- Views: 642
La 15 iulie, ziua în care scriitorul și publicistul Nicolae Dabija ar fi împlinit 73 de ani, Universitatea de Stat din Moldova a inaugurat un muzeu în memoria marelui intelectual, om de cultură, om politic, absolvent al Universității de Stat, promoția 1972. Muzeul a fost deschis în incinta Bisericii „Întâmpinarea Domnului”, din curtea USM.
La evenimentul de inaugurare au participat rectorul USM, dr. Igor șarov, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, acad. Mihai Cimpoi, oameni de cultură, critici și istorici literari, cadre didactice și absolvenți ai USM, familia, rudele regretatului scriitor, reprezentanți ai mass-media.
Evenimentul a început cu un minut de reculegere ținut în memoria lui Nicolae Dabija, după care a fost proiectat un fragment din filmul „Nicolae Dabija – generația ochiului al treilea”, film care a fost apreciat de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), București, prin semnătura președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan.
„Astăzi am emoții deosebite, nu numai în calitate de rector al USM, ci și în calitate de cetățean al RM. Nu din întâmplare deschidem acest muzeu la USM, nu din întâmplare - în Biserica USM, pentru că Nicolae Dabija a fost enoriașul bisericii noastre și a avut o relație aparte cu preotul Octavian Moșin. Exprim sincere mulțumiri pentru aceasta părintelui Octavian Moșin. Întreaga viață a lui Nicolae Dabija a fost o luptă. O luptă a tot ce înseamnă românitate, netoleranță pentru un regim totalitar”, avea să spună în debutul evenimentului rectorul USM, dr. Igor Șarov. În context, rectorul a venit și cu unele precizări, legate de facultatea pe care a absolvit-o Dabija, detalii importante expuse mai curând pentru cei mai tineri din sală, cei care nu au reușit să-i parcurgă întreg itinerarul biografic al scriitorului. Devenind student în anul 1966, la Alma Mater, după anul III a fost exmatriculat pentru naționalism. La Facultatea de Ziaristică a fost restabilit în anul 1970, urmând studiile la Facultatea de Litere și absolvind universitatea în 1972. De fiecare dată a venit la Alma Mater cu prelegeri, lecții publice, lansări de carte. „Este o obligație morală să lansăm astăzi acest muzeu și acesta este doar un început”, a declarat rectorul Șarov, accentuând că urmează restabilirea Muzeului USM, care va fi lansat după ce se va fi restabili și Blocul nr. I, simbolul USM, Facultatea de Litere. În acest sens, rectorul Igor Șarov a precizat că va veni cu o propunere în fața Senatului USM, pentru ca o aulă din acest bloc să poarte numele lui Nicolae Dabija. Rectorul le-a mulțumit tuturor celor care au trudit la realizarea acestui proiect, familiei Dabija, colegilor de la Facultatea de Litere pentru organizarea evenimentului, dar și celor care au fost alături în această remarcabilă zi. „Nicolae Dabija ne-a lăsat o „temă pentru acasă”, pe care noi suntem obligați s-o îndeplinim”, și-a încheiat discursul rectorul USM.
Acad. Mihai Cimpoi a spus că este binevenită această deschidere a colțului muzeistic și se face într-o biserică, apropo, prima biserică care găzduiește un muzeu. „Este o idee frumoasa ca universitatea noastra Alma Mater, și a mea și a lui Nicolae Dabija, și a multor altor, inaugurează astăzi acest muzeu. Părinte, aveți grijă de acest colț. Ne pare bine că ați avut relații extraordinare cu Nicolae Dabija și răspundeți în continuare pentru această comunicare dintre Sfinția Voastră și poetul nostru”, avea să spună criticul și istoricul literar Mihai Cimpoi. Luănd in considerare aceasta consacrare din universitate în fondul lui Nicolae Dabija și tinand cont ca aceasta este o facultate de literatură, de filologie, acad. Cimpoi a venit la eveniment cu o piesă de muzeu, mai exact, cu un grupaj al primelor versuri, publicat de Nicolae Dabija pe 26 decembrie 1995, cu binecuvântarea sa, Mihai Cimpoi fiind „nașul literar” al debutantului Nicolae Dabija. Iată câteva rânduri: ,Niciodată n-am întâlnit în versurile începătorilor ce vin nestăvilit la redacții o prospețime atât de izbitoare, aflat la vârsta lui Eminescu, educat în familie. Îi dorim cu sinceritate îmbrățișarea dureroasă a Muzei Euterpe. Îl așteptăm în continuare grav și adânc”. Prima impresie a criticului literar a fost că poezia lui Dabija este una foarte proaspătă, foarte neobişnuită, iar acele versuri anunţau un mare şi profund poet. „Din păcate, el nu s-a bucurat de un tratament în măsura în care să fie salvat”, a mai spus eminescologul.
