De Ziua Internațională a Muzicii, compozitorul academician Gheorghe MUSTEA a revenit, cu un regal muzical, la baștină, cu drag de Teleneștii săi

05.10.2022
Vizitatori unici: 855

Ziua Internațională a Muzicii, care este marcată în fiecare an la 1 octombrie, este consemnată de academicianul compozitor Gheorghe Mustea, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Teleradio-Moldova, într-un mod aparte ce îi definește personalitatea. Duminică, 2 octombrie, maestrul Gheorghe Mustea, însoțit de cunoscuți și îndrăgiți artiști de la Chișinău, a decis să meargă la o nouă reîntâlnire cu cei de acasă, să cânte pentru băștinașii săi din Mândrești și Telenești, așa cum face în fiecare an, exceptând desigur perioada pandemică. Deși spune că a fost încercat de mari emoții pe scenele multor săli de concerte din diverse țări ale lumii, scena din Sala de Cultură a Teleneștilor îi stârnește mereu un val de cele mai adânci trăiri. Poate că aceste emoții le datorează și grație iubirii sale pentru muzică, descoperită în inima sa de copil încă pe la horele și nunțile din Mândrești.

Frumoasă prietenie de mai mulți ani a maestrului Gheorghe Mustea cu profesorul și  muzicologul Ion Gagim, doctor habilitat în pedagogie, de la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, a generat și un tandem de scenă la fel de frumos. Astfel, prof. Gagim a propus și genericul regalului muzical -„Melodii venite acasă”, și tot Domnia Sa a fost alături de artist, fiind pe post de moderator al spectacolului.

Profesorul Ion Gagim a menționat că aceste frumoase revederi ale maestrului Mustea cu locuitorii orașului Telenești, dar și raionului, au loc în fiecare an. Doar că în alți ani, dezvăluie muzicologul, la aceste spectacole participă nu doar artiști veniți de la Chișinău, dar și elevii școlii de muzică din Telenești, cu diferite genuri de muzică, cor, orchestră, orchestră de muzică populară, ansambluri vocal-instrumentale, soliști etc. Amintim în context, că Şcoală de Muzică din oraşul Teleneşti poartă numele academicianului compozitor Gheorghe Mustea din august 2014.

Muzicologul și prietenul Ion Gagim remarcă adesea că probabil cea mai mare realizare a unui om este atunci când se reîntoarce la baştină, la locul unde s-a născut, şi-a luat viaţă, la locul unde a făcut primii paşi și, revenit, se bucură de respectul și aprecierile băștinașilor. Și chiar dacă creaţia acad. Gheorghe Mustea a cunoscut și a depăşit demult naţionalul, activitatea sa fiind proiectată pe meridianele întregii planete, bucuria reîntâlnirilor cu ai săi este cea care îi dă puterea și certitudinea  rădăcinilor. Şi prin aceasta el consfinţeşte locul care i-a dat viaţă - Teleneştii, Mândreştii.

„Am participat cu plăcere la evenimentul intitulat „Melodii venite acasă”, dedicat unei duble ocazii - Ziua internațională a muzicii și aniversarea a 70-a a compozitorului, dirijorului, profesorului, instrumentistului Gheorghe Mustea. Creația compozitorului Mustea reprezintă o valoarea incontestabilă a școlii componistice naționale, valorificând versurile poeților români de pe ambele maluri ale Prutului. Titlul spectacolului, unul sugestiv, ne duce cu gândul și auzul la muzica ușoară a compozitorului, care ar putea fi numit un adevărat producător de hit-uri - piesele Domniei sale fiind la fel de cunoscute atât de cei din generația maestrului, cât și de cei tineri și mai tineri”, a remarcat Pavel Gamurari, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, dar și discipol al acad. Gheorghe Mustea. În calitatea sa de discipol, dl Gamurari consideră că a preluat multe din cunoștințe profesionale ale mentorului său, Gheorghe Mustea, dar și din calitățile sale umane. Totodată, președintele UCM a precizat că textele pentru majoritatea cântecelor semnate de compozitorul Gheorghe Mustea aparțin poeților din Republica Moldova și România, precum Iulian Filip, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă ș.a., acest subiect fiind reflectat în mai multe articole semnate de Domnia sa despre creația maestrului Mustea și versul poeților din Moldova, unul din ele fiind publicate în culegerea de articole „Gheorghe Mustea, fațete ale identității creatoare”.

Alături de maestrul compozitor au evoluat interpreții Valeriu Cojocaru, Taisia Caraman, soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, precum și Aurel Chirtoacă, Tatiana Talpă, Marin Gheras, Adrian Ghicu, Artiom Maruseac. În cadrul spectacolului au fost interpretate lucrări vocale, instrumentale, dar și de operă, toate fiind primite cu căldură de către publicul prezent la eveniment. Revenirea cu cele mai frumoase melodii acasă, dar şi cu interpreţii îndragiţi care le-au interpretat a fost o bucurie și o revelație atât pentru artist, cât și pentru locuitori raionului. Bineînțeles, că această ambianţă, această stare de beatitudine nu poate decât să-l onoreze pe maestru, iar comunitatea din Teleneşti se mândrește cu acest dar hărăzit de destin.

În cadrul evenimentului a fost lansată și o carte dedicată maestrului compozitor cu titlul „Gheorghe Mustea, fațete ale identității creatoare”, editată de dr.hab. Victor Ghilaș, director al Institutului Patrimoniului Cultural. Lucrarea conține articole despre activitatea multilaterală a maestrului Gheorghe Mustea și a fost editată în contextul aniversării a 70-a a compozitorului, pe care artistul a marcat-o anul trecut.

Maestrul compozitor Gheorghe Mustea a dăruit o odă satului Mândrești, creație cu care își începe spectacolele când merge la baștină. Consătenii de la Mândrești spun că Gheorghe Mustea este altarul satului, este un om bun și cu suflet mare. Autoritățile locale afirmă că spectacolul „Melodii venite acasă” este cel mai important eveniment cultural al anului, iar președintele raionului Telenești, dna Marina Ombun, îl consideră un ambasador al muzicii noastre și locuitorii îl așteaptă cu bucurie și cu mândrie de fiecare dată.

Maestrul Gheorghe Mustea a promis mândreștenilor săi că va reveni, cât de curând, cu un spectacol şi în satul natal, Mândreşti.

Eugenia Tofan,

AȘM

Categorie: