Domeniul vinificației are un fundament solid, clădit de savanți în vremurile deloc ușoare ale secolului trecut

20.09.2024
Vizitatori unici: 1344

Pe 20 septembrie 2024, o masa rotundă consacrată savanților în domeniul vinificației a reunit academicieni, profesori și specialiști din oenologie, în Sala Mică a AȘM. Evenimentul, organizat de Secția Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei, Universitatea Tehnică a Moldovei și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare a adus în atenția publicului reușitele a trei mari nume din domeniul vinificației și oenologiei: acad. Gherman Valuico, Petru Ungurean, membru corespondent al AȘM și profesorul Vasile Zincenco. Trei dintre savanții care au clădit fundamentul domeniului vinificației și rămân mereu în memoria discipolilor lor ca personalități puternice și exemple demne de urmat.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a salutat inițiativa de a cinsti memoria înaintașilor, a celor care au pus bazele direcțiilor științifice, menționând că este important ca despre ei să cunoască și generațiile ce vor veni. Mai mult decât atât, a menționat și despre faptul că cei omagiați au trăit și activat în perioadele unor tulburătoare schimbări istorice, care le-au influențat soarta. În acest context, doar personalitățile puternice au reușit să se impună pe arena națională și internațională și doar prin activități concrete. În finalul discursului său, acad. Ion Tighineanu i-a îndemnat pe cei prezenți la eveniment să rămână în continuare o echipă consolidată, deschisă cercetării în domeniul vinificației și să creeze adevărate punți între generații.

Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, coordonatorul Secției Științe ale Vieții a AȘM, acad. Eva Gudumac a venit cu un mesaj de salut și a ținut să menționeze cât de important este ca memoria profesorilor, dascălilor, să fie păstrată vie mereu. Ea însăși își amintește de marii săi profesori, datorită cărora a învățat cum să rămână fidelă și dedicată muncii sale. Referindu-se la savanții din domeniul vinificației, ale căror nume au fost evocate la masa rotundă, acad. Eva Gudumac nu a putut să nu menționeze că, grație spiritului acestora de adevărați dascăli și deschizători de drumuri, Republica Moldova are rezultate remarcabile în vinificație, un domeniu dezvoltat astăzi de cei care le-au fost discipoli.

Membrul de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, profesorului Ioan Jelev din România a intervenit cu un mesaj online. El a salutat inițiativa de a organiza această masă rotundă și a menționat că succesele mari în domeniul vinificației de care se bucură astăzi Republica Moldova, pe plan național, dar și internațional, cu siguranță se datorează înaintașilor.

La eveniment a fost prezent și Veaceslav Zincenco, fiul profesorului Vasile Zincenco. Vădit emoționat, el a declarat că tatăl său, de undeva de sus, se bucură de rezultatele pe care le înregistrează Republica Moldova în domeniul vinificației. De asemenea, ar fi mândru de faptul că în Moldova sunt în continuare numeroase podgorii, că vinul produs aici este apreciat la concursurile internaționale și că Republica Moldova se regăsește mereu în topurile mondiale. Veaceslav Zincenco spune că tatăl său, deși ultimii ani i-a petrecut departe de Moldova, își amintea mereu cu drag de această țară.

Profesorul Nicolae Taran a susținut o comunicare prilejuită marcării a 100 de ani de la nașterea dascălului său, Vasile Zincenco, fondator al Catedrei de vinificație a Institutului Politehnic din Chișinău, amintind de contribuția imensă a acestuia la cercetarea și dezvoltarea domeniului.

Evenimentul a fost moderat cu multă dedicație de către adjunctul Secției Științe ale Vieții a Academiei de Științe a Moldovei, acad. Boris Gaină, cel care a susținut și două comunicări prilejuite de marcarea a 100 de ani de la nașterea academicianului Gherman Valuico. Boris Găină a reiterat rolul acad. Valuico în pregătirea cadrelor de înaltă calificare pentru Moldova. Cea de-a doua comunicare a fost consacrată celor130 de ani de la nașterea fondatorului științei oenologice în Moldova, membrului corespondent al AȘM, Petru Ungurean.

Toți cei prezenți au căzut de acord asupra faptului că astfel de evenimente sunt binevenite și că există o nevoie stringentă de a atrage atenția tinerilor, de a-i implica mai mult și a-i face cunoscuți cu cei care au stat la bază sau au consolidat domeniul vinificației în Republica Moldova.

Cristina BUMBU

Categorie: