Eveniment de amploare la AȘM: „Grigore Vieru – 90. Legământ cu Eminescu”

15.02.2025
Vizitatori unici: 415

Pe 14 februarie, Academia de Științe a Moldovei a organizat Simpozionul științific „Grigore Vieru – 90. Legământ cu Eminescu”, un eveniment deosebit, desfășurat atât în Sala Azurie, cât și în format online, care a reunit personalități marcante din lumea culturală și academicieni. Deschiderea evenimentului a fost marcată de o prestație remarcabilă a Corului Companiei Publice „Teleradio Moldova”, sub conducerea artistică a Gabrielei Tocari. În premieră, publicul a avut ocazia să asculte piesele maestrului Constantin Rusnac – „Steaua limbii noastre”, pe versurile lui Grigore Vieru, și Requiemul „M-a-ntrebat odată Eminescu-n vis”, o adaptare semnată tot de Constantin Rusnac. Soliștii Taisia Caraman, Cristina Goncearova, Tatiana Costiuc, Ion Timofte și Alexei Digore, au adus un plus de emoție și profunzime acestui moment muzical inedit.

De la tribuna centrală a Sălii Azurii, președintele AȘM, Ion Tighineanu, a evocat personalitatea și contribuția inestimabilă a lui Grigore Vieru la promovarea limbii române și la renașterea națională. „Comemorăm astăzi un poet eminent, un mare slujitor al limbii române, membru de onoare și membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei. Criticii literari l-au numit pe Grigore Vieru un Eminescu al Basarabiei”, a declarat Ion Tighineanu. Domnia sa a subliniat că Grigore Vieru a fost un simbol al rezistenței culturale și un fervent apărător al identității românești.

În continuare, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Azerbaidjanului în Republica Moldova, Excelența Sa Ulvi Bakhshaliyev a evidențiat faptul că lucrările lui Grigore Vieru au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în azeră, iar poeziile sale au fost apreciate de cititorii din Azerbaidjan. „Mă bucur că limba și cultura azeră fac parte din acest amplu proces de promovare a operei lui Grigore Vieru. Poezia sa a fost primită cu interes de creatorii și iubitorii de literatură din Azerbaidjan, iar traducerea scrierilor sale a contribuit la consolidarea legăturilor culturale dintre popoarele noastre”, a subliniat diplomatul. Excelența Sa a încheiat discursul exprimându-și aprecierea pentru invitația de a participa la acest omagiu adus poetului Grigore Vieru și a reafirmat angajamentul Azerbaidjanului de a sprijini parteneriatele culturale și academice dintre cele două țări.

Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, membru corespondent Ion Hadârcă, a relevat importanța literaturii naționale în contextul culturii universale. „Un scriitor nu poate învia decât în limba în care a murit”, a afirmat Ion Hadârcă, evocând rolul limbii materne în păstrarea și transmiterea valorilor culturale. Deși există o liberă circulație a ideilor și influențe creative globale, marii poeți ai lumii – de la Dante și Shakespeare la Goethe și Omar Khayyam – au fost, în primul rând, poeți ai națiunilor lor. El a evidențiat și prestigiul de care se bucură opera lui Grigore Vieru în spațiul românesc, considerându-l „un adevărat pedagog al neamului său”. Vorbitorul a reafirmat faptul că opera lui Grigore Vieru continuă să inspire și să rămână o punte de legătură între generații și culturi, păstrându-și actualitatea și forța de a emoționa cititorii din întreaga lume.

Academicianul Mihai Cimpoi a evocat personalitatea și opera lui Vieru, menționând legătura strânsă dintre acesta și Mihai Eminescu. „Grigore Vieru și-a definit destinul poetic printr-o profundă venerație față de Eminescu, considerându-l un simbol al unității și al identității naționale. Legământul său față de limba română și valorile naționale este o moștenire de prețuit”, a afirmat academicianul Mihai Cimpoi în discursul său.

Cu ocazia acestui eveniment dedicat marelui poet, a fost lansat un volum de poezii ale lui Grigore Vieru, tradus în azeră. Antologia "Grigore Vieru. Cântecul acului" (Iynənin Nəğmesi), prima colecție de poezii ale marelui poet moldovean tradusă în limba azeră, a fost realizată de poetul azer Selim Babullaoglu și publicată recent la Baku.

Dr. Vugar Novruzov, prezent la eveniment, a subliniat importanța acestei apariții editoriale pentru relațiile culturale dintre Moldova și Azerbaidjan. Dr. Novruzov a evidențiat rolul Ambasadei Moldovei la Baku și al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan în facilitarea acestui proiect cultural. Finalizând discursul său, dr. Vugar Novruzov a transmis un mesaj de prietenie și apreciere: „Publicarea acestei cărți este o dovadă a respectului reciproc dintre culturile noastre și un pas semnificativ în aprofundarea relațiilor dintre Moldova și Azerbaidjan. Mulțumesc tuturor celor implicați și vă doresc ani de viață plini de spiritul poeziei de neuitat a lui Grigore Vieru”.

Scriitorul Iulian Filip a vorbit despre moștenirea literară a poetului și importanța lecturii în perpetuarea valorilor culturale. „Vorbirea de bine este esențială, iar Grigore Vieru a fost un model al vorbirii frumoase și al vorbirii de bine”, a subliniat Iulian Filip, făcând referire la modul în care opera poetului continuă să inspire generații întregi. Totodată, Iulian Filip a evocat un epitaf scris de însuși Grigore Vieru – „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”.

La evenimentul organizat de AȘM a fost prezent și Călin Vieru, fiul regretatului poet. „Cred că nu mi-ar ajunge și două, trei vieți pentru a mulțumi că am fost binecuvântat să mă nasc în familia Vieru. Câte zile îmi va mai lăsa Dumnezeu pe acest pământ, atâta timp voi munci pentru ceea ce înseamnă mesajul și opera viereană”, a declarat Călin Vieru. El a evocat personalitatea poetului, amintind cum, deși Grigore Vieru era adesea absorbit de creație, astăzi, opera sa este prezentă pretutindeni în spațiul românesc. „Vorba lui tata, sunt atât de mult pretutindeni, că aș da și la ceilalți”, a spus Călin Vieru.

În cadrul manifestării, directorul general-adjunct al companiei „Teleradio Moldova”, Andrei Zapșa a fost distins de către AȘM cu medalia „Nicolae Milescu Spătarul”. În discursul său de mulțumire, Andrei Zapșa a exprimat emoția și recunoștința față de această distincție, subliniind legătura profundă pe care a avut-o cu Grigore Vieru. „Domnia sa a fost unul dintre părinții spirituali ai Coralei Vocile Primăverii, care de 45 de ani apropie copiii de frumos și de muzica mare”, a declarat Zapșa.

Simpozionul științific „Grigore Vieru – 90. Legământ cu Eminescu” a evidențiat, încă o dată, puterea versului lui Grigore Vieru de a atinge sufletele oamenilor și de a rămâne actual prin mesajul său profund, menit să câștige noi cititori, nu doar de Ziua Națională a Lecturii, ci în fiecare zi.

Evenimentul a fost transmis live de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, înregistrarea video fiind disponibilă aici.

 

Cristina Bumbu

Categorie: