- Vizualizări: 211
„Anul internațional al științelor fundamentale pentru dezvoltare durabilă (IYBSSD) a valorificat oportunitatea de a convinge toate părțile interesate că, printr-o înțelegere fundamentală a naturii, acțiunile întreprinse vor fi mai eficace, pentru binele comun”
Prof. Michel SPIRO,
președintele Comitetului de conducere a Anului
Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă
Anul Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă s-a dovedit a fi o oportunitate extraordinară pentru a schimba viziunea societății cu privire la rolul crucial al științelor fundamentale în realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă lansate de Națiunile Unite, precum și de a mobiliza oamenii de știință în domeniul cercetării fundamentale pentru a discuta modul în care contribuie la progresul acestui domeniu.
Astfel, la 15 decembrie 2023, la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) Science Gateway, Geneva, Elveția, va avea loc celebrarea publică a realizărilor Anului Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă (IYBSSD) și inițierea activităților Deceniului Științei pentru Sustenabilitate (2024-2033).
Programul evenimentului include:
- Aportul tinerilor cercetători la dezvoltarea științei și interacțiunea cu societatea. Studenții și cercetătorii la începutul carierei sunt invitați să participe și să ia parte la discuție;
- Prezentarea de către reprezentanții Academiilor din Africa, Asia, America de Sud și Europa a celor peste 400 de evenimente organizate în peste 70 de țări, de către cele 53 de organizații partenere (uniuni științifice internaționale, organizații de cercetare și agenții de finanțare) și 123 de susținători (academii de științe naționale, regionale și internaționale, rețele științifice etc.).
- Proclamarea Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033), de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite - cel mai important rezultat al IYBSSD. La discuții vor participa: Csaba Kőrösi, președintele celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, Jelena Begović, Ministrul Științei, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, Serbia, Lidia Brito, asistent al Directorului general UNESCO, Vanessa McBride, director științific al Consiliului Științific Internațional și Carlos Alvarez-Pereira, vicepreședinte al Clubului de la Roma.
Ceremonia se va încheia cu interpretarea Imnului dezvoltării durabile, muzica și textul fiind semnate de Prof. Constantin RUSNAC, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei, interpretat de Orchestra Simfonică Națională a companiei Teleradio-Moldova, conducător artistic, acad. Gheorghe MUSTEA.
Înregistrarea pentru participare este disponibilă la linkul: https://indico.cern.ch/e/iybssd. Evenimentul poate fi urmărit livestream la linkul: https://webcast.web.cern.ch/event/i1322261
Dr. Tudor BRANIȘTE,
președinte al Academiei Tinerilor din Moldova