Alături de acest grupaj al primelor versuri ale lui Nicolae Dabija, în muzeu se va afla și cartea unicat „Dabija, Nicolae. Rănit din iubire...”. Antologia poeziei de dragoste, îngrijită de Lili Bobu de la Botoșani și „Acest fulger care am fost: In memoriam Nicolae Dabija”, îngrijită de Mihai Chiriac, dar întregul poștal, semnat „Pentru Muzeul USM „Nicolae Dabija”, cu dedicația primarului de Dumbrăveni, Suceava.
„Au trecut deja patru luni de la trecerea în eternitate a academicianului Nicolae Dabija. Nici astăzi nu ne putem împăca cu gândul că nu mai este printre noi, ne lipsește mult”, a spus la inaugurare președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Academicianul a subliniat că Nicolae Dabija era implicat în multe activități culturale, științifice, principala trăsătură a sa era că a fost un luptător, iar având posibilitatea să ia cuvântul și la Centrul Eminescu, a accentuat faptul că Nicolae Dabija a fost un străjer al Basarabiei, al valorilor spirituale și morale la intersecția a două secole, dar și la intersecția a două lumi. „Arma maestrului Nicolae Dabija a fost cuvântul, cuvântul rupt din inima dragostei, de oameni, de țară. Cuvântul care era diseminat cu grijă de săptămânalul Literatura și Arta și astăzi suntem încrezători că „ochiul al treilea” care veghea în timpurile lui Nicolae Dabija va continua să vegheze”, a relevat președintele Tighineanu. Președintele AȘM a adus mulțumiri rectorului USM; echipei USM pentru organizarea acestui eveniment, pentru lansarea muzeului, pentru toate lucrurile bune care au fost realizate cu acest prilej.
Doctorul în filologie Iulian Filip, poet, folclorist, dramaturg a menționat că eventuala aura a lui Nicolae Dabija și muzeul sunt niște spații pentru lecții diferite, dar lecția continuă. „Nicolae Dabija a fost o fire foarte complexă, de aceea, trebuie de perceput ca să evităm pesimismul, să percepem toate aceste căutări de formule, fie că e festival, fie că e muzeu, fie că aură. Deci, totdeauna trebuie de orientat de extins această formă și de conectat cu opera lui care este foarte vastă”, a spus Iulian Filip. Poetul a specificat că Nicolae Dabija ne-a lăsat o însemnare a limbajelor diplomatice cu poezia și cultura, remarcând în acest sens spiritul de la Dumbrăveni, Suceava, care lansează și realizează proiecte editoriale extraordinare pentru Eminescu, pentru Grigore Vieru și iată de data aceasta pentru Nicolae Dabija, mulțumindu-le pentru valorificarea acestui potențial care este cultura.
Și fiica scriitorului, Doina Dabija le-a mulțumit tuturor pentru organizarea acestei suite de evenimente, dedicate tatălui ei, fiind sigură că Nicolae Dabija se bucura de Acolo, de Sus. La Muzeu a adus mai multe lucruri de-ale tatălui, inclusiv diplome, câteva manuscrise, dar muzeul va fi completat și pe parcurs. „Este foarte important și mă bucur că acest muzeu se deschide în incinta unei biserici, pentru că Nicolae Dabija a fost o fire credincioasă, nu doar în poezie, dar și în viața sa. M-a îndrumat să mă rog tot timpul și înainte de a face ceva spunea mereu că Dumnezeu l-a ajutat la scris pentru că atunci când începea să scrie făcea semnul crucii”, a spus Doina Dabija.
În aceeași zi, Serviciul de Presă al AȘM, în parteneriat cu Biblioteca Națională, a vernisat Expoziția de fotografii cu genericul „Doru-ni-i de dumneavoastră…”, dedicată poetului și publicistului Nicolae Dabija. Expoziția include peste 100 de imagini din arhiva cercetătoarei Eugenia Tofan și a familiei Dabija. Expoziția este vernisată în sala „Alexe Rău”, blocul principal al BNRM, accesul fiind permis doar după termometrie, obligatoriu cu mască de protecție. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii iulie curent.
Serviciul de Presă al AȘM