- Views: 250
La 1 octombrie, zi în care regretatul academician Vladimir Hotineanu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, specialist în domeniul chirurgiei, ar fi împlinit 70 de ani, în incinta Catedrei de chirurgie nr. 2 a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost dezvelită o placă comemorativă a academicianului.
La ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative a participat rectorul USMF „N. Testemițanu”, dr.hab., prof. Emil Ceban, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, dr.hab., prof. Andrei Uncuța, colegi și discipoli ai regretatului profesor, fiul regretatului savant, dr.hab., prof. Adrian Hotineanu.
„Comemorarea înaintașilor noștri a devenit o tradiție pentru USMF „N. Testemițanu” și iată în săptămâna aniversării a 75 de ani de la fondarea Alma Mater, Universitatea vine cu un accent pe aprecierea, remarcarea și înveșnicirea numelui unei personalități notorii, unui profesor universitar, doctor habilitat, academician, om de stat, Vladimir Hotineanu, care a fost un coleg al nostru, un membru al Alma Mater USMF”, a menționat în cuvântul introductiv rectorul USMF „N. Testemițanu”, dr.hab., prof. Emil Ceban. Rectorul USMF a subliniat că această zi este foarte importantă atât pentru familia regretatului savant, cât și pentru colectivul Catedrei Chirurgie nr. 2, pentru colectivul Clinicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, este o zi a memoriei pentru cel care a fost și va rămâne în inimile celor care l-au cunoscut, Vladimir Hotineanu. Profesorul Emil Ceban a făcut o trecere în revistă a carierei profesionale a academicianului, care și-a început-o de la asistent universitar, trecând toate treptele ierarhice posibile – doctor în științe, conferențiar, dosctor habilitat, profesor, membru corespondent, academician, viceministru, ministru, parlamentar, iar aceasta a făcut o onoare universității.
Rectorul USMF a ținut să specifice că acad. Hotineanu a fost unul din pilonii care a dezvoltat știința și clinica chirurgicală, implementând numeroase proiecte, metode pe tratament atât în Spitalul Clinic Republican, cât și în spitalele din sistemul de sănătate din republică. Printre metodele notabile implementate, cea mai remarcabilă se numără implementarea transplantului de organe, în special, transplantului de ficat. A lăsat peste 700 de lucrări științifice, științifico-didactice, manuale, monografii, brevete de invenție. Sub îndrumarea distinsului savant au fost susținute 29 de teze de doctor și 5 de doctor habilitat în medicină, majoritatea discipolilor savantului activând în sistemul de sănătate din țară, în clinicile chirurgicale, și în special, în Spitalul Clinic Republican. „De aceea, această zi, acest eveniment este foarte important pentru noi toți, pentru USMF, pentru Spitalul Clinic Republican, pentru sistemul de sănătate din RM. Prin dezvelirea acestui basorelief în incinta Clinicii Chirurgie nr. 2 a Spitalului Clinic Republican, unde studenții de la USMF își desfășoară activitatea practică, unde medicii din RM își fac studiile postuniversitare, această placă va fi un semn educațional foarte important pentru tinerele generații și pentru cele următoare”, a declarat rectorul USMF, Emil Ceban.
„Marcăm ziua de naștere a acad. Vladimir Hotineanu, zi în care ar fi împlinit 70 de ani, prin inaugurarea acestei plăci în cadrul Spitalului Clinic Republican, unde dumnealui și-a desfășurat marea parte a activității profesionale, a spus directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, dr.hab., prof. Andrei Uncuța. Directorul SCR a subliniat că profesorii universității au fost pilonii care au stat la baza dezvoltării multor domenii medicale în cadrul spitalului, iar acad. Vladimir Hotineanu este unul din acești piloni, este personalitatea complexă care a contribuit personal la dezvoltarea anumitor domenii. În context, se impune a fi remarcate inițierea și dezvoltarea proiectului de construcție a blocului chirurgical al spitalului, care acum este o platformă modernă pentru dezvoltarea multor metode chirurgicale în cadrul spitalului, precum și domeniul de chirurgie abdominală, domeniul de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, care au cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în această perioadă de timp, iar discipolii săi continuă acea dezvoltare și acea platformă creată de acad. Hotineanu. Directorul Uncuța a reiterat că evenimentul de dezvelire a plăcii comemorative este nu doar un exemplu de memorie pentru personalitățile marcante din RM, dar și o filă importantă pentru dezvoltarea științei și artei medicale în cadrul Spitalului Clinic Republican.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul prof. univ. Vladimir Cozacov, coleg de breaslă, de clinică, conf. univ. Anatol Cazac, șef de Secție, discipol, Octavian Romanescu, Artist Emerit, autorul basoreliefului.
În numele Senatului, comunității universitare, conducerii Spitalului Clinic Republican și Clinicii Chirurgie nr.2, rectorul Emil Ceban a exprimat mulțumiri artistului Octavian Romanescu pentru lucrarea care va rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat pe acad. Vladimir Hotineanu.
Placa comemorativă a fost dezvelită de continuatorul Catedrei Chirurgie nr. 2, discipolul său, conf. univ. Anatol Cazac și fiul regretatului academician, prof. Adrian Hotineanu.
Evenimentul a fost organizat cu prilejul aniversării a 70-a de la nașterea ilustrului academician și chirurg Vladimir Hotineanu și se înscrie în Planul de manifestări consacrate celor 75 de ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”.
Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan, într-o familie de muncitori. S-a stins din viață la 15 noiembrie 2019, la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM