Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova au semnat un acord de cooperare pentru promovarea excelenței științifice

09.10.2024
Unique visitors: 1198

Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova au semnat un acord de cooperare ce vizează consolidarea legăturilor dintre instituțiile academice și cercetătorii din țară. Evenimentul a avut loc pe 9 octombrie, în Sala Mică a AȘM. Documentul a fost semnat oficial de către președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și președintele Consiliului Rectorilor, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, m.c. Emil Ceban.

Acordul urmărește dezvoltarea unui parteneriat durabil între cele două instituții, având drept obiectiv promovarea cercetării științifice fundamentale și aplicative, dar și stimularea integrării învățământului superior cu activitățile de cercetare și inovare. Printre obiectivele colaborării stabilite în cadrul acestui acord se numără susținerea cercetării științifice în multiple domenii, precum medicina, fizica, genetica, microbiologia și alte discipline cheie pentru progresul științei și dezvoltarea națională. De asemenea, ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini inițiativele științifice naționale, europene și internaționale, prin facilitarea participării la proiecte interdisciplinare și organizarea de conferințe și ateliere de lucru.

Un punct esențial al acestui parteneriat îl reprezintă promovarea tinerelor talente din domeniul cercetării. Acesta prevede implicarea activă a studenților și tinerilor cercetători în proiectele științifice, oferindu-le acces în laboratoare și facilitându-le participarea în programe și proiecte de cercetare. Acordul va fi valabil pe termen nedeterminat, părțile având posibilitatea de a introduce modificări prin protocoale adiționale semnate de ambele părți. Cooperarea se va desfășura prin organizarea de ședințe de lucru, consultări reciproce și susținerea proiectelor comune. De asemenea, sunt prevăzute modalități de rezolvare a eventualelor divergențe prin negocieri directe.

În discursul său din deschiderea evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a subliniat că prin acest acord, Academia de Științe a Moldovei și Asociația Obștească Consiliul Rectorilor își reafirmă angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea cercetării științifice și la consolidarea legăturilor dintre mediul academic și cel guvernamental. De asemenea, acad. Ion Tighineanu a reiterat importanța unei colaborări strânse dintre Academia de Științe și universități, având în vedere că AȘM organizează periodic evenimente precum lecții publice, școli de vară și alte activități destinate tinerilor. Aceste inițiative reprezintă oportunități valoroase pentru studenți, care ar putea fi selectați pentru a participa, oferindu-le un impuls în dezvoltarea curiozității și interesului științific. De asemenea, unele dintre aceste evenimente ar putea fi organizate prin eforturi comune, având în vedere că Academia de Științe reprezintă Republica Moldova în diverse structuri internaționale, unde se iau decizii cu privire la provocările globale din domeniul științei. Astfel, o aliniere și o implicare comună sunt considerate benefice.

La rândul său, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a ținut să precizeze că s-a luat decizia de a stabili un contract de colaborare legal între universitățile din Moldova și Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și acest subiect a fost discutat la Consiliul Rectorilor, unde s-a decis să se anunțe public această inițiativă. Domnia-sa a menționat că această colaborare este importantă mai ales acum, când Universitățile din Republica Moldova au preluat o mare parte din cercetare, iar aceasta constituie o componentă esențială a integrării europene. În acest sens, Acordul de colaborare dintre Consiliul Rectorilor și AȘM va dinamiza cercetarea științifică din Moldova și va sprijini integrarea acesteia în spațiul european de cercetare.

O primă propunere de a organiza evenimente în cadrul acordului semnat a fost enunțată de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu în contextul lansării Deceniului Științelor pentru Dezvoltare Durabilă, o inițiativă importantă proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în august 2023. Cu această ocazie, pe 12 noiembrie, la Academia de Științe a Moldovei va avea loc un eveniment oficial, care ar trebui să fie urmat de un șir de mese rotunde pentru a discuta subiecte de interes major pentru Republica Moldova. Printre acestea se numără tendințele utilizării inteligenței artificiale în educație și cercetare, unde se va analiza impactul acestei tehnologii asupra dezvoltării științei. Un alt subiect crucial este problema apei în Republica Moldova și în regiune, în contextul schimbărilor climatice. Discuțiile vor aborda provocările legate de resursele de apă și impactul schimbărilor climatice asupra acestora. Nu în ultimul rând, acad. Ion Tighineanu a menționat că o temă esențială este dezvoltarea economică a Republicii Moldova, care trebuie discutată din perspectiva parcursului european al țării.

La evenimentul de semnare a acordului de cooperare între Academia de Științe a Moldovei și Asociația Obștească „Consiliul Rectorilor din Republica Moldova” au participat membri ai AȘM, rectori și reprezentanți ai universităților din țară, cercetători și cadre didactice. Toți cei prezenți în Sala Mică a AȘM în momentul semnării acestui acord au apreciat efortul depus de cele două părți semnatare pentru susținerea unor dezbateri viitoare în cadrul meselor rotunde ce se vor axa pe subiecte actuale. Aceste discuții vor stimula abordarea științifică și vor contribui la elaborarea unor strategii durabile și inovatoare pentru dezvoltarea țării în domeniile respective.

 

Cristina BUMBU

Categorie: