Doar prin conduita socială responsabilă a fiecăruia dintre noi putem combate coronavirusul

16.03.2020
Vizitatori unici: 1582
coronavirus

Noul tip de coronavirus se răspândește cu repeziciune, practic, în toate țările lumii. Numărul persoanelor infectate crește la nivel global, regional și, după cum suntem informați, tendința de evoluție a virusului ia amploare la nivel național. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe 11 martie 2020, a calificat situația creată drept pandemie.

Comisia națională extraordinară de sănătate publică din cadrul Guvernului Republicii Moldova monitorizează situația epidemiologică din țară, având misiunea coordonării activităților ce țin de măsurile de profilaxie, diagnostic și tratament, venind permanent cu informații și recomandări.

Experiența țării noastre, precum și a altor țări arată, că populația reacționează în mod diferit: de la un comportament rațional și echilibrat, până la neglijarea riscurilor sau stres exagerat.

În contextul recomandărilor Comisiei, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei vine cu un apel la calm, dar și cu îndemnul respectării cu strictețe a tuturor normelor igienice și sociale impuse pentru evitarea riscului de răspândire a virusului, cu care se confruntă actualmente țara noastră.

OMS declară pandemia de COVID-19 drept una controlabilă, ceea ce înseamnă că se poate face față situației doar prin eforturile comune ale cetățenilor și organelor de resort. În acest sens, Prezidiul AȘM atrage atenția asupra faptului că anume conduita socială responsabilă a cetățenilor poate servi drept factor substanțial la diminuarea impactului negativ, pe care îl poate produce coronavirusul.

Întru evitarea riscului de răspândire sau cu scopul întreruperii lanțului transmiterii virusului, pentru a înfrunta circumstanțele nefaste, Prezidiul AȘM vine cu recomandarea ca cetățenii să se informeze doar din surse oficiale, să fie cooperanți, să dea dovadă de maturitate, să aibă grijă de sănătatea proprie, precum și a celor din jur. În acest scop se recomandă de a evita ieșirea din casă, dacă nu e nevoie urgentă de a merge la farmacie sau magazine de produse alimentare. În cazul în care specificul serviciului necesită prezența fizică, să se evite atingerea suprafețelor care sunt atinse frecvent, contactul apropiat cu alte persoane sau să se păstreze o distanță socială semnificativă, să se evite zonele aglomerate, unde ar fi posibil un contact direct sau interacțiune cu o persoană care manifestă simptome specifice, să se evite strângerile de mână, îmbrățișările, să se efectueze regulat igienizarea mâinilor cu soluții speciale, inclusiv, la revenirea la domiciliu.

Conform experților din domeniul sănătății publice, este imperativ ca persoanele din grupuri de risc: cele cu patologii cardio-vasculare, respiratorii și diabet, precum și persoanele de vârsta a treia și persoanele care au fost în contact cu bolnavii de COVID-19 sau au revenit de peste hotarele țării să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile și să contacteze medicul de familie în caz de necesitate.

Să fim raționali și cumpătați și să nu ne lăsăm conduși de sentimente de panică, să avem speranța și încrederea că oamenii de știință vor identifica un vaccin contra coronavirusului într-o perioadă proximă de timp, pe care noi trebuie să o parcurgem cu demnitate și pierderi minime. Până atunci să respectăm toate recomandările și indicațiile impuse de specialiști și autorități.

 

Eugenia TOFAN,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: