Este ȘTIINȚA o putere? Sau ce spun, de ziua lor, oamenii de știință?

10.11.2020
Unique visitors: 1636

TofanUn an altfel. O toamnă altfel. Un 10 noiembrie, cu o Zi a Științei altfel. Totul altfel. Covid-ul a venit peste omenire cu una din cele mai puternice arme – frica. Iar noi trăim acum nu oricare frică, ci cea mai mare din toate, frica viscerală. Dar ce facem cu visul de-a înnobila tentația de a crea pentru înmulțirea și răspândirea frumosului și utilului? Dar ce facem cu pasiunea? Pentru că sunt pasiuni asemănătoare cu viața, pasiuni devenite destin, iar în contextul în care scriu, acest destin se numește Știința.

De aceea, astăzi este despre Ea, Știința. Astăzi este despre Ei, despre cei care și-au făcut din pasiune destin, un destin în știință. Astăzi este despre cei cu neodihna creatoare, care știu să însuflețească inimi și să fixeze drept reper spiritual domeniul ales, punând umărul la împlinirea rodniciei, la dezvoltare continuă, or, de la încolțirea ideii, de la visul care seamănă dorințe de a crea ceva pentru omenire, până la rodirea miracolului, pe care îl numim Știință, nu este decât o pasiune, o ambiție înverșunată, un talent înnăscut, înnobilat cu o mângâiere divină de Sus. Astăzi este despre Ziua oamenilor dedicați științei, mintea cărora le iscodește neîncetat prevăzutul și imprevizibilul.

Da, este adevărat că pandemia de covid, pe unii ne-a fragilizat, ne-a înfricoșat sau poate ne-a întărit și mai mult umilința în fața incertitudinii și necunoscutului. Pe alții, dimpotrivă, ne-a consolidat, indicându-ne cu text deschis unde am fost și suntem vulnerabili, ne-a făcut să fim mai atenți la detalii, la sensul vieții cu care ne jucăm mereu și îl tratăm cu superficialitate, ne-a responsabilizat și ne-a făcut mai îngăduitori, mai umani, mai respectuoși cu semenii... La fel de adevărat este că această pandemie ne-a afectat în mod direct libertatea, dar libertate acum trebuie să însemne, nimic altceva decât, responsabilitate, pentru că, contrariul s-ar putea măsura doar în pierderi de vieți, iar aceasta înseamnă, a celor dragi nouă fiecăruia.

De aceea, lumina speranței o așteptăm de unde? De la știință, desigur. De la savanții care ar putea identifica pentru noi un drum corect, ar putea elabora metode eficiente de oprire a răspândirii acestui nemilos virus care ne-a însingurat, iar el se plimbă nestingherit pe întreaga planetă. Oameni de știință din Europa și din întreaga lume, au devenit adevărații dușmani ai virusului care terorizează omenirea, și-au unit eforturile și priceperea pentru a găsi soluții la această provocare a secolului. Știința este la mare încercare, dar noi trăim cu speranța că aceste momente dramatice și traume mondiale vor servi drept catalizator nu doar pentru oamenii din știință din diferite domenii, nu doar pentru comunitățile profesionale, dar pentru noi toți, iar ideea solidarității ne-o dorim încorporată în angajamente ce induc reperul major al rolului științei în societatea contemporană, capacitatea acesteia de a identifica soluții pertinente la probleme majore și la marile provocări ale omenirii.

Pentru că toți ne dorim ca știința să fie utilă, adesea ne întrebăm: dacă o realizare științifică nu aduce beneficii umanității, care e scopul acesteia? Apoi de ce este necesară o invenție, dacă este imposibil de rezolvat probleme dificile cu ea? Da, putem obiecta că sunt multe științe, domenii ale cunoașterii, care nu rezolvă nicio problemă aplicată. Cu toate acestea, cu ajutorul lor, poate deveni posibilă dezvoltarea altor științe, or, contextul ne impune afirmația renumitului matematician norvegian Abel care spunea că „matematica pentru un om de știință este aceeași cu un bisturiu pentru un anatomist”.

E dreptul nostru să ne îndoim, dar pandemia de covid ne-a demonstrat, iată, o dată în plus, că de fapt nimeni nu poate trăi fără știință sau în afara ei, chiar dacă mai mereu negăm cu ardoare știința și realizările ei, chiar dacă încercăm să negăm adesea adevărurile demonstrate științific. Acum vom vedea că tot știința va stagna calea spre rău, ne va putea face încrezători și doar știința, cu personalitățile ei elitare din medicină, biologie, epidemiologie etc., ne va oferi privilegiul de a putea vorbi la trecut despre acest flagel care ne-a ruinat orice închipuire despre cât de mari, importanți, puternici și nemuritori suntem, deși nimeni nu ne-a promis nemurirea. Prea simplu, dar adevărat că atunci vom înțelege că, de fapt, știința este putere, iar oamenii de știință sunt o voce și nu una oarecare, dar una care să ne sublinieze apăsat convingerea că rolul ei trebuie apreciat și susținut cu asumare nu doar în momente de grea cumpănă, dar în mod constant și prioritar, iar argumentele în acest sens, abia de-și așteaptă chemarea.

Marcăm Ziua Științei într-o situație dificilă pentru știință și într-un an care ne-a zguduit crezul despre noi și despre tot. Este loc de bucurie și sărbătoare, nu știu. O văd mai curând ca o sintagmă fără relief, aflată într-o continuă jenă financiară extremă. Dar asta nu înseamnă că astăzi nu putem vorbi despre știință, despre personalitățile ei de sacrificiu, care și-au purtat anii prin labirintul Zeiței înțelepciunii, patronului științei și care ne-au făcut mândri de-a lungul vremii, cu realizările lor. Suntem într-un an pe cât de incert, pe atât de însorit, pentru că în „toamna soarelui Savant”, cum ar spune unul din protagoniștii acestor ecouri, sărbătorim Oameni luminoși care ne luminează și pe noi cu semnele unei febrile căutări.

Astăzi vrem să aflăm ce spun, de ziua lor, oamenii de știință. Chiar dacă ne supărăm adesea că am devenit sclavii telefoanelor mobile și altor tehnologii, acestea au făcut posibil să avem drept invitați personalități notorii din lumea științifică de peste ocean, precum membru titular al AȘM, Isaac Bersuker, Institutul de Chimie Teoretică, Universitatea din Texas, SUA. De asemenea, ne onorează prezența Prof. Dr. Grigore Tinică de la Iași, originar din Republica Moldova, membru de Onoare al AȘM, Membru Academiei Oamenilor de Știință din România, Membru Corespondent al Academiei de Științe Medicale din România, precum și alte nume grele ale științei. De ziua lor, ei vor dezvălui  felii de realitate care, fie le înnobilează sufletul, fie îi apasă cu durere, fie le învăluie firea într-o enigmatică cumințenie, generată de evoluția evenimentelor de ultimă oră din știință, fie îi dor gândurile și se mai întreabă retoric care e statutul omului de știință și rolul acestuia în societate? Deci, Ziua Științei din acest an nu este doar despre succese, laude și misterul experiențelor de calibru, dar este și despre consecințele vulnerabilizării științei din ultimele decenii, despre spectrul de probleme majore cu care ne confruntăm și care își așteaptă o soluționare cât mai urgentă. Membrii Academiei nu se vor mai întâlni de ziua lor în Sala Azurie, ca în alți ani, ne se vor mai bate pe umăr colegial, nu se vor mai strânge în brațe prietenește, nu-și vor mai putea spune „La Mulți Ani de ziua noastră”. Vor face asta doar online, pentru că de nouă luni încoace toți trăim o viață online. Marcăm și Ziua Științei online care este doar o marcare și nu o sărbătoare, care pare o verificare a destinului asupra rostului și vredniciei noastre în vremea când insulele de pace sunt într-o mare de neliniște.

De Ziua Științei, Vă dorim să rămâneți aceiași riguroși, sensibili și atenți la idei. Și ca o trăsătură esențială a omenescului, Vă dorim să rămâneți niște frumoși luptători pe tărâmul cunoașterii, să acoperiți cu frumosul din Dumneavoastră orice încercare, indiferent de unde vine, de a face lucrurile urâte, să învingeți inerțiile întâmplătoare, căci posesia acelor trăsături definesc cu adevărat marii oameni, iar într-un final, balanța oricum va înclina în favoarea binelui.

La Mulți Ani Vă spunem și noi, stimați Oameni ai Științei!

Astăzi Vă arătăm prețuirea și respectul.

 

A consemnat

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

 

TighineanuAcademician Ion TIGHINEANU, președintele Academiei de Științe a Moldovei

 Să învățăm lecția pandemiei COVID-19!

Provocările tot mai serioase cu care se confruntă omenirea în ultimele decenii au pus în evidență rolul științei nu doar ca forță motrice de dezvoltare a economiei și societății, dar și ca instrument principal de identificare a soluțiilor în cazuri de epidemii, dezastre naturale, degradare substanțială, adesea ireparabilă, a mediului etc. Omul se cunoaște pe sine însuși prin cercetări științifice, se avântă să afle tainele originii Universului. Grație tehnologiilor informaționale și comunicaționale moderne Terra devine, la figurat vorbind, tot mai mică, dar totodată și mai fragilă, ceea ce a demonstrat cu prisosință coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2, care doar în câteva săptămâni s-a răspândit pe întreaga planetă, făcând ravagii și schimbând radical modul în care trăim și activăm. Ne distanțăm fizic și social, lucrăm de acasă, treptat trec în spațiul virtual nu numai procesul educațional, dar și interacțiunea dintre oameni. Sunt în curs de implementare tehnologiile 5G, deja se inițiază elaborarea tehnologiilor 6G bazate pe inteligența artificială, care vor influența asupra umanității nu atât prin radiații la frecvențe tot mai înalte, cât prin schimbarea modului de viață a oamenilor, făcându-i mult mai vulnerabili în fața patologiilor, transformărilor de mediu etc. A venit timpul când mai multă atenție din partea cercetătorilor trebuie acordată modelării schimbărilor existențiale pe planeta noastră, impactului tehnologiilor moderne asupra sănătății omului și stării biosferei în general, pentru ca provocările să fie cât mai previzibile. Voi face aici referință la Profesorul Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel în medicină, care la 12 iunie curent, în cadrul prelegerii publice susținute online la Academia de Științe a Moldovei, a menționat: „În contextul dezvoltării științei și tehnologiilor, este de neînțeles cum coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2 ne-a luat prin surprindere, a găsit omenirea absolut nepregătită”.

Se știe că omul învață pe parcursul întregii vieți, așa că nu ne rămâne decât să învățăm și lecția pandemiei COVID-19! Multă sănătate și succes membrilor AȘM, tuturor cercetătorilor științifici din țara noastră!

 

BersukerAcademician Isaac BERSUKER,

Universitatea din Texas, SUA

Ко дню науки в году 2020

С большим удовольствием присоединяюсь к хору наших учёных из Академии Наук Молдовы чтобы отметить (славить) День Науки.

На протяжении всей истории человечества наука сыграла ведущую роль в развитии цивилизации и в росте благосостояния, здоровья и долгожития людей. Последние три века отмечены невиданными ранее научно-техническими революциями, изменившими образ жизни людей. Эти революции продолжаются сегодня, и мы с вами в них участвуем!

В условиях грандиозного развития науки и её непосредственной роли в жизни народа, ни одно сколь-нибудь значительное сообщество людей не может обойтись без усвоения и использования достижений науки, но это возможно только участвуя в её развитии, в условиях постоянного знакомства с её «инструментами», с её методологией, образом мышления. Наука должна стать духовным атрибутом общества, наряду с языком, историей и традициями. Общество может рассчитывать на признание и уважение только если оно стремится ценить духовные ценности человечества, включая науку.

Наша Молдова имеет все возможности сохранить и увеличить ранее достигнутые успехи в развитие науки в Республике. К сожалению, вынужден отметить (не в порядке критики, а как пожелание на будущее), что недавняя реорганизация науки в республике не учитывала её тонкие внутренние механизмы (её «органическую» структуру), что отрицательно сказалось на её развитие.

Сердечно поздравляю моих коллег по Академии с их достижениями к этому дню науки и желаю им дальнейших творческих успехов!

 

TinicaProf. Dr. Grigore TINICĂ,

Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei,

Membru Academiei Oamenilor de Știință din România,

Membru Corespondent al Academiei de Științe Medicale din România

Din 2001, odată cu cea de a 31-a Conferință Generală UNESCO, ne-am obișnuit ca, în fiecare an, pe 10 noiembrie, să asistăm la celebrarea, în Republica Moldova, a Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare.

Anul 2020 reprezintă pentru fiecare dintre noi, pentru societățile de pretutindeni, un an deosebit, fragilizat de evoluția pandemiei COVID 19.

În acest context, au ieșit inevitabil la lumină incertitudini, întrebări legate de capacitatea științei de a găsi soluții, a comunităților științifice de a coopera, de a interacționa, de a se interconecta într-un efort comun, indispensabil controlării răspândirii unui virus căruia, cel mai probabil, mai devreme sau mai târziu, îi vom cădea pradă fiecare dintre noi.

Indubitabil, apar discuții metafizice legate de rolul științei în societățile contemporane, de capacitatea acesteia de a identifica soluții pertinente la probleme majore, pragmatice și nu doar teoretice cu care se confruntă omenirea, legate de supraviețuire.

În fapt, din punctul meu de vedere, trăim consecințele vulnerabilizării științei din ultimele decenii, indiferent de domeniul de aplicabilitate, prin dezinformare, impostură fraudare, fenomene derivate poate din presiunile la care au fost supuși cercetătorii, mai ales cei din mediul universitar de a publica mai mult, uneori în detrimentul calității, justificate de necesitatea accederii unor poziții academice superioare. Aceste tendințe au evoluat pe fondul unor necesități economice crescânde, condiționate de aderența la tehnici și tehnologii de ultimă generație, și au dus la plafonarea și diluarea axiologică a cercetărilor, la pierderea capacității științei de a reforma radical lumea, alterând felul în care fiecare individ aderă la, și/sau înțelege actul științific, gândește și acționează în consecință.

Extrapolând, pierderea sensului global al științei a avut consecințe dramatice, care se reflectă predominant în unele domenii precum medicina, permeabilizând sistemele de gândire la informații de tip fake news, alterând diagnostice și terapii, diminuând încrederea populației în celeritatea și eficiența actului medical.

Tradițional, comunitatea științifică medicală se bazează pe experiență, talent intuitiv și cunoaștere, elemente sinergice unui anumit tip de personalitate propriu prestatorilor de servicii de sănătate, și care ar trebui să se încline total și necondiționat Omului.

După cum anatomia corpului uman reprezintă un model intricat ce exprimă un compromis al formei în favoarea funcției, comunitățile medicale trebuie să ajungă la armonie în cadrul unui model arhitectonic robust, autoimunizat, capabil să facă față provocărilor timpurilor pe care le trăim.

De nouă luni de zile pendulăm aleator între frica de a fi infectați cu COVID 19 contrapusă fricii de moarte, asociată fricii de închidere a granițelor, școlilor, magazinelor, restaurantelor, societăților, activităților sociale.

Ne întrebăm retoric: cum am ajuns în această situație, cum este posibil acest lucru în sec. XXI? Cum de nu există antidot, vaccin, tratament? Sau poate există și nu este pus la dispoziția tuturor? Și de aici, evoluția fără limită a teoriilor conspiraționiste în pandemia COVID 19?

Istoric, știm că marile progrese științifice au apărut ca urmare a unor mari traume mondiale, care au acționat, paradoxal, drept catalizatori ai comunităților științifice. În opinia mea, în crize majore trebuie găsite și aplicate soluții fără precedent: președinți, guverne, oameni de știință, organizații publice și private, figuri proeminente, organizații internaționale, societate civilă, sector privat, cadre medicale, cetățeni de rând, trebuie să acționăm solidar, rapid, sinergic, dar planetar.

Aparținem cu toții unei comunități profesionale ale cărei resurse umane și logistice trebuie unite în sensul accelerării identificării celor mai eficiente metode de oprire a răspândirii virusului, de identificare a unui drum corect de developare a vieților în prezent și de asigurare a unei continuități cu viitorul.

Desigur, orice acțiune este antagonizată de reacțiune, iar prețul pe care îl plătim se măsoară în vieți omenești.

Astăzi, mai mult ca oricând COVID 19 ne-a demonstrat că nu putem trăi în afara științei, unica ce poate identifica anticorpii pentru a transforma prezentul crud în trecut.

În opinia mea, deschisă, flexibilă, adevărată, incluzivă, știința la care ar trebui să aderăm fiecare dintre noi, poate arăta drumul, salvând Țara, Națiunea și salvându-ne poate chiar de noi înșine!

Dumnezeu să ne ajute!

 

Emil CebanEmil CEBAN, dr. hab. șt. med., profesor universitar,

Rector USMF „Nicolae Testemițanu”

Deja de 19 ani, în data de 10 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Alături de comunitatea ştiinţifică mondială, consemnăm această sărbătoare și noi, cercetătorii din Republica Moldova, pentru că avem în palmares numeroase performanțe cu care țara se poate mândri.

Marcarea acestei zile semnifică, în primul rând, conștientizarea faptului că potențialul științific din domeniul cercetării și inovării reprezintă o importantă resursă pentru dezvoltarea economiilor statelor lumii și garantarea unei vieți mai bune. Consemnarea zilei inteligenței umane, demonstrează că oamenii de știință, de rând cu guvernele, aleg dezvoltarea societăţii bazată pe cunoaştere ca o alternativă indispensabilă în evoluţia lumii moderne. În cel de-al doilea rând, cercetătorii, întotdeauna, au fost cei mai prompti în identificarea soluțiilor practice și concrete pentru depășirea  problemelor și a crizelor, fie de ordin economico-financiar, fie sanitar.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, în numele comunității academice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, adresez felicitări cordiale tuturor persoanelor care se dedică necondiţionat pentru progresul ştiinţei în Republica Moldova și pentru integrarea acesteia în spațiul internațional de cercetare. Vă dorim multă sănătate, înțelepciune, perseverență, forțe creatoare, capacitate și consecvență pentru transformarea ideilor în realități, bunăstare și apreciere la justa valoare. Să trăiți bucuria împlinirii în activitatea profesională și a sentimentului de mândrie pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea durabilă a ţării. 

La mulți ani prosperi, distinși membri ai comunității științifice!

 

PaladiFlorentin PALADI, dr.hab. în științe fizico-matematice, prof.univ,

Prorector, Universitatea de Stat din Moldova

Stimaţi Cercetători,

Dragi Colegi,

De Ziua Internațională a Știinţei pentru Pace şi Dezvoltare, echipa Institutului de Cercetare şi Inovare al Universităţii de Stat din Moldova (ICI-USM) Vă adresează cele mai frumoase cuvinte de recunoștință şi urări de bine pentru munca asiduă pe care o depuneţi zi de zi pe tărâmul ştiinţific și ştiinţifico-didactic. USM este orientată spre performanță și excelență în domeniul cercetării, inovării și transferului tehnologic, fapt confirmat și de conferirea de către Directoratul General pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene a titlului „Excelența Resurselor Umane în Cercetare - HR Excellence in Research”, acordat Universității de Stat din Moldova, la 17 iulie 2015. În cadrul celor 24 de proiecte de cercetare și inovare, Program de Stat (2020-2023), activează în prezent 320 de colaboratori, dintre care 135 sunt titulari ai Institutului de Cercetare și Inovare al USM.

Fideli triunghiului cunoaşterii – educaţia, cercetarea şi inovarea, să consolidăm împreună cercetarea ştiinţifică performantă, să contribuim la extinderea imaginii Științei în societate prin elaborarea unor politici de încurajare şi stimulare, în primul rând, a tineretului talentat, motivarea cercetătorilor și asigurarea unui climat de lucru care să stimuleze performanţa. Mai mult ca atât, în condiţiile actuale a fost reconfirmat la nivel mondial rolul Științei şi impactul rezultatelor cercetărilor științifice pentru întreaga societate.

Vă dorim, stimați colegi, multă sănătate și să Vă bucuraţi de recunoştinţa şi respectul tuturor, pentru că o meritaţi din plin!

 

PrusElena PRUS, prof. univ. dr. hab., Om emerit,

Prorector pentru Proiecte, Universitatea Liberă Internațională din Moldova

Știința -  un vaccin contra megacrizelor sistemice

Știința este spațiul de libertate necondiționată de a pune întrebări/ a înainta ipoteze/ a face propuneri / a căuta și găsi soluții. Ea pretinde dreptul de a spune public tot ceea ce comportă cunoașterea adevărului. Cercetarea reprezintă zona activă a ştiinţei, rolul societal al căreia rezidă în trecerea de la „inteligența cognitivă” la „inteligența multiplă”. Mișcându-se într-un spaţiul al controverselor, știința intervine în actualitate ca model de gândire paradigmatică inovativă și rezultantă a circuitelor cunoașterii care investighează neofactori.     

Scenariile secolului XXI, în care catastrofele, bio-terorismul și războaiele continuă, generează actualmente noi provocări ce reprezintă o poartă spre un nou laborator al spiritului. Covid-19, care a pus sub semnul întrebării existența și securitatea condiției umane în ansamblu, a generat o megacriză: criza de eveniment (pandemie), criza de structură (instituțională), criza de cicluri, criza sistemelor (medical-sanitar, financiar-economic, psihologică s.a.). Pandemia reprezintă un punct de cotitură care a creat epifenomene și a scos la suprafață problemele specifice în diferite sfere. În domeniul cercetării, efortul oamenilor de știință, care au început investigațiile, a fost imediat și va duce la soluționarea problemei la scară globală.

Anvergura intrării într-o nouă etapă a societății mondiale (Edgar Morin, Société monde) necesită și adaptarea creativă a comunității academice la schimbările iminente ale domeniilor. Cercetarea răspunde noilor provocări prin căutarea soluțiilor inovative la problemele de actualitate prin mai multe modalități: disponibilitatea globală a surselor științifice, configurarea domeniilor prioritare, sinergia eforturilor transdisciplinare, convergența tehnologică a resurselor, crearea noilor grupuri de cercetători etc. Pericole ca insecuritatea datelor, manipularea informației sau știrile false trebuie combătute prin cercetări specializate, susținute de credibilitatea instituțiilor și de renumele cercetătorilor. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de un plan global, subliniază Yuval Noah Harari, autorul Sapiens, Homo Deus și Lecții pentru secolul XXI: „Umanitatea trebuie să facă o alegere. Vom merge pe calea dezbinării sau vom adopta calea solidarității globale? Dacă alegem dezbinarea, aceasta nu va prelungi doar criza, ci va duce probabil la catastrofe și mai grave în viitor. Dacă alegem solidaritatea globală, aceasta va fi o victorie nu numai împotriva coronavirusului, ci și împotriva tuturor epidemiilor și crizelor viitoare care ar putea asalta omenirea în secolul XXI.” În acest sens, orizontul zilei de mâine va impune dezvoltarea științei prin modele diferite: aprofundarea domeniilor ca atare, dar și interacțiunea științelor soft/uman(itar)e cu cele hard/exacte, interacțiunea transumanismului cu postumanismul și cu metaumanul. Dincolo de aceste tendințe ale științei mondiale actuale, soluția intelectuală optimă pentru umanitate presupune configurarea unui nou umanism, ca proiectare a unui viitor inteligent, respectând umanul.

 

ChiciucDr. Andrei CHICIUC, președinte ANACEC

Ziua Științei în lumina cunoașterii

În spectacolul matur al științei vine azi, cu un zâmbet einsteinian, Ziua Științei.

Deși știința este doar un cuvânt din limba latină pentru cunoaștere, întemeierea unei Zile a Științei, în toate registrele științifice ale lumii, consemnează rigoare, profunzime, claritate, ingeniozitate.

Știința, în evoluția ei istorică, a ridicat deasupra ruinei necunoașterii Aristocrația cunoașterii, descoperind mereu fenomene, fapte, realități noi, care, toate, inventează mereu progresul în Marele tot.

Prin știință, realitatea este aceea care se impune frumos omului, iar prin conștiința științifică omul este acela care se impune onest realității. Știința este un nucleu al vieții umane, profund schimbătoare, care îmbracă haina Cunoașterii, revenindu-i, totodată, rolul de a adăuga acestei vieți o moștenire cognitivă de elită.

Știința este putere. Puterea de a genera idei trainice, rezistente, imperative, congenitale minții iscoditoare. Chiar dacă ideile în știință sunt niște melodii stinse deja, chiar dacă nu poți să fii lucid într-un adevăr științific fără riscul de a-l compromite, a ști, până la urmă, nu este decât imposibilitatea de a plânge. Astfel, omul de știință este un rătăcitor, dar foarte disciplinat, prin tainele cunoașterii. El învață binecuvântarea adevărului, îmbrăcând cu adevărat gândurile în înțelesul adânc și mișcător al cunoașterii.

Globalitatea lumii de azi, care reclamă o nouă conștiință a spațiului unitar, noi patternuri ale consumerismului, noi stiluri de viață cosmopolite, ca proces social care reclamă dezintegrarea ordinii simbolice moderne, devine o condiție generică pentru Știință, care, apodictic, circulă cu destulă importanță prin lume, generând clarviziunea perfectă și controlul gândirii libere. Știința devine, astfel, un nisus aristotelic cu un permanent început, iar ideile ei sănătoase zboară în lume pentru a arăta cum evoluează lumea, ce legități o guvernează, ce conexiuni sunt valabile, care sunt certitudinile raționale și semnificațiile valorice ale ei.

Sarcina evaluării cercetării științifice de calitate, în acest context, se bazează eminamente pe principiul dreptului de a da, nu al celui de a lua, călăuzindu-se prin lumina înțelegerii corecte a faptului că nimeni nu are dreptul să-și piardă gândurile înțelepte, care i-au fost dăruite de cărți. Această evaluare este oricând gata să-și învețe beneficiarii și să arate că poate cădea doar acela care n-a știut până unde poate să se urce sau pe ce poate să se sprijine. Legitatea de bază a evaluării calității unei cercetări științifice este conformitatea acesteia cu normalitatea ideală a reverberației binelui și utilului. Prin evaluarea calității unui cercetător științific se promovează ideea că nu poate fi învins acela care își creează necontenit noi merite.      

Felicitarea noastră cu ocazia Zilei Științei cuprinde urări de bine personalităților libere, dăscălite la Școala științei nobile, gânduri venite din existența pură a cunoașterii, forțe noi în cercetarea lumii în binele lumii, susținători adevărați în drumul căutărilor, recunoștința oamenilor și un enorm resort de sănătate.

În toamna soarelui Savant al sărbătorii Științei, multe raze fierbinți de împliniri investigaționale, multe flori inovative în mințile deschise noului și prosperare tuturor oamenilor de știință din Moldova!

 

JucVictor JUC, doctor habilitat în științe politice,

directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, vicepreședinte al Consiliului Directorilor Institutelor de Cercetare

Oamenii de știință traversează o perioadă precară

Celebrarea Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare reprezintă, în același timp, un prilej favorabil pentru evaluări și totalizări. Incontestabil este faptul că reforma domeniilor naționale de cercetare și inovare demarată în 2017, absolut necesară, dar nu în maniera în care a fost gândită, practic s-a soldat cu rezultate nefaste atât pentru sistem, cât și pentru cercetătorii științifici. Reforma implementată a dezmembrat Academia de Științe a Moldovei, a decimat institutele academice cu statut de organizații de drept public din domeniile cercetării și inovării, a diminuat mai multe școli științifice și direcții științifice, atât de durată, recunoscute în plan internațional, cât și în proces de formare, a redus numărul cercetătorilor științifici și i-a sărăcit, alimentând exodul și neîncrederea. Incertitudinea în ziua de mâine nu favorizează atragerea în sistemul național de cercetare și inovare a tinerilor, periclitând atingerea obiectivelor înscrise în Programul Național de Cercetare și Inovare pe anii 2020 - 2023.

Este important de subliniat că mai complicată se dovedește a fi situația cercetătorilor din domeniile științelor social-umaniste, care mai puțin dispun de posibilități să beneficieze de apeluri de proiecte. Considerăm că suplimentarea finanțării instituționale este absolut necesară pentru fortificarea structural-instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, formarea nucleelor de cercetători științifici și asigurarea schimbului de generații prin atragerea tinerilor, precum și extinderea participării internaționale a oamenilor de știință din Republica Moldova.

În pofida precarităților, oamenii de știință manifestă optimism și încredere că starea de lucruri s-ar putea schimba în bine, activitatea lor va fi mai bine finanțată și apreciată, iar ei, la rândul lor, sunt pregătiți și în deplină măsură să prezinte rezultatele științifice obținute pentru modernizarea statului și a economiei naționale, a sistemelor de educație și de cercetare-inovare, contribuind la îmbunătățirea nivelului de trai și a calității vieții oamenilor, la fundamentarea științifică a politicilor și integrarea comunității în spațiile de cercetare științifică.

Categorie:

Înregistrări online