- Views: 129
Data de 30 august 2010, a rămas în memoria tuturor participanților la Adunarea generală a membrilor AŞM, consacrată Zilei Limbii Române, care avea să fie sărbătorită oficial a doua zi, la 31 august. La eveniment a participat poetul, eseistul, publicistul și omul politic român Adrian Păunescu, născut în Basarabia. Scriitorul era deja grav bolnav, dar și-a dorit din tot sufletul să vină la Chișinău, la Academia de Științe a Moldovei, și să-și primească însemnele de membru de onoare al AȘM. Acest titlu onorific i-a fost conferit remarcabilului scriitor prin Hotărârea Adunării generale a membrilor AŞM din 12 august 2010 pentru activitate prodigioasă în vederea promovării consecvente a valorilor culturii, istoriei și tradițiilor naționale autentice, a adevărului științific privind limba și literatura română în Republica Moldova.
Poetul, publicistul și omul politic român Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 în s. Copăceni, județul Bălți, Basarabia. A devenit cunoscut și ca organizator al Cenaclului literar „Flacăra”. Din 1973 conduce Revista „Flacăra”, destituit de autorități din funcție în iulie 1985. În toamna anului 1990, a fondat Revista „Totuși iubirea”. A editat peste 50 de volume de poezii, eseuri, publicistică, discursuri cu un tiraj total de un milion de exemplare, record pentru un poet român în viață.
În cadrul Adunării generale a Academiei de Științe a Moldovei din 30 august 2010, consacrată Zilei Limbii Române, scriitorul și noul membru de onoare al AȘM Adrian Păunescu a rostit „Discursul la intrarea în Academia Moldovei”.
Adrian Păunescu s-a stins din viață la 5 noiembrie 2010. În memoria regretatului poet, la Chișinău, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, i-a fost instalat un bust.
Tatiana ROTARU