Al XI-lea Simpozion Internațional al Mării Negre „O recuperare colectivă pentru regiunea Mării Negre în era post-covid”

22.04.2021
Unique visitors: 1027

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a participat, din partea Republicii Moldova, la al XI-lea Simpozion Internațional al Mării Negre cu genericul „O recuperare colectivă pentru regiunea Mării Negre în era post-covid”. Simpozionul a avut loc la Atena, la 20 aprilie 2021 și s-a desfășurat în format online. În cadrul evenimentului internațional, Academia de Științe a Moldovei a fost reprezentată de membrul corespondent Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM și membrul corespondent Alexandru Stratan, director al Institutului Național de Cercetări Economice.

În cadrul Sesiunii a II-a „Redresarea economică post-pandemică: provocări și priorități, m.c. Alexandru Stratan a prezentat raportul „Republica Moldova: tendințe economice recente și răspunsuri structurale post-covid”. Centrul Internațional de Studii al Mării Negre (CISMN) a lansat proiectul Simpozionului internațional al Mării Negre în contextul unei nevoi de cooperare transnațională în regiunea mai largă a Mării Negre. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Simpozionul Internațional al Mării Negre (IBSS) se bazează pe succesul și impactul pozitiv al edițiilor anterioare, pentru a reuni părțile interesate regionale și internaționale cu interes în zona Mării Negre, dar și a face schimb de opinii cu privire la o redresare socio-economică durabilă în era post-covid.

Potrivit m.c. Alexandru Stratan, discuțiile din cadrul Simpozionului au constituit o platformă de dialog între părțile interesate pentru a evidenția provocările și cele mai bune practici de răspuns național și regional la pandemie de la izbucnirea Covid-19. Totodată, directorul INCE a remarcat că participanții au făcut un schimb de opinii privind noi oportunități și sinergii în context socioeconomic durabil, dar și privind o recuperare colectivă în regiunea Mării Negre. În mod special, accentul a fost pus pe aspecte ce țin de digitalizare, adaptarea serviciilor la noile cerințe ale pieței, identificarea de noi competențe și consolidarea capacităților, reluarea afacerii și coeziunea socială, care sunt identificate ca priorități cheie pentru era post-covid.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: