De Ziua Independenței, a fost semnat acordul de parteneriat între Academia de Științe a Moldovei și Academia Română

28.08.2024
Unique visitors: 1323

La 27 august 2024, în ziua când Republica Moldova sărbătorește 33 de ani de la proclamarea independenței, Academia de Științe a Moldovei, reprezentată de președintele acad. Ion Tighineanu, a semnat Acordul de parteneriat cu Academia Română, fiind reprezentată de președintele acad. Ioan-Aurel Pop.

La ceremonia de semnare a Acordului de colaborare (în redacție nouă) au participat vicepreședintele Academiei Române Dumitru T. Murariu, vicepreședinții Academiei de Științe a Moldovei, acad. Eva Gudumac (conducător al Secției de științe ale vieții), mem. cor. Svetlana Cojocaru (conducător al Secției de științe exacte și inginerești), secretarul științific general dr. hab. Liliana Condraticova, acad. Mihai Cimpoi, președintele Consiliului Consultativ al Academicienilor, dr. Tudor Braniște. Șeful secției management academic și relații externe a AȘM.

Urmare a semnării Acordului de colaborare, Academiile vor dezvolta cooperarea în domeniile de interes comun: științe exacte și inginerie; științe medicale; agricultură durabilă și siguranță alimentară; biologie, mediu și ecologie; științe sociale, economice, umaniste și artă.

Academia de Științe a Moldovei și Academia Română s-au angajat reciproc să organizeze în parteneriat manifestări științifice și culturale, aprobate adițional în conformitate cu Planul de acțiuni pentru anul în curs; să organizeze concursul pentru conferirea Premiului Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei în categoriile aprobate conform Regulamentului cu privire la decernarea premiilor Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei; să coopereze în cadrul platformelor științifice de dialog și a comisiilor de experți formate pe domeniile de competență; să susțină participarea oamenilor de știință de pe ambele maluri ale Prutului la evenimente științifice; să ghideze și să promoveze tinerii în alegerea unei cariere în cercetare, precum și alte forme de cooperare științifică care pot fi convenite de comun acord.

Menționăm că Acordul între Academia de Științe a Moldovei și Academia Română a fost elaborat în conformitate cu actele legislative în vigoare din Republica Moldova (Codul cu privire la știință și inovare Legea nr. 259-XV din 15.07.2004 (republicat)) și din România în domeniul cercetării, și reflectă prevederile Convenției de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Academia Română (semnată la Chișinău la 31 octombrie 1990), Convenției de colaborare științifica dintre Academia de Științe a Moldovei și Academia Română (semnată la Chișinău la 29 mai 1996) și ale Acordului de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Academia Română (semnat la București la 17 ianuarie 2005).

La 4 aprilie 2023, a avut loc ședința comună a Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei și a Biroului Prezidiului Academiei Române, în cadrul căreia a fost discutată oportunitatea elaborării unui Plan de acțiuni comune, care a fost actualizat în ședința din 2 aprilie 2024. Planul de activitate include consemnarea în parteneriat a Zilei Naționale a Culturii, Sărbătorii Naționale Limba noastră cea română și a Congresului Eminescologilor, organizarea unor școli de vară și alte acțiuni în vederea consolidării comunității academice, creării unui spațiu cultural și științific românesc.

În acest an, cele două academii au marcat la 8 mai Ziua Europei printr-o conferință științifică. Între 27 și 31 august este organizată cea de-a doua ediție a Școlii de vară „Calea spre descoperiri științifice”. Iar la 11 septembrie două academii-surori vor marca în cadrul unui simpozion științific 150 de ani de la nașterea astronomului român Nicolae Donici, membru de onoare al Academiei Române și membru fondator al Uniunii Astronomice Internaționale.

De asemenea, în contextul colaborării celor două academii, a fost lansat concursul bianual în vederea decernării Premiilor Academiei Române și ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru realizări științifice valoroase obținute în anii 2021–2022 (detalii la link-ul https://asm.md/concursul-comun-pentru-decernarea-premiilor-academiei-de-stiinte-moldovei-si-ale-academiei-romane). Laureații ediției concursului din anul 2024 vor fi premiați. În ședința de astăzi s-a decis că festivitatea de conferire a Premiilor Academiei Române și ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfășura într-o ceremonie solemnă de Ziua Internațională a științei pentru pace și dezvoltare.

Semnarea Acordului de parteneriat între Academia de Științe a Moldovei și Academia Română (în redacție nouă) oferă frumoase oportunități cercetătorilor de a realiza proiecte științifice comune, de a promova excelența în cercetare, de a fortifica și consolida rolul instituțiilor academice în țară.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Secretar științific general al AȘM

Categorie: