Consolidarea relațiilor internaționale în domeniul științei și artei promovată de Academia de Științe a Moldovei și Academia Europeană de Științe și Arte din Salzburg

20.12.2024
Vizitatori unici: 92

La data de 19 decembrie 2024, în Sala Argintie a AȘM, a avut loc ședința Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei cu participarea dlui Profesor Klaus Mainzer, președintele Academiei Europene de Științe și Arte (EASA) cu sediul la Salzburg (Austria). Această întâlnire a avut scopul consolidării relațiilor internaționale în domeniul științei și artei, cu accent pe dezvoltarea unor colaborări în cadrul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă și organizarea unor evenimente comune. La ședință au participat acad. Ion Tighineanu, Președintele AȘM, acad. Eva Gudumac, conducător al Secției științe ale vieții, mem. cor. Svetlana Cojocaru, conducător al Secției științe exacte și inginerești, mem. cor. Ion Hadârcă, conducător al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte, dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general, dr. Tudor Braniște, șef al Secției management academic și relații externe.

În cadrul ședinței, Președintele Academiei de Științe a Moldovei acad. Ion Tighineanu a prezentat pe scurt activitatea secțiilor de științe ale Academiei de Științe a Moldovei și a vicepreședinților, evidențiind contribuțiile acestora în activitatea Academiei. Totodată, a expus prioritățile și direcțiile de dezvoltare ale fiecărei Secții de Științe, subliniind progresele înregistrate în cercetare și colaborările internaționale existente.

Președintele AȘM a relatat succint despre unele acțiuni preconizate pentru anul 2025, printre care sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii, organizată în comun de către Academia de Științe a Moldovei și Academia Română, cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, conferințe organizate de comun acord de către două academii surori în parteneriat cu Academia Europeană de Științe și Arte și cu alte entități internaționale, ș.a.

Un subiect important al ședinței a fost aprofundarea parteneriatelor în domeniul cercetării științifice, educației și artei, cu scopul de a promova inovarea și progresul în domenii cheie precum tehnologia, medicina, arta, științele sociale și umaniste.

În final, acad. Ion Tighineanu a subliniat importanța continuării dialogului între Academia de Științe a Moldovei și Academia Europeană de Științe și Arte, precum și promovarea unei colaborări strânse între știință și artă la nivel european și global.

 

Inga Vasilachi,

Specialist principal, Secția management academic și relații externe

 

Categorie: