Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Ceea ce Republica Moldova deține, cea mai mare bogăție a ei sunt resursele umane, sunt oamenii, îndeosebi, intelectualii”

01.12.2021
Unique visitors: 1119

Astăzi, 30 noiembrie 2021, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc Adunarea generală a Secției Științe ale Vieții și a Consiliului Științific al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testimițanu”, în cadrul cărora s-au desfășurat audierile publice ale rapoartelor științifice privind implementarea proiectelor (etapa anului 2021) finanțate de la bugetul de stat în domeniul medicinii.

La ședință a participat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicooae Testemițanu”, dr.hab., prof. univ. Emil Ceban, acad. Eva Gudumac, adjunct al conducătorului Secției științe ale vieții a AȘM, evenimentul fiind onorat de prezența ministrului Sănătății, doamna Ala Nemerenco.

În cuvântul său inaugural, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, făcând referire la raportarea rezultatelor obținute în cadrul proiectelor din Programul de Stat, a menționat că deși anul de referință a fost unul destul de dificil, lucrul științific a continuat și la Academia de Științe a fost testat acest lucru în permanență. „Practic, la fiecare două săptămâni, la AȘM au fost organizate conferințe, mese rotunde, au fost susținute prezentări foarte valoroase, cu invitarea experților de peste hotare, care au informat despre situația în domeniul medicinei privind răspândirea coronavirusului, lupta cu acest coronavirus, de metode noi și eficiente, preparate care au fost propuse pentru implementare și desigur că s-a discutat și despre vaccinuri”, a menționat președintele AȘM, exprimând felicitări Secției științe ale vieții cu prilejul lansării audierilor publice în domeniul medicinei.

Ministrul Sănătății, dna Ala Nemerenco, a exprimat onoarea de a participa la evenimentul de lansare a audierii rapoartelor științifice din domeniul medicinei, finalizării unor proiecte, care în opinia oficialului, sunt de o importanță și un impact major nu doar asupra științei și sistemului de sănătate, ci și asupra dezvoltării țării noastre. „Am trecut peste proiecte și vreau să vă spun că m-am inspirat foarte mult să cred că ziua de mâine va fi una mai luminoasă, lucrurile se vor schimba, deoarece putem spune în linii generale că puțin am clacat dezvoltarea țării, dar ceea ce Republica Moldova deține, până la urmă, cea mai mare bogăție a ei sunt resursele umane, sunt oamenii, îndeosebi, sunt intelectualii. Citeam denumirea proiectelor despre chirurgia modernă personalizată, despre diferite alte patologii chirurgicale, soluții, tratament la diferite categorii începând cu copiii și finalizând cu vârstnicii, diferite domenii care sunt foarte moderne, în special, în perioada pandemică globală destul de complicată, așa cum sunt problemele imunodeficitare”, a subliniat demnitarul, menționând că în Programul de Acțiune a Ministerului Sănătății se încearcă o definire a unei alte direcții și anume cu un accent major pe modernizarea sistemului de sănătate.

Noi n-ar trebui să mai tolerăm acest sistem învechit, cu o infrastructură foarte veche. Cetățenii Republicii Moldova își plătesc disciplinat contribuția în sistemul de asigurări în sănătate și foarte des nu primesc ceea ce ar aștepta. Este timpul să ne concentrăm pe modernizarea sistemului, asigurarea cu echipamente, dezvoltarea unor spitale, construcția din temelie a unor noi spitale regionale care ar putea să aducă serviciile tehnologizate mai aproape de cetățeni. Toate aceste lucruri pot fi realizate doar atunci când avem o bază științifică foarte bine argumentată. Avem nevoie de politici în domeniul medicamentului”, a relevat ministrul Nemerenco, specificând că toate aceste lucruri nu pot fi realizate fără prezența și implicarea intelectualilor. Oficialul a remarcat că își pune mari speranțe în faptul că anume intelectualii vor putea oferi o nouă dezvoltare a țării. „Există capacități, în special, în rândul oamenilor, resurselor umane, medicilor și mă bucur foarte mult că anume la fundamentul tuturor acestor planuri de viitor va rămâne știința, un lucru care de fapt este de bază în medicină, fiindcă noi adesea tuturor concluziilor noastre le oferim expresia medicina bazată pe dovezi”, a spus la finele discursului său, ministrul Nemerenco, invitând savanții la colaborare deschisă cu Ministerul Sănătății, ministerul fiind tocmai acea autoritate care oferă deschidere și susținere.

Președintele AȘM a mulțumit dnei Ala aNemerenco pentru mesajul de încurajare, aceasta dând mari speranțe că în viitor, împreună, se va reuși de a face față tuturor provocărilor care ne testează în secolul XXI, inclusiv ceea ce ține de pandemie, coronavirus.

În contextul în care anul acesta s-a reușit organizarea mai multor evenimente ce țin de domeniul medicinei, evenimente ce au fost realizate în strânsă colaborare cu USMF ,,Nicolae Testimițanu”, rectorul USMF, dr.hab., prof.univ. Emil Ceban a menționat perioadă foarte complicată, în care s-a început anul sau chiar a fost și prelungit în pandemie, un an în restricții, în online etc. „Am început cu multe incertitudini și din aceste motive au fost perturbate planurile și executarea proiectelor. Au fost deficiențe în realizarea bugetelor, au fost licitații pierdute, din care au avut de suferit toate proiectele noastre. Multe din deplasările de mobilități din proiecte, practic, nu au fost realizate”, a menționat rectorul USMF, subliniind că în pofida a tot ce s-a întâmplat activitatea de cercetare a continuat, iar astăzi va fi raportată activitatea în cadrul proiectelor.

Rectorul USMF a relevat că în Strategia de dezvoltare a USMF pentru următorii 10 ani, inovarea, dezvoltarea, cercetarea este una din priorități, iar grație unei echipe manageriale noi, a fost obținut un număr impunător de proiecte. „Astăzi, o universitate modernă nu poate exista fără o componentă serioasă de cercetare. De aceea, cercetarea va fi și în continuare prioritară, dar nu numai cercetarea pe hârtie, dar și implementarea. Acest lucru este foarte important, mai ales, în perioada de pandemie. Acum, noi trebuie să fim alături de sistemul de sănătate, de colegii noștri și cu pași rapizi să facem tot posibilul de a găsi soluții pentru a ajuta sistemul de sănătate”, a punctat prof. Ceban.

Subliniind accentul care este pus astăzi pe știință, rectorul Emil Ceban a mulțumit ministrului pentru că a studiat aceste proiecte și a putut observa că deși țara noastră e mică, posibilitățile științifice ale savanților din țară, din sistemul de sănătate, din USMF, este destul de mare. „Sunt lucruri inovative, foarte serioase, cu care noi ne ocupăm. Și toate aceste proiecte, în mare parte, sunt bazate pe necesitățile zilei de astăzi, a RM și, bineînțeles, pe perioada de Covid”, a conchis prof. Ceban, mulțumind pentru susținere, pentru participare la dezbateri, discuții, care vor contribui la îmbunătățirea calității rezultatelor cu accent pe implementarea acestora în sistemul de sănătate al RM.

Acad. Eva Gudumac, care este în fruntea Comisiei pe problemele pandemiei și a coronavirusului, ulterior creând și o platformă de comunicare științifică pe aceste probleme, s-a aflat mereu în centrul discuțiilor ce țin de coronavirus și pandemie nu doar la AȘM, dar și în clusterul științific, din care face parte și USMF, multe institute de cercetare de profil. Fiind persoană care, de fapt, și-a asumat multe responsabilități în ceea ce ține de lupta comunității științifice cu coronavirusul, pandemia, cu interferențele coronavirusului cu alte maladii, acad. Eva Gudumac a salutat prezența ministrului Sănătății la lansarea audierilor publice, menționând că prezența oficialului denotă că nu este indiferentă față de viitorul țării, știință, sănătatea acestui popor. Acad. Eva Gudumac a mulțumit, de asemenea, președintelui AȘM, rectorului USMF pentru că sunt aproape de acei savanți care, în condiții destul de dificile, condiții de pandemie, au realizat aceste proiecte foarte necesare, exprimând speranța că rezultate vor fi apreciate pozitiv și vor fi continuate acele studii științifice care vor permite ameliorarea sănătății în Republica Moldova, calitatea vieții.

A urmat prezentarea rapoartelor științifice care sunt transmise online de către Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) și sunt disponibile la link-urile indicate în tabel.

Sesiunea de raportare poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=VS24bJ0nlsE

 

Eugenia Tofan,

AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie:

Înregistrări online