- Views: 441
Mai întâi a fost o deplasare, pe 21 septembrie 2023, în orașul Lipcani, raionul Briceni, a profesorului Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley, SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (2013) și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. La baștina străbunicilor săi celebrul savant a fost întâmpinat, conform tradiției, cu pâine și sare la Colegiul Pedagogic „Gheorghe Asachi”. După partea oficială cu mesaje de salut și aprecierea Colegiului și a unor cadre didactice cu diplome din partea Academiei de Științe a Moldovei, a urmat un concert cu cele mai frumoase cântece și dansuri ale poporului nostru (https://www.asm.md/en/node/1544).
Pentru a consolida puntea de colaborare recent construită, reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei Tinerilor din Moldova, care l-au însoțit pe savantul american în vizita la Lipcani, au invitat un grup de studenți la Chișinău să vadă cum se face știință în centrele de cercetare de performanță din capitală. Zis și făcut: ideea s-a realizat peste 20 de zile.
La 10 octombrie 2023, studenții Colegiului Pedagogic „Gheorghe Asachi” din nordul Moldovei au vizitat cu interes și emoții laboratoarele de cercetare ale Universității Tehnice a Moldovei și ale Grădinii Botanice din Chișinău. În cadrul acestor întâlniri, cei 18 elevi și 2 profesori s-au familiarizat cu domeniul nanotehnologiilor, care este intens explorat și dezvoltat de cercetătorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM). Doctorul în științe tehnice Tudor Braniște le-a explicat elevilor noțiunile de bază din domeniul nanotehnologiilor, importanța practică a acestora și tendințele actuale de dezvoltare a cercetării științifice. Prezentarea teoretică în cadrul acestei excursii a inițiat tinerii privind activitățile de cercetare ce au loc în laboratoarele CNSTM, în particular, obținerea și proprietățile Aerogalnitului – primul material artificial cu proprietăți duale hidrofobe/hidrofile în același timp.
A doua parte a vizitei a continuat în laboratoarele Centrului, unde cercetătorii dr. Eduard Monaico și dr. Tudor Braniște au efectuat demonstrații practice la echipamentele din dotare. Studenții au avut posibilitatea să măsoare unghiul de contact al apei pe aerogalnit și să compare rezultatul cu alte materiale, precum ar fi sticla. Totodată, s-au antrenat în utilizarea microscopului optic, unde au putut vizualiza elemente dintr-un circuit integrat (mostră) sau aranjarea LED-urilor în ecranele telefoanelor mobile, înțelegând astfel mai bine componentele de bază ce formează lumina albă. De asemenea, tinerii au luat cunoștință de procesele de bază din tehnologia microelectronicii, cum ar fi fotolitografia sau corodarea ionică reactivă în plasmă. La fel, au avut posibilitatea să înțeleagă principiile generale ale microscopiei electronice, cu ajutorul căreia au efectuat imagini cu rezoluție înaltă.
Participanții la eveniment au făcut fotografii de grup, în speranța că unii dintre ei se vor regăsi peste ani în laboratoarele de cercetare.
Vizitarea laboratoarelor de nanotehnologie ale Universității Tehnice a Moldovei a fost urmată de o excursie în serele de colecție ale Grădinii Botanice, unde dr. Maria Tabără și cercetătoarea Valentina Țîmbală le-au prezentat studenților cele mai diverse specii de plante de pe toate continentele: plante tropicale, subtropicale etc. Sunt impresii frumoase de a te afla în sânul acestei lumi vegetale extraordinare, îngrijită de cercetătorii și angajații Grădinii Botanice.
Prezentăm și niște mărturisiri ale studenților. Lilia Micușa, anul III: „În timpul excursiei în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni am aflat despre fascinanta lume a cercetării științifice şi impactul ei asupra societății noastre. Am descoperit cum oamenii de știință lucrează neîncetat pentru a rezolva probleme complexe și pentru a aduce inovații în diverse domenii, de la tehnologie la implementare, bunăoară, în sănătate. Întâlnirea a ilustrat importanța colaborării între cercetători și societate în vederea promovării cunoașterii și înțelegerii mai bune a lumii în care trăim. Este uimitor să vedem cât de departe a ajuns știința noastră și ce descoperiri pot fi realizate la nivelul nanometric”.
Andreea Cojocari, anul IV: „Am avut ocazia să particip la o excursie în orașul Chișinău ce a permis nouă, studenților, să aflăm mai multe informații despre oamenii de știință din Republica Moldova și munca lor perseverentă ce se desfășoară în centrele de cercetare. Acest fapt ne motivează, pe noi, studenții să fim creativi, să nu neglijăm activitatea de cercetare, care poate fi realizată în orice domeniu, inclusiv în pedagogie. Mai mult, cei mai insistenți ar putea face parte dintr-o echipă de cercetători. Am rămas impresionată de aceste lucruri noi, cred că a fost util și interesant”.
Administrația Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani aduce mulțumiri organizatorilor acestei excursii, având drept scop colaborarea și promovarea cercertării în rândul tinerilor.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678.
Tatiana ROTARU