Academician Gheorghe Țîbîrnă: „În oncologie este nevoie de o abordare personalizată a maladiei pacientului concret”

22.07.2020
Unique visitors: 1067

Acad. Gheorghe Țîbîrnă: „Organizarea în perspectivă a unui Centru specializat de chirurgie a tumorilor la copii (benigne și maligne) ne-ar permite să ducem evidența acestor pacienți, să avem o statistică veridică, să organizăm măsuri profilactice”

În cadrul celei de-a doua ședințe, care avut loc la 17 iunie 2020, a fost prezentat Raportul științific intermediar privind executarea proiectului de cercetări științifice din cadrul Proiectului „Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii”, Programul de Stat (2020 - 2023) pentru etapa I (ianuarie-iunie) a anului 2020, director de proiect, academician Gheorghe Țîbîrnă. În continuare, vă propunem un interviu cu academicianul Gheorghe Țîbîrnă, în care conducătorul proiectului va vorbi despre importanța și impactul acestui proiect, despre mobilizarea echipei, pe perioada pandemiei, rezultatele obținute pentru perioada de raportare, de ce în oncologie este nevoie de o abordare personalizată a maladiei pacientului concret, de ce este necesară organizarea în perspectivă a unui Centru specializat de chirurgie a tumorilor la copii, dar și unele activități de perspectivă ale membrilor echipei proiectului.

O consemnare de 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Stimate Domnule academician Gheoghe Țîbîrnă, Dumneavoastră sunteți conducătorul Proiectului de cercetare Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii”, „Program de Stat” (2020 - 2023), care a demarat în ianuarie 2020. Însăși denumirea proiectului trezește un interes major și o curiozitate nu doar jurnalistică, dată fiind statistica de ultima oră a acestei maladii la copii. Pentru a fi mai înțeleși de cei care vor citi acest interviu, aș vrea să Vă întreb pentru început ce înseamnă chirurgie modernă personalizată?

- Tema proiectului nostru nu a fost aleasă la întâmplare. Am constatat că în Republica Moldova până în prezent nu există un centru specializat de chirurgie oncologică pediatrică. Tratamentul chirurgical al tumorilor la copii se efectuează în mai multe clinici de către chirurgii-pediatri. Nu le putem reproșa nimic, doar vreau să menționez că, chirurgia oncologică nu este chirurgie de organ (strict stomac, intestin, glanda tiroidă ș.a.), ci o chirurgie complexă, în care se ține cont de gradul de răspândire a tumorii, de structura ei, de tipul de metastazare. La figurat vorbind, este o chirurgie de „teritoriu”. Fără cunoașterea acestor particularități nu poate fi vorba despre un tratament adecvat.

În oncologie este nevoie de o abordare personalizată a maladiei pacientului concret, în cadrul căreia se elaborează un plan de tratament de către o echipă de medici (chirurg oncolog, pediatru, chimio- și radioterapeut, endocrinolog). Se discută toate aspectele, inclusiv aspectele de vârstă, alte maladii asociate, dacă există. Nu se aplică intervenții chirurgical-standard. În plus, ne-am gândit că organizarea în perspectivă a unui centru specializat de chirurgie a tumorilor la copii (benigne și maligne) ne-ar permite să ducem evidența acestor pacienți, să avem o statistică veridică, să organizăm măsuri profilactice.

Suntem în luna iulie, iar asta înseamnă că proiectul se afla la prima ½ a primei etape de realizare a lucrărilor de cercetare științifică. Ce lucrări au fost executate, integral sau parțial, până la ora actuală, conform obiectivelor specificate și a programului de realizare a proiectului?

- În cadrul proiectului, în prima ½ de an, echipa noastră a reușit să cerceteze indicii morbidității prin tumori la copii și adolescenți, pe o perioadă de 10 ani. S-a constatat că indicii sunt în continuă creștere, situație pe care noi o explicăm prin faptul, că pe lângă impactul negativ al factorilor nocivi, ambientali, s-a ameliorat diagnosticul acestor patologii.

În pofida situației destul de complicate, generate de pandemia de Covid-19, noi am reușit în această perioadă să efectuăm câteva operații în cazuri, care nu puteau fi amânate. Astfel, în clinica OMF a USMF „N. Testemițanu” s-au efectuat 5 operații la copii, dintre care 2 foarte complicate - la baza craniului și la orbită.

De asemenea, au fost realizate operații în Clinica de Chirurgie Pediatrică „N. Gheorghiu” pentru diverse cancere la copii, inclusiv pentru hipernefrom.

Dacă ar fi să dați o caracteristică generală a tumorilor la copii, care ar fi aceasta la acest moment?

- Tumorile la copii, benigne sau maligne, desigur, prezintă o problemă serioasă pentru însăși pacientul și familiile lor. Majoritatea tumorilor la copiii sub 5 ani sunt congenitale, pe măsura evoluției aceste tumori dereglează funcțiile vitale și prezintă pericol pentru viață.

Câte articole științifice au fost publicate în această perioadă și unde?

- În această perioadă au fost publicate 3 articole în „Buletinul AȘM”, 4 rezumate, consacrate jubileului de 75 ani ai USMF „N. Testemițanu” și un compendiu cu tema „Evoluția clinică a tumorilor la copii”.

Domnule academician, în martie curent, am fost loviți de un dezastru epidemiologic mondial fără precedent. Sistemul medical, medicii, au fost puși la cea mai grea încercare. Înțelegem că maladia de care Vă ocupați toată viața nu suportă amânare în tratament, iar starea de urgență la care am fost supuși a agravat net situația atât a pacienților, cât și a medicilor. Care au fost acțiunile pe care le-ați întreprins în această perioadă și cât de dificil a fost să activați în aceste condiții? 

- Pandemia provocată de coronavirus, desigur a afectat serios sistemul sanitar din toată lumea, inclusiv din republica noastră. Au apărut dificultăți chiar începând cu diagnosticul în condițiile stării de urgență. Dar, în cazurile grave cu risc major pentru viața copiilor, noi ne-am străduit să le rezolvăm. Aproape în fiecare săptămână am operat, respectând totodată regulile impuse de starea de urgență sau de alertă. Au fost și greutăți, dar ele s-au compensat prin satisfacția de a externa copilul în stare bună.

Când s-a declanșat pandemia asupra țării noastre, unii specialiști epidemiologi au spus că, copiii nu se pot infecta cu acest tip nou de coronavirus. Pe parcurs, am aflat că totuși au fost infectați copii și au fost atestate chiar și decese. Chiar dacă nu sunteți specialist în epidemiologie, virusologie, cu siguranță că ați pus sub observație anumite cazuri. Ce se întâmplă?

- Nu pot să mă pronunț în privința epidemiei, pentru că nu sunt specialist în domeniu, însă ca medic cred, că savanții vor găsi un remediu eficient împotriva acestui virus. Iar noi, cei care am trecut prin această grea încercare, am început să prețuim și mai mult sănătatea.

Atunci când a demarat proiectul, nimeni nu putea să prevadă o invazie planetară a acestui virus ucigaș. V-ați gândit cumva să extindeți cercetările anume pe această dimensiune și influența acestuia asupra tumorilor la copii?

- Desigur, ca medic și om de știință mă interesează impactul acestei infecții virale asupra organismului omului bolnav de cancer. Efectele negative se vor vedea în timp și noi le vom analiza.

Ce activități de cercetare preconizați pentru următoarele etape de realizare a proiectului? 

- Preconizăm să elaborăm noi metode de performanță în chirurgia personalizată a tumorilor la copii. Dar, cu siguranță, pe parcurs vor apărea și idei noi, pe care le vom realiza, sperăm cu succes. Vă mulțumim pentru dorința dumneavoastră de a promova acest proiect și de a informa atât lumea medicală, cât și populația.

Mulțumim.

Categorie:

Înregistrări online