În premieră, Ziua Internațională a Muzicii a fost marcată la AȘM

02.10.2024
Unique visitors: 237

Pe 1 octombrie 2024, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a Muzicii, organizat în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acesta a reunit personalități marcante din domeniul artei muzicale și al studiului artelor.
Evenimentul a fost deschis de președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu cu un  discurs prilejuit Zilei Internațională a Muzicii. Domnia-sa a menționat că aceasta este o zi care amintește că există o platformă unică de interacțiune și anume muzica. Mai mult decât atât, este o zi ce amintește de noile tendințe muzicale: renașterea muzicii tradiționale, valorificarea folclorului, dezvoltarea corurilor, competițiile instrumentiștilor, afirmarea stilurilor retro sau tehno. Este un moment când personalitățile notorii sunt aduse în centrul atenției, contribuind astfel la creșterea nivelului de cultură.
Președintele AȘM le-a mulțumit celor prezenți în Sala Azurie pentru că au dat curs invitației de a marca o sărbătoare dublă. Pe lângă marcarea Zilei Internaționale a Muzicii, un alt prilej deosebit a făcut ca atenția să se îndrepte către un nume sonor. Maestrul Gheorghe Mustea a înscris cea de 55-a filă în palmaresul activității sale artistice, dintre care 35 de ani, la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice Na
ționale de la Teleradio Moldova. Cu această frumoasă ocazie, Prezidiul AȘM a decis să confere Diploma Onorifică „Ambasador al Culturii” a Academiei de Științe a Moldovei maestrului Gheorghe Mustea, Artist al Poporului, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, în semn de înaltă recunoștință pentru realizări valoroase în domeniul artei și formarea cadrelor profesioniste, contribuții substanțiale la dezvoltarea culturii și artei muzicale în spațiul românesc, promovarea patrimoniului cultural imaterial în plan național și internațional.
Maestrul Gheorghe Mustea a mulțumit pentru înalta apreciere, menționând că a muncit mereu cu dedicație, și-a dorit mereu ca arta să prospere și ca poporul să aibă acces la toate genurile muzicii. El a menționat că muzica este cea care ne face să ne simțim mai blânzi, mai echilibrați și e cea mai frumoasă artă.
Evenimentul a continuat cu un mesaj din partea vicepreședintelui Academiei de Științe a Moldovei, mem. cor. Ion Hadârcă, care a subliniat semnificația Zilei Internaționale a Muzicii și faptul că aceasta este marcată în premieră la AȘM. Ion Hadârcă și-a exprimat dorința ca acest eveniment să devină o tradiție frumoasă și a spus că speră ca muzica să fie sărbătorită pe tot globul, contribuind la o lume mai armonioasă, în care războaiele să înceteze, iar oamenii să fie cuprinși de muzică.
În continuare, dr. hab. prof. univ. Aurelian Dănilă, vicepreședintele Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, a declarat că Ziua Internațională a Muzicii este una dintre cele mai dorite sărbători, reamintind importanța muzicii în viețile noastre. El a subliniat că evenimentul a fost dedicat unei personalități deosebite, Gheorghe Mustea, ale cărui realizări au fost prezentate cu multă căldură, cucerind audiența. Profesorul Aurelian Dănilă l-a descris pe Gheorghe Mustea ca pe un mare sufletist, mereu gata să ajute.

Compozitorul, prof. Constantin Rusnac a evidențiat faptul că muzica este un instrument esențial în dezvoltarea omenirii. Acesta a adus exemple elocvente din istoria muzicii pentru a susține acest punct de vedere și a menționat că Ziua Internațională a Muzicii reprezintă o ocazie de a-i onora pe marii artiști și de a ridica nivelul cultural al societății. Constantin Rusnac a subliniat recunoașterea internațională a maeștrilor din Republica Moldova și i-a dedicat un acrostih maestrului Gheorghe Mustea, impresionând audiența ulterior și cu un cadou muzical interpretat la pianul din Sala Azurie a AȘM.

Cu un cuvânt de salut a venit și dr., prof. Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Într-o lume tot mai fragmentată, muzica reușește să unească oameni din colțuri diferite ale lumii, facilitând întâlniri și înțelegeri care altfel nu ar fi fost posibile. Victoria Melnic a subliniat rolul crucial al muzicii în păstrarea identității naționale și a menționat importanța educației muzicale, care stimulează creativitatea și gândirea critică.

Svetlana Bivol, președintele Uniunii Muzicienilor, a mulțumit organizatorilor pentru inițiativa de a celebra Ziua Internațională a Muzicii la AȘM și a evidențiat implicarea maestrului Gheorghe Mustea în educarea muzicală a societății. Ea a subliniat contribuția sa în descoperirea și promovarea tinerelor talente, atât soliști, cât și dirijori, și l-a descris ca un artist generos. În numele Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol i-a urat sănătate și mulți ani creativi, înmânându-i o diplomă ca semn de recunoaștere a meritelor maestrului.
Șeful Secției teritoriale nord a AȘM, membrul corespondent Ion Gagim spune că ar putea vorbi la nesfârșit despre maestrul Gheorghe Mustea, el fiind autorul a unor cărți și articole dedicate maestrului Gheorghe Mustea. Muzica trebuie să răsune și să se vorbească despre muzică. Este o muncă titanică pe care o face Gheorghe Mustea și pe care puțini o cunosc.
Pe parcursul evenimentului, cu cadouri muzicale au venit tinerii de la  Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, elevii școlii de arte „Valeriu Poleacov”, elevii liceului „Ciprian Porumbescu”, dar și cunoscuții artiști Taisia Caraman, Aurel Chirtoacă și naistul Marin Gheras.
În încheiere, dr. hab. Liliana Condraticova i-a invitat pe participanți  la expoziția de fotografie organizată în Sala Aurie a AȘM. O expoziție ce ilustrează bogata activitate artistică a compozitorului Gheorghe Mustea. Expoziția a oferit participanților ocazia de a admira momente importante din cariera sa de excepție.

Menționăm că evenimentul s-a desfășurat într-un format hibrid, cu participare fizică în incinta AȘM și online, prin intermediul platformei ZOOM, oferind acces și celor care nu au putut fi prezenți la fața locului. De asemenea, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a transmis manifestația în direct pe YouTube (https://www.youtube.com/live/S3j1NngJJPA), asigurând astfel o audiență largă din rândul publicului interesat de muzică și arte.

 

Cristina BUMBU

Categorie: