- Views: 248
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment inițiat de Comisia Europeană, având drept scop prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare unui public larg, în special tinerilor – elevi, studenți, doctoranzi. Acțiunea are o istorie de 15 ani, perioadă în care a crescut o generație de tineri, unii îmbrățișând chiar cariera de cercetător, grație faptului că au cunoscut farmecul acestei activități venind la atare evenimente.
Inițial, Noaptea Cercetătorilor a avut loc simultan în 15 orașe europene, astăzi numărul acestora atingând cifra de 300. Tradițional, evenimentul are loc în ultima vineri a lunii septembrie, formatul fiind cel mai diferit: prezentări în aer liber, vizite în laboratoare și muzee, expoziții, activități interactive etc.
În context, menționăm că și Republica Moldova a avut parte de câteva ediții a evenimentului din această serie, primul organizator fiind Academia de Științe a Moldovei, urmată mai târziu de Universitatea Tehnică şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
În cadrul programului Orizont-2020 a fost anunțat un nou concurs de proiecte pentru organizarea Nopții Cercetătorilor în anul curent. Consorțiul format din echipe ale Universității Tehnice, Academiei de Științe a Moldovei și Institutului Dezvoltării Societății Informaționale a depus o propunere de proiect și a câștigat cu brio, acumulând 14.5 puncte din 15 posibile.
Doar că a intervenit pandemia… Comisia Europeană a venit cu recomandarea de a transfera Noaptea Cercetătorilor 2020 pentru data de 27 noiembrie, cu plasarea majorității activităților în spațiul virtual. S-au făcut ajustări și în planurile echipei din Moldova, care va trebui să dea dovadă de multă ingeniozitate pentru a avea un eveniment atractiv, nu mai puțin interesant decât cele din edițiile precedente, asigurându-se, în măsura posibilităților, și o participare interactivă online.
Pe de altă parte, transferul activităților în regimul online va aduce și unele avantaje, oferind posibilitatea de participare unui public mai larg, inclusiv din zonele rurale. Mai mult ca atât, nu este exclus că platformele virtuale din mai multe țări vor avea acces deschis, deci, tinerii de la noi ar putea să viziteze și evenimentele similare de peste hotare.
Amintim că prima ediție a acestui proiect de amploare în Republica Moldova a avut loc la 27 septembrie 2013. Evenimentul-premieră a fost organizat sub egida Academiei de Științe a Moldovei, cu participarea instituțiilor de cercetare şi celor de învățământ superior. La eveniment a participat conducerea țării, înalți oficiali europeni.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM