- Views: 198
Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) a găzduit, în premieră, la 21 octombrie 2024, ședința de înmânare a certificatelor de burse oferite de Federația Mondială a Savanților (FMS) pentru anul 2024-2025. La ședință au participat directorul general al ANCD, dr.hab. Aurelia Hanganu; acad. Gheorghe Duca, coordonator al FMS în Republica Moldova; acad. Ion Bostan și prof. Ion Mereuța, director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie, președinte al Academiei de Științe Medicale „Acad. Gheorghe Țîbîrnă”.
Directorul general al ANCD, Aurelia Hanganu, a salutat comunitatea științifică, felicitând câștigătorii acestui prestigios program de burse. Totodată, conducerea Agenției a subliniat faptul că susținerea tinerilor în domeniul cercetării a fost stabilit ca obiectiv național, iar acest domeniu se află sub tutela statului. „Confirmăm, încă o dată, că tinerii cercetători reprezintă viitorul științei în Republica Moldova. Suntem ferm convinși că cei zece beneficiari de burse, care reprezintă diverse instituții de învățământ superior din țară, vor aduce contribuții semnificative în domeniul cercetării la nivel național și internațional”, a subliniat Aurelia Hanganu.
La rândul său, coordonatorul FMS în Republica Moldova, acad. Gheorghe Duca, s-a referit la istoricul acestui Program de burse și a reliefat importanța acestuia pentru susținerea tinerelor talente și promovarea cercetării în țară. „Oferirea burselor FMS continuă să fie un prestigiu pentru doctoranzii și tinerii cercetători din Republica Moldova. Acest eveniment a devenit o tradiție de susținere a tinerilor savanți din țară”, a menționat președintele FMS în RM, mulțumind ANCD pentru găzduirea evenimentului, dar și invitaților academicieni pentru prezență și susținerea tinerilor cercetători.
De bursa FMS au beneficiat 10 tineri cercetători:
1. Canțîr Angela, Institutul de Ecologie si Geografie/USM. Titlul proiectului: Evaluarea proceselor geomorfologice pe terenurile agricole din Bazinul Hidrografic Calintir
2. dr. Covaliov Eugenia, Universitatea Tehnica a Moldovei. Titlul proiectului: Valorificarea inteligentă a deșeurilor vitivinicole în contextul economiei circulare
3. dr. Cabac-Pogorevici Irina, Universitatea de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu“. Titlul proiectului: Optimizarea Diagnosticării și Terapiei Insuficienței Cardiace prin Inteligență Artificială: O Abordare Inovatoare pentru Clasificare Precisă și Terapie Personalizată.
4. dr. Covaci Ecaterina, Universitatea Tehnica a Moldovei. Titlul proiectului: Cuantificarea compușilor bioactivi din produsele vinicole secundare și utilizarea acestora în nutriția umană.
5. dr. Gîrbu Vladilena, Institutul de Chimie, USM. Titlul proiectului: Funcționalizarea radicală a terpenelor prin carboazidare cu lumină vizibilă.
6. Moldovan Cristina, Institutul de Microiologie si Biotegnologie/UTM. Titlul proiectului: Identificarea unei tulpini de micromicete cu potențial bioproductiv înalt pentru agricultură.
7. Eremciuc Rodica, Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu“. Titlul proiectului: Aplicabilitatea indexului triponderal în combaterea obezității la copiii din Republica Moldova.
8. Cristea Nicolae, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, USM. Titlul proiectului: Cercetări privind particularitățile de adaptare și virulență a unor tulpini de fusarium oxysporum, extrase din plantele de grâu comun de toamnă din diferite zone ale Republicii Moldova
9. Tașca Corina, Universitatea de Stat din Moldova. Titlul proiectului: Efectul unor fitocatalizatori asupra proceselor de fermentare a biomasei
10. dr. Morari Vadim, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghițu”/UTM. Titlul proiectului: Studiul heterostructurii n-ITO/n-Zn1-xMgxO:Al/p-Si obţinute prin metoda de depunere din aerosoli pentru celule solare.
Bursierii și-au prezentat succint propunerile de proiect, subliniind importanța temelor de cercetare pentru știință și pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Invitații la eveniment, dr. hab. A. Hanganu, acad. Ion Bostan și prof. Ion Mereuța, au înmânat certificatele de burse și au încurajat bursierii să continue să-și dezvolte proiectele de cercetare și să contribuie la aprofundarea cunoștințelor în diverse domenii.
Evenimentul a fost transmir on-line, organizat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și poate fi vizualizat pe platforma You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=GrqLZZNLYVE
La final Acad. Gheorghe Duca a felicitat beneficiarii burselor oferite de FMS și a menționat că oferirea acestor burse este de un mare prestigiu pentru doctoranzii și tinerii cercetători din Republica Moldova, totodată constituie o importantă tradiție de susținere a tinerilor savanți din țară.
Sursa: https://fms.md/castigatorii-programului-de-burse-oferit-de-fms-editia-2024-2025