- Views: 173
Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici” marchează cea de a 60-a aniversare prin organizarea unei conferințe științifice internaționale, care și-a început lucrările pe 10 octombrie, reunind cercetători din diverse domenii ale matematicii și informaticii pentru a discuta cele mai recente rezultate, a face schimb de opinii, a stabili noi căi de colaborare. În sala de conferințe a bibliotecii “Andrei Lupan” s-au întrunit specialiști din diferite țări, inclusiv invitații speciali: Dan Cristea, dr., prof., m.c. (România); Victor Ufnarovski, prof. (Suedia); Ion Grama, prof. (Franța); Alex Zelikovsky, prof. (SUA); Gabriel Ciobanu, dr. (România); Igor Cialenco, prof. (SUA); Dana Schlomiuk, prof. (Canada); Vladimir Dragalin (SUA); Stefan Pickl, prof. (Germania), J.D. Phillips, prof. (SUA).
Ședința plenară a fost deschisă și moderată de către dna dr. Inga Țițchiev, care a prezentat succinct câteva file din istoria institutului – istorie, începută în anul 1959 prin formarea unui grup din 7 cercetători-matematicieni, condus de viitorul membru corespondent al AȘM Israel Gohberg. A urmat fondarea, în anul 1961, a Institutului de Fizică și Matematică, în baza căruia în 1964 au fost create două institute: de Fizică Aplicată și cel de Matematică cu Centrul de Calcul, actualmente – de Matematică și Informatică (IMI). Fondatorul IMI și primul lui director a fost academicianul Vladimir Andunachevici, numele căruia astăzi cu mândrie îl poartă institutul. Acad. V. Andrunachievici a fost și fondatorul uneia din cele mai cunoscute școli științifice din țara noastră, care de rând cu cele create și conduse de acad. Constantin Sibirschi, prof. Valentin Belousov, dr. Alexandru Cuznețov i-au adus matematicii din Republica Moldova o recunoaștere internațională.
Academicianul Ion Tighineanu, Președintele AȘM, a felicitat colectivul institutului, comunitatea matematicienilor și informaticienilor cu frumoasa aniversare, menționând că IMI se numără printre cele mai de succes instituții de cercetare, cu realizări importante obținute în cadrul proiectelor naționale și internaționale, cu trei reviste înregistrate în cele mai prestigioase baze de date. Pentru a consemna 60 de ani de activitate a IFA, Prezidiul AȘM a decis conferirea Plachetei „Excelență în cercetare”, în semn de înaltă recunoștință pentru realizările științifice valoroase, promovarea cercetării la scară internațională, precum și pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Președintele AȘM a înmânat distincția academică directorului IMI doamnei dr. Inga Țițchiev.
Participanții la conferință au fost salutați și de către prorectorul Universității de Stat din Moldova dl. Sergiu Corlat, care și-a început și el cariera în cadrul Institutului de Matematică și Informatică, aceasta fiindu-i prima înscriere în carnetul său de muncă.
Prima comunicare în plen a fost făcută de către membrul corespondent al Academiei Române, prof. Dan Cristea, care a abordat un subiect foarte actual – cel al inteligenței artificiale, dânsul fiind urmat de prof. J.D. Phillips (SUA), specialist în teoria quasigrupurilor și reprezentantul USM, prof. David Ceban (ecuații diferențiale).
Lucrările, care vor dura până pe 12 octombrie, au continuat în trei secțiuni: matematică teoretică, matematică aplicată și informatică; programul evenimentului poate fi consultat urmând link-ul: https://www.math.md/imcs60/program.html