- Views: 298
Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska, din Stockholm, a decis să acorde Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie în anul 2023 Prof. Katalin Karikó (Universitatea din Szeged, Ungaria și Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, SUA) și Prof. Drew Weissman (Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, SUA) „pentru descoperirile lor referitoare la modificările bazei nucleozidice ce au permis dezvoltarea de vaccinuri m-ARN eficiente împotriva COVID-19”.
În anul 1961, oamenii de știință au descoperit pentru prima dată că ARN-ul mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informația genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripție. În următoarele două decenii, cercetătorii au început să studieze posibilitatea utilizării ARN-ul mesager pentru a învăța organismul să-și producă propriul medicament. În condițiile lipsei de progrese, subiectul a fost abandonat de oamenii de știință. Cu excepția unui biochimist maghiar – Katalin Karikó. Doamna Prof. Karikó a început să studieze terapia genică la Universitatea din Szeged, în țara ei natală, Ungaria. Și-a susținut doctoratul în 1982, cu o pasiune neîncetată pentru cercetările ARN-ului mesager. A emigrat în SUA, continuându-și activitatea la Universitatea din Pennsilvania, unde mulți ani mai târziu a început să colaboreze cu profesorul Drew Weissman. În 2005, Karikó și Weissman și-au publicat studiul revoluționar „Suppression of RNA Recognition by Toll-like Receptors: The Impact of Nucleoside Modification and the Evolutionary Origin of RNA” (https://www.cell.com/immunity/pdf/S1074-7613(05)00211-6.pdf). Din anul 2013, Prof. Karikó ocupă funcții de conducere la BioNTech, iar în 2020, odată cu începerea pandemiei, ea a fost unul dintre coordonatorii programului, în baza căruia a fost realizat primul vaccin împotriva COVID-19, în colaborare cu Pfizer.
Cu câteva luni în urmă, Academia de Științe a Moldovei a fost onorată de vizita dnei Prof. Eva Kondorosi, membru titular al Academiei de Științe din Ungaria, care în prelegerile publice și în discuțiile cu tinerii noștri în cadrul școlii de vară „Calea către descoperirile științifice”, a menționat despre pasiunea cu care tânăra doctorandă, colega sa, Katalin Karikó lucra în laboratoarele din Szeged. Katalin Karikó, în mai multe materiale publice își exprimă recunoștința față de colegii și mentorii săi, printre care a nominalizat-o și pe doamna Prof. Eva Kondorosi, savant cu renume mondial în domeniul biochimiei (https://link.springer.com/article/10.1007/s42977-023-00160-9).
Prelegerea Nobel poate fi urmarita la linkul: https://www.linkedin.com/events/2023nobelprizelecturesinphysiol7135976042086752257/theater/