- Vizualizări: 508
Academia de Științe a Moldovei invită luni, 15 ianuarie 2024, la ora 14.00, să consemnăm împreună Ziua Națională a Culturii în cadrul ședinței festive „Eminescu în vers și-n cânt”.
Evenimentul este organizat de Academia de Științe a Moldovei și Academia Română și se înscrie în seria manifestărilor științifice și culturale de pe agenda comună. Protagonistul evenimentului din Sala Azurie este compozitorul academician Eugen Doga, pentru care poezia lui Mihai Eminescu este plină de muzică. Maestrul Doga ne va purta prin dialogurile dragostei, fiindcă muzica nu vine singură niciodată, căci „Totu-i vis și armonie...”.
Agenda ședinței festive
Deschiderea evenimentului
Acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române
Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei
Mesaje de salut
Alocuțiuni
Prof. Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM, secretar general al Comisiei Naționale pentru UNESCO:
„Semnificația Zilei Culturii”
Prof. Ion Gagim, membru corespondent al AȘM:
„Maestrul Eugen Doga și creaţia eminesciană”
Compania Tele-Radio Moldova:
- Difuzarea în premieră a interviului cu acad. Eugen Doga, realizat de postul TV Moldova 1 cu prilejul Zilei Culturii
- Proiectarea unui fragment din baletul „Luceafărul” – libret Emil Loteanu, muzică Eugen Doga
Recital muzical
La ședința festivă sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe din cadrul AȘM, rectori ai universităților, directori de agenții și institute de cercetare, cercetători științifici și cadre didactice. Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.
Ședința festivă se va desfășura în format hibrid, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online pe platforma de comunicare ZOOM.
Link la platforma ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/85892474017?pwd=c2RkZWtrK0doMi9mSEJGRUtERGNndz09
Meeting ID: 858 9247 4017; Passcode: 150124
Evenimentul va fi transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale la linkul https://www.youtube.com/watch?v=5qLl5nfgjSs
Amintim că inițiativa privind instituirea, la 15 ianuarie, în Republica Moldova, a Zilei Naționale a Culturii a fost votată în Parlamentul de la Chișinău în aprilie 2012, reprezentând un act de recunoaştere a rolului primordial al culturii în edificarea unei societăţi în spiritul valorilor europene. În premieră, la Chișinău Ziua Națională a Culturii a fost sărbătorită pe 15 ianuarie 2013. În România, la 7 decembrie 2010 ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu a fost declarată „Ziua Culturii Naţionale”.
Este o sărbătoare națională marcată anual în Republica Moldova și în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și știința.
Dr. hab. Liliana Condraticova