A plecat academicianul matematician Mitrofan Cioban. Să nu lăsăm timpul să aștearnă uitare

05.02.2021
Unique visitors: 934

Suntem în al doilea an de covid, iar aceasta a însemnat nu doar restricții, îmbolnăviri,  izolări și înstrăinări, dar și pierderi de vieți. Zi de zi pierdem oameni buni, oameni luminoși, dăruiți cu har. După ce ne-a lipsit de atâtea personalități de cultură, oameni de patrimoniu, în ultimele zile, covid-ul a venit să facă ravagii și în comunitatea științifică. Ziua de 2 februarie a adus o veste cumplită pentru corpul academic. Covid-ul l-a răpus pe academicianul Mitrofan Cioban, doctor habilitat în științe matematice, profesor universitar, ex-rector al Universității de Stat din Tiraspol, președinte al Societății de Matematică din Republica Moldova, vicepreşedinte al Societăţii Române de Matematică Aplicată şi Industrială, Cavaler al Ordinului de Onoare, Cavaler al Ordinului Republicii.

La prima oră a aflării veștii devastatoare, Academia de Științe a Moldovei a transmis condoleanțe îndureratei familii și colegilor, membrii Secției științe exacte și inginerești a AȘM au semnat un necrolog, iar la 4 februarie, conducerea instituției i-a adus un ultim omagiu celui care a fost academicianul Mitrofan Cioban, la Universitatea de Stat din Tiraspol, diriguită de regretatul savant în perioada anilor 2002-2009.

În mesajul său de rămas-bun, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a exprimat regretul plecării subite a reputatului savant și coleg. „Pe neașteptate, coronavirusul de tip nou ni l-a luat pe reputatul om de știință, academician cunoscut în toată lumea. Chiar în seara zilei de 2 februarie am discutat cu medicul și spunea că poate se va întâmpla o minune și speram la o minune. Speram, pentru că acad. Mitrofan Cioban era o persoană cu multă energie pozitivă, privea lucrurile prin prisma speranțelor și anume acea energie pozitivă cred îl ajuta”, a menționat președintele AȘM, trecând în revistă parcursul vieții în cercetare, prezentând succint activitatea științifico-didactică a savantului, dar și cea organizatorică. Deși a dus o viață deloc simplă, caracteristică pentru mulți din acea perioadă, a avut o carieră foarte și foarte impresionantă, a mărturisit acad. Tighineanu. „A pornit din sat și a ajuns la cea mai puternică universitate din spațiul ex-sovietic, la Universitatea de Stat „Lomonosov” din Moscova, unde a fost doctorand. A susținut o teză (1970), a doua teză (1980), în 1995 a devenit membru corespondent al AȘM, iar în 2000 academician. Între 2000 și 2020 a primit toate distincțiile de stat, 2020 finalizând cu cea mai înaltă din acestea, Ordinul Republicii”, a specificat președintele Tighineanu. Remarcând importanța savantului în dezvoltarea științei, președintele Tighineanu a subliniat rolul pe care l-a avut  regretatul academician nu doar în cadrul comunității științifice din Republica Moldova, dar și peste hotarele țării. În context, președintele AȘM a dat citire unei scrisori de compasiune, semnată de președintele Academiei de Științe din Bulgaria, acad. Julian Revalski, în care se arată: „A plecat din viață un prieten adevărat al Bulgariei și matematicii bulgare, renumit matematician de talie mondială în domeniul său, colegul și învățătorul meu, coautor și nu doar un partener de colaborare, dar și un scump prieten”.

În numele Prezidiului AȘM, președintele Ion Tighineanu a  exprimat întreaga compasiune familiei, colegilor și tuturor care au avut fericirea să conlucreze cu acad. Mitrofan Cioban. „Avea multe idei, multe planuri și cred că acele idei vor fi dezvoltate în continuare de discipoli. Este o lovitură pentru noi toți și este greu să ne împăcăm cu gândul că acad. Mitrofan Cioban pleacă pentru totdeauna. Academician Cioban pleacă în eternitate și noi o să-l păstrăm în inimile noastre. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, și-a încheiat mesajul de adio, președintele AȘM.

Un mesaj de compasiune în numele corpului universitar a adresat și prim-prorectorul pentru activitatea didactică a Universității de Stat din Tiraspol, dr. conf. Valeriu Bordan. Domnia Sa a subliniat calitățile valorice ale fostului rector,  îndrumător și coleg, exprimând regretul de a fi văduviți de un nume simbol al instituției universitare. Prim-prorectorul a menționat că academicianul Mitrofan Cioban a fost un dascăl prin vocație, susținătorul profesorilor de matematică din toată țara, un bun povățuitor al tinerilor interesați de știință, în special, de matematică. „În memoria noastră academicianul Mitrofan Cioban va rămâne ca un Om cu suflet mare, ilustru savant, matematician-topolog de notorietate internațională, profesor şi manager performant, personalitate remarcabilă a neamului românesc, care și-a dăruit întreaga ființă științei și culturii naționale. Ne exprimăm regretul profund și transmitem sincere condoleanțe și compasiune familiei, rudelor și celor apropiați. Drum lin și luminat spre veșnicie, dragul nostru coleg, Mitrofan Cioban”, a spus dr.conf. Valeriu Bordan.

Condoleanțe familiei și profundul regret pentru plecarea din viață a acad. Mitrofan Cioban a fost exprimată și de directorul Institutului de Matematică și Informatică, dr.conf. Inga Țițchiev, iar dr.conf. Florin Damian, vicedirectorul institutului, a împărtășit amintiri de neprețuit despre colaborarea cu regretatul savant și mentor.

A luat calea Cerului încă un savant, încă un nume, încă o somitate. L-au atins limitele rezistenței și a cedat. Suntem zilnic martorii acestui dezastru, când acest impostor ne ia de lângă noi nu doar pe cei dragi, dar ne ia și dreptul de a-i deplânge cum se cuvine, creștinește. O viață de Om, academician, creator de teorii, noi metode și concepte de cercetare în matematică, fondator al unei Școli științifice importante de topologie în Republica Moldova și șirul valoric poate continua, s-a sfârșit atât de trist, răpus de un individ necunoscut.

Cei prezenți, puțini la număr din motive cunoscute, stăteau departe de sicriul cu corpul neînsuflețit al marelui dispărut, departe de îndoliata familie, nici măcar pentru o mângâiere a durerii nu te puteai apropia. Nici florile recunoștinței nu puteau să-i inunde chipul, așa cum se obișnuiește, celui care, până acum se simțea ca peștele în apă printre cifrele ce-l frământau și-l fermecau deopotrivă. O tăcere nemaipomenită ce domina pe holul universități i-a cuprins pe cei puțini, de se auzea și respirația fiecăruia. Oare ce-o fi zicând academicianul…? Oare asta am meritat? Nu, cu siguranță, nu. Dar să rămânem cu speranța ca așa cum lumea cifrelor era cea care i-a captivat și i-a fermecat Aici destinul, așa să fie și în cealaltă dimensiune a vieții, la fel. Să-i farmece eternitatea doar cifrele și lumina de la expresiile cunoscute în literatura de specialitate ca „Metoda Cioban de construire a selecțiilor”, „Spații Cioban”, „Operația Cioban” etc... Să se simtă printre termenii algebrici, ca într-o nouă formă de expunere, luminată de nemărginita lui dragoste pentru miracolul cifrelor și științei matematice.

Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în Împărăția Sa Luminată.

Academicianul Mitrofan Ciobanu a fost înmormântat, la 5 februarie 2021, la Cimitirul din strada Armenească.

  Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: