- Views: 277
Într-un an marcat de provocarea pandemică s-a accentuat ca niciodată nevoia de transformare digitală, prezența fizică a fost nestingherit înlocuită de existența virtuală, online-ul devenind capul de afiș al anului. Era calculatorului a venit hotărâtă și s-a instalat cu toată tăria nu doar în birouri, dar și în inima și cugetul tuturor. Privim cu lacrimi ascunse de măști la tot, iar bucuriile și tristețile virtuale au început să devină reale.
În spațiul virtual, chiar dacă este considerat destul de rece, au fost vizitați și felicitați și unii academicieni, care, tradițional, erau surprinși plăcut în Ajunul Crăciunului și Sărbătorilor de Iarnă, de conducerea Academiei de Științe. Adevărat, pandemia a scos în evidență multe goluri, multe carențe, a creat multe dificultăți, dar ceea ce cu siguranța a făcut această nenorocire, nu ne-a lăsat indiferenți față de cei care au nevoie mai mult ca oricând de un dram de atenție, grijă și un cuvânt cald, mai ales, de sărbători.
Pentru că pandemia a șters din strălucirea Sărbătorilor de Crăciun de altă dată și membrii Academiei au fost felicitați diferit de ceilalți ani, ținând cont de restricțiile pandemice. Dar fiecare din cei vizitați și anume, acad. Sveatoslav Moscalenco, acad. Gheorghe Paladi, m.c. Nicolae Bilețchi, au avut posibilitatea să discute la telefon cu președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care le-a transmis mesajul tradițional de Sfintele Sărbători și le-a dorit, în primul rând, sănătate, prosperitate și să pășească cu optimism în anul viitor, pe care îl așteptăm cu multe speranțe. Academicianul Tighineanu a exprimat regretul că nu poate fi alături fizic de colegii academicieni ca să le ureze Crăciun Fericit, dar a reiterat, că respectarea recomandărilor experților în sănătate este tot ceea ce le poate păstra sănătatea și starea de bine. „Să fim optimiști și să sperăm că anul viitor va veni cu vești bune pentru noi toți. Important, să trecem cu bine peste această mare provocare acum”, a transmis în mesajul său președintele AȘM.
Academicienii au mulțumit, la rândul lor, conducerii AȘM pentru felicitări, cuvinte mobilizatoare și de încurajare, adresând mulțumiri președintelui Academiei, acad. Ion Tighineanu, pentru atenția acordată și de care beneficiază în fiecare an de sărbători, iar în acest an atenția și grija manifestată pare să aibă o și mai mare însemnătate. Și chiar dacă online-ul este considerat destul de rece, totuși, membrii AȘM s-au simțit respectați și au exprimat recunoștință pentru faptul că nu sunt uitați.
Anul 2020 este pe ducă și bine face. Un an greu, cu mai multe rele decât bune, un an cu frici și disperare, un an cu despărțiri și așteptări, cu speranțe și pierderi de vieți. Un an diferit sub toate aspectele, dar pe care l-am acceptat, or, soluții sau alternative eficiente în contextul epidemiologic actual nu au fost.
Indiscutabil, altfel ne-am imaginat și ne-am dorit să fie acest an, care a fost mai curând un an de rezistență pentru toți, iar lupta cea mare s-a dat pentru supraviețuire.
Sfintele Sărbători de Crăciun și un Nou An ne bat la ușă. Acestea nu știu de pandemie, iar noi am învățat din mers să ne adaptăm, să ne resemnăm, conformăm, să ne protejăm fiecare cum știm mai bine, pe noi și pe cei apropiați, și să devenim poate un pic mai realiști, dacă mai mult nu se poate. Așa sau altfel, așteptăm nerăbdători să plece acest an greu, care va intra în istorie ca cel mai provocator an al secolului și să ne construim noi speranțe, să ne punem noi dorințe pentru cel care vine, pe care ni-l dorim cu toată făptura un an victorios asupra coronavirusului SARS-CoV-2.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM