- Views: 337
Deși suntem într-un martie aproape fără lege, cum ar spune marele poet Adrian Păunescu, Primăvara, Mărțișorul și Eugen Doga și-au dat din nou mâna la tradiționala întâlnire de la hotarul anotimpurilor. Revenit din capitala Ucrainei, unde a fost așteptat un an întreg de iubitorii muzicii sale, în aceeași zi, de 1 martie, a dat tonul speranțelor și la deschiderea tradiționalului Festival Internațional de Muzică „Mărțișor” din Chișinău, ajuns la cea dea de-a 55-a ediție.
Evenimentul s-a desfășurat fără prezenta fizică a spectatorilor în sală. În contextul evoluției situației epidemiologice, spectacolul inaugural cu genericul „Mărgăritare” a fost transmis online de Postul Național TV Moldova 1. Nu știm cum e să cânți pentru o sală goală, dar chiar și așa, cei de acasă și-au putut admira îndrăgiții artiști care au evoluat în Sala Palatului Național „Nicolae Sulac”, într-un spectacol de zile mari cu care ne-au obișnuit deja mai bine de jumătate de secol. Compozitorii academicieni Eugen Doga, Gheorghe Mustea, dirijor al Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei Publice „TeleRadio Moldova”, Nicolae Botgros, legendarul diriguitor al „Lăutarilor”, dar și Doctor Honoris Causa al AȘM și alți virtuoși, au redat semnificația deosebită a acestei zile pentru neamul nostru, deschizând șirul frumoaselor sărbători de la începutul lunii martie care ne umple sufletele de lumină, căldură și speranță.
A doua zi, 2 martie, Muzeul Naţional de Artă a găzduit un regal muzical, dedicat aniversării maestrului Eugen Doga, cu genericul „Un destin în Do major”, după titlul cărții Larisei Turea despre celebrul artist, proiect realizat în parteneriat cu Direcția Cultură a Primăriei mun. Chișinău.
Viceprimarul Angela Cutasevici a spus, în deschiderea evenimentului, că maestrul Eugen Doga este creat pentru a deschide porțile frumosului. Invitații spectacolului au fost Margareta Ivănuş, Artistă a Poporului, Vasile Iovu, Artist al Poporului, „Brio Sonoris”, Ana Cernicova, Cristina Pintilie, Corul „Cantabile”, al ASEM, dirijor Elena Marian, artiștii fiind acompaniați de Orchestra Municipală, condusă de frații Advahov. Printre invitații de onoare s-au numărat acad. Gheorghe Mustea, Svetlana Bivol, Directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, compozitorul Constantin Rusnac și, bineînțeles, pictorul Tudor Zbârnea, Directorul Muzeului Național de Artă ș.a.
În context aniversar, la Primăria municipiului Chișinău a fost inaugurată și o Expoziție fotografică, cu același generic, dedicată compozitorului omagiat, realizată de subsemnată. Expoziția include 200 de fotografii (arhiva personală și arhiva AȘM) color, dar și alb-negru, din diferite perioade din viața și activitatea artistului - membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, secvențe din spectacolele din țară și de peste hotare, întâlniri cu admiratorii, lansări de carte. Sunt prezentate fotografii cu familia artistului, cu soția și mama acestuia, dar și cu diverse personalități ale vieții publice cu care a interacționat pe parcursul anilor - primari, șefi de instituții, dirijori, interpreți, reprezentanți ai mass-media etc. De asemenea, sunt expuse imagini din arhiva compozitorului, în perioada dedicată cinematografiei, unde lucra cu regretatul Emil Loteanu, cu Grigore Vieru sau cu Ion Popescu-Gopo. Vernisajul este expus pe holurile Primăriei, la parter și la etaj.
Expoziția a fost extinsă și în cadrul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău. Vernisajul va fi deschis timp de o lună, după care va fi expusă în incinta Școlii de muzică „Eugen Doga” din capitală.
Evenimentul a fost inaugurat de Primarul General Ion Ceban care a declarat că maestrul Eugen Doga este un exemplu de optimism și de dedicație în tot ceea ce face. „Este contemporan al nostru, unul dintre cei mai remarcabili compozitori ai sec. XX. Îi urăm cele mai sincere felicitări și urări de bine. Fie ca talentul dumnealui să ne bucure cât se poate de mult în continuare”, a spus edilul capitalei.
Amintim că Maestrul Eugen Doga este Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău și autorul imnului orașului.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM