- Vizualizări: 134
La 10 octombrie 2024, la Institutul Național de Cercetări economice și-a deschis lucrările cea de-a XVIII-a ediție a Conferinței internaționale științifico-practice „Creșterea economică în fața provocărilor globale: consolidarea economiilor naționale și reducerea inegalităților sociale”. Reunind experți din diverse domenii academice, administrație publică, sectorul de afaceri și părți interesate cheie, conferința se poziționează ca o platformă dinamică pentru stimularea dialogului și schimbului de informații valoroase, concentrându-se pe probleme actuale și stringente, promovând o abordare științifică pentru explorarea soluțiilor care vizează consolidarea economiilor naționale, abordând și reducând simultan inegalitățile sociale. Această perspectivă holistică este crucială pentru elaborarea de strategii care sunt atât eficiente în stimularea creșterii economice, cât și echitabile în impactul lor.
Conferința este organizată de un parteneriat eficient al Institutului Național de Cercetări Economice, Academia de Studii Economice din Moldova, Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală. Participanții la eveniment, cercetători științifici, cadre didactice, economiști, sociologi, demografi din Republica Moldova, România, Ucraina ș.a. țări, au fost salutați de dr. hab. Olga Gagauz, director al Institutului Național de Cercetări Economice, mem. cor. al AȘM Alexandru Stratan, rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, dr. Vili Dragomir, director al Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală din România, dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al Academiei de Științe a Moldovei, care au subliniat ponderea cercetărilor economice și demografice ale instituțiilor din țările participante, în mod special importanța dezvoltării durabile a societății din Republica Moldova în calea sa de integrare în Uniunea Europeană. În cadrul ședinței plenare au fost susținute comunicări de interes special pentru societate.
Organizatorii conferinței și-au propus ca obiective promovarea excelenței prin rezultate științifice valoroase la nivel național și internațional; diseminarea și creșterea accesului la rezultatele științifice; consolidarea și încurajarea parteneriatelor științifice internaționale-interinstituționale; asigurarea vizibilității în spațiul internațional și creșterea accesului la fonduri europene, în special în cadrul Programului UE pentru cercetare și inovare Orizont Europa; atragerea și integrarea tinerei generații în activitatea de cercetare științifică și construirea unei cariere în cercetare; sprijinirea transferului de rezultate și a integrării prin cercetare în diferite domenii pentru a contribui la o mai mare creștere economică, incluziune socială și financiară mai aproape de tendințele europene.
Conferința se desfășoară în perioada 10-12 octombrie, participanții susținând comunicări în următoarele secțiuni științifico-practice: „Competitivitate, digitalizare și modele de afaceri”, „Sisteme agroalimentare durabile și dezvoltare rurală”, „Finanțarea durabilă și economia circulară”, „Bunăstare, incluziune și reducerea inegalităților sociale”, „Managementul proceselor demografice: abordări inovatoare”.
Amintim că Institutul Național de Cercetări Economice organizează anual conferința științifico-practică „Creșterea economică în condițiile de globalizare” începând cu anul 2006. Conferința pune în evidență cele mai recente cercetări din domeniile economic, social și demografic și promovează colaborarea internațională și interdisciplinară, atrage experți din diferite domenii și țări, contribuie și la sprijinirea factorilor de decizie în procesul de elaborare a măsurilor de politici inovative și sustenabile.
De menționat că în ajutorul specialiștilor din domeniu economic, la Academia de Științe a Moldovei este activa platforma de dialog „Securitatea economică, migrația și transformările demografice”, coordonată de acad. Grigore Belostecinic și mem. cor. Alexandru Stratan (https://asm.md/securitatea-economica-migratia-si-transformarile-demografice), iar în 2023 a fost formată comisia de experți „Securitate socioeconomică” (https://asm.md/comisii-de-specialitate).
Conferința a fost transmisă online de către Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și este disponibilă la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=TKiKFZEvkdA.
Dr. hab. Liliana Condraticova
Secretar științific general al AȘM