„Eugen Doga la vârsta infinitului” - lansare de carte și omagiu la AȘM

04.03.2025
Vizitatori unici: 1073

Sub semnul Mărțișorului, simbol al renașterii și speranței, Secția de științe sociale, economice, umanistice și arte a Academiei de Științe a Moldovei a organizat o masă rotundă dedicată maestrului, academicianului Eugen Doga. Evenimentul a fost marcat de lansarea cărții „Eugen Doga la vârsta infinitului”, o culegere de evocări și omagii cu prilejul împlinirii a 88 de ani din ziua nașterii. În cadrul mesei rotunde au răsunat discursuri emoționante despre viața și activitatea maestrului, recunoscut la nivel internațional pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul muzicii.

Academicieni, scriitori, artiști și admiratori ai creației sale au rememorat momente definitorii din cariera compozitorului, subliniind impactul operei sale asupra culturii naționale și internaționale. S-au împărtășit amintiri, iar participanții au evidențiat geniul muzical al lui Eugen Doga, ale cărui lucrări au răsunat în filme celebre, spectacole de balet și pe marile scene ale lumii.

În discursul din deschiderea evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a venit cu înalte aprecieri la adresa personalității și creației maestrului, academicianului Eugen Doga, relevând universalitatea operei acestuia și faptul că, prin muzica sa, a reușit să ducă numele țării departe în lume, atingând coardele sensibile ale sufletelor oamenilor de pe diferite continente.

Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, m.c. Ion Hadârcă, cel care a și moderat masa rotundă, a ținut să menționeze că maestrul Eugen Doga a avut un parcurs frumos în activitatea sa, dar deloc ușor. Tenacitatea sa, înțelepciunea, munca constantă și devotamentul față de propriul talent nu l-au oprit niciodată din a crea.

Academicianul Mihai Cimpoi a declarat că Eugen Doga s-a impus în mod deosebit și în valorizarea muzicală a operei marelui poet Mihai Eminescu. De asemenea, maestrul Eugen Doga a colaborat cu Grigore Vieru, cu Emil Loteanu și această legătură strânsă dinte oamenii de artă a fost în favoarea culturii naționale, dar și universale. „Eugen Doga are o vocație universală”, a punctat academicianul Mihai Cimpoi.

Maestrul compozitor și dirijor, academicianul Gheorghe Mustea a menționat în discursul său că a avut ocazia să interpreteze multe din creațiile maestrului Eugen Doga și este sigur că opera sa „va înfrumuseța în continuare cultura noastră, dar și a altor neamuri care la fel se simt ca acasă prin muzică”. Potrivit acad. Gheorghe Mustea, muzica creată de Eugen Doga este „o muzică pentru viață, pentru viața oamenilor”. De asemenea, profesorul Ion Gagim, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a spus că muzica maestrului Eugen Doga țintește direct în suflet, iar lucrul acesta nu este ușor de făcut. Ea se caracterizează „prin sfânta simplitate, iar ca să ajungi la ea trebuie să cobori în adâncime”.

În continuare, academicianul Boris Gaina a vorbit despre personalitatea puternică a maestrului Eugen Doga, care nu doar știe să dea tonurile muzicii care ajunge la inimile oamenilor, dar are și un simț fin al relațiilor interumane, fiind deseori omul care știa să tempereze spiritele încinse ale discuțiilor în contradictoriu, iar acest lucru, spune academicianul Boris Găină, vorbește despre o personalitate foarte puternică și despre înțelepciune.

La rândul său, prof. Aurelian Dănilă, membru al Academiei Europene de Științe și Arte, a rememorat momente cheie din viața și activitatea maestrului Eugen Doga, inclusiv colaborările sale cu mari maeștri ai timpului din lumea cinematografiei, operei și baletului. Potrivit lui Aurelian Dănilă, maestrul Eugen Doga a știut mereu să creeze opere muzicale de mare valoare, care au încununat și creațiile altor artiști, deoarece muzica maestrului era cea care oferea profunzime spectacolelor, filmelor sau ridica la un alt nivel de percepție versurile unor poeți cunoscuți.  Prezentă la eveniment, scriitoarea Victoria Fonari a venit cu sincere felicitări în adresa lui Eugen Doga, recitând și o poezie dedicată maestrului.

Mai multe gânduri despre activitatea maestrului vor putea fi găsite în paginile cărții „Eugen Doga la vârsta infinitului”. Culegerea de evocări și omagii în onoarea compozitorului academician Eugen Doga a fost prilejuită de cea de-a 88 aniversare din ziua nașterii și este un omagiu adus Maestrului Eugen Doga, născut în Zodia Mărțișorului. Responsabili de ediție sunt acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei; acad. Mihai Cimpoi, Președintele Consiliului Academicienilor; mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, Conducător al Secției de științe sociale, economice, umanistice și arte.

Lucrarea cu genericul „Eugen Doga la vârsta infinitului” include eseuri omagiale ale membrilor titulari, membrilor corespondenți, membrilor de onoare ai AȘM, membrilor desemnați ai Secțiilor de Științe, precum și ale criticilor de artă și film – acad. Ion Tighineanu, acad. Gheorghe Ghidirim, acad. Mihai Cimpoi, acad. Grigore Belostecinic, acad. Gheorghe Duca și acad. Maria Duca, acad. Eva Gudumac, acad. Mihail Popovici, acad. Gheorghe Mustea, acad. Victor Lacusta, acad. Boris Gaina, mem. cor. Ion Hadârcă, mem. cor. Emil Ceban, mem. cor. Viorel Prisacari, mem. cor. Alexandru Stratan, mem. cor. Victor Moraru, mem. cor. Ion Gagim, mem. cor. Mariana Șlapac, membru de onoare al AȘM Alexandru Samoilă, dr. hab. Constantin Manolache, dr. Dumitru Olărescu.

În cele 128 de pagini s-au regăsit și mai multe instantanee din viața academică cu participarea acad. Eugen Doga: Ziua Academiei de Științe a Moldovei (12 iunie 2021), lansarea cărții semnate de academicianul compozitor „O viață așa cum a fost să fie” în data de 28 decembrie 2022, Ziua Națională a Culturii, marcată la 15 ianuarie 2024, Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 2024), Sărbătoarea Mărțișorului la AȘM din 1 martie 2024, precum și alte evenimente, ședințe și Adunări Generale ale AȘM. Conceptul grafic al culegerii și designul coperții au fost realizate de dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM.

Menționăm că evenimentul dedicat maestrului, academicianului Eugen Doga și marcat de lansarea cărții „Eugen Doga la vârsta infinitului”, a fost transmis live de Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, facilitând accesul unui public larg la această sărbătoare a culturii. Au participat membri ai Academiei de Științe, cercetători, cadre didactice, oameni de cultură și reprezentanți ai mass-media, consolidând astfel ideea că moștenirea artistică maestrului Eugen Doga rămâne un reper fundamental al identității culturale.

Cristina BUMBU

 

 

 

 

 

 

 

Categorie: