În condițiile de pandemie nimeni nu se poate considera în siguranță, dacă toată lumea nu este în siguranță

11.12.2020
Vizitatori unici: 2390

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 10 decembrie 2020, Conferința științifică online „COVID-19: Sănătatea copilului. Impactul asupra viitorului adult”. Evenimentul a fost organizat de Comisia AȘM pentru coronavirus SARS-CoV-2 și pandemie COVID-19, în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și se înscrie în șirul de manifestări științifice organizate în contextual pandemiei, în acest format, la inițiativa Academiei de Științe.

Conferința s-a desfășurat online, fiind moderată de acad. Eva Gudumac, șef al Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”. La eveniment au participat experți notorii din domeniul medicinei autohtone, renumiți profesori, specialiști pediatri, inclusiv, Svetlana Șciuca, Angela Ciuntu, Svetlana Hadjiu și Ina Palii, pe platforma online fiind așteptați medici pediatri, medici de familie, studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi, cercetători etc.

Acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, în cuvântul de deschidere a forului a menționat importanța abordării problemei ce ține de impactul coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2 asupra sănătății copiilor și a adus mulțumiri acad. Eva Gudumac și profesorilor Svetlana Șciuca, Angela Ciuntu, Svetlana Hadjiu și Ina Palii pentru disponibilitatea de a prezenta cele mai recente rezultate ale cercetărilor. Abordând problema asigurării cu vaccinuri, acad. Tighineanu s-a referit și la oportunitatea utilizării parteneriatului public-privat. “Nu ar fi corect din partea noastră să mizăm doar pe ajutor umanitar și fonduri nerambursabile în aceste condiții extreme, când pandemia face ravagii pe întreaga planetă și economiile, chiar și a țărilor mari, sunt în recesiune. După cum s-a menționat în cadrul unei conferințe internaționale, organizate de Academia Germană de Științe Leopoldina, în condiții de pandemie nimeni nu se poate considera în siguranță, dacă toată lumea nu este în siguranță”, a punctat președintele AȘM.

Din spațiul online, cu un mesaj de salut a fost prezent Secretarul de stat al Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, dl Constantin Rîmiș. Demnitarul a reiterat importanța evenimentul științific, venind la rândul său cu câteva cifre de cazuri înregistrate la zi de Covid-19 în RM, anume în contextul tematicii, de pe platforma MSMPS, indicând și teritoriile cele mai acute, mun. Chișinău, regiunea de nord și cea transnistriană. „Problematica infecției la copii cu SARS-CoV-2 rămâne la fel de importantă, avem cifra de 6 531 copii confirmați cu maladia Covid-19 și 593 de cazuri înregistrate la gravide”, a spus cu îngrijorare secretarul de stat. Oficialul a asigurat de tot suportul Ministerului, dorind  succes lucrărilor conferinței.

La rândul său, rectorul USMF, prof. Emil Ceban a salutat audiența din spațiul virtual, subliniind necesitatea organizării unei atare întruniri, dat fiind contextul grav în care s-au pomenit copiii din cauza pandemiei, iar genericul conferinței confirmă gravitatea celor enunțate. Rectorul USMF a ținut să specifice că de la declanșarea pandemiei de Covid-19, Academia de Științe împreună cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au implicat nemijlocit în studierea acestui virus, inițiind discuții în cadrul diferitor platforme, Academia instituind și o  Comisie pentru coronavirus SARS-CoV-2 și pandemie COVID-19. În cadrul acestor discuții au participat diferite personalități, nume notorii din știința medicală, care au abordat aspecte ce țin de originea virusului, modalitățile de răspândire a acestuia și posibilele soluții de depășire a situației. Până la acest moment, subiectul coronavirusului rămâne foarte actual. „În această perioadă se schimbă la față și virusul, se schimbă atitudinea față de el, se schimbă aportul medicilor și, desigur, schemele de tratament al medicilor. La primele etape erau mai mulți pacienți vârstnici, puțin se discuta despre copii și gravide”, a spus prof Ceban, subliniind în context, că acad. Eva Gudumac a abordat această chestiune încă la primele ședințe care au avut loc în acest format, Domnia Sa fiind cea care a vorbit despre afectarea gravă, multiorganică a copilului, dar și a gravidelor. Rectorul USMF a mulțumit reprezentanților mediului academic, universitar, care urmează să informeze despre toate problemele mamei și copilului în prezentările care abia așteaptă să fie susținute.   

 Acad. Eva Gudumac a prezentat un amplu raport asupra problemei enunțate, cu genericul „Covid-19, infecție virală cu afectare multisistemică”. „Covid-19 - o nouă boală cauzată de coronavirus SARS-CoV-2 și izbucnită la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, China, a devenit o pandemie la nivel mondial cu consecințe dezastruoase pentru întreaga omenire. Atunci când am selectat tema dată, noi am participat la mai multe ședințe și conferințe, unde se aborda problema adultului și problema persoanelor apte de muncă și mai puțin problema copilului. Iată de ce am  decis ca acei raportori de azi să fie pediatri, care au absolvit facultatea de pediatrie, cei care cunosc foarte bine anatomia și fiziologia copilului, care cunosc foarte bine particularitățile copilului, a organismului în creștere și, prin urmare, ca prin prisma acestor cunoștințe să se expună ce se întâmplă astăzi cu această boală destul de crâncenă, cu această pandemie în soarta copiilor”, a menționat acad. Gudumac, subliniind că sursele de infecție și poarta de intrare la copii sunt similare cu cele la adulți, cea mai frecventă fiind cea respiratorie. Academicianul a prezentat caracteristica epidemiologică, caracteristicile clinice ale infecției cu coronavirus, mecanismele patogenice, formele severe și extrem de severe ale maladiei, principiile managementului pacienților, terapiile de sprijin etc., cu titlu special vorbind despre medicina personalizată, un concept nou care necesită o abordare responsabilă și asumată în domeniu.

 Subiectele abordate în cadrul conferinței au vizat tematici privind “Afectarea sistemului respirator în infecția cu noul coronavirus SARS Cov-2 la copii” (Svetlana ȘCIUCA, profesor universitar, dr.hab.șt.med., șef Clinică Pneumologie Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu ”); „Manifestări cardiovasculare în infecția COVID-19 la copii” (Ina PALII, șef Clinică Pediatrie, Cardiologie IMSP Institutul Mamei și Copilului, profesor universitar, dr.hab.șt.med., Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu”); Afectarea sistemului nervos central în infecția COVID – 19 la copii” (Svetlana HADJIU, profesor universitar, dr.hab.șt.med., șef Clinică Neurologie Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu”);  Afectarea renala în infecția COVID – 19 la copii” (Angela CIUNTU, profesor universitar, dr.hab.șt.med., șef Clinică Nefrologie Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu”).

La finele evenimentului Președintele Comisiei AȘM pentru coronavirus SARS-CoV-2 și pandemie COVID-19 a menționat următoarele: „Dacă vom fi auziți la nivel de conducere a Republicii că este necesar un Program susținut de stat în evaluarea stării sănătății copiilor care au suportat această maladie destul de gravă, desigur că va fi un succes al medicinii din țara noastră.”

Acad. Eva Gudumac le-a mulțumit colegilor pentru informațiile prezentate, pentru implicarea și aportul lor necondiționat în salvarea de vieți ale viitorului nostru, dorindu-le și lor sănătate, de care au nevoie poate mai mult ca oricine, pentru a ne putea ajuta pe noi toți.

 

 

Evenimentul a fost transmis online și poate fi accesat la link-ul https://idsi.md/tv.

 

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:
Cuvinte-cheie: