Cercetarea, mai aproape de tineri: prelegeri și vizite interactive în laboratoare de cercetare pentru zeci de elevi

28.03.2025
Vizitatori unici: 267

Academia de Științe a Moldovei și Academia Tinerilor din Moldova continuă campania de promovare a științei în rândul elevilor și studenților. Pe 19 martie, Liceul Teoretic „Vasile Vasilache” a fost instituția care a găzduit o prelegere susținută, de această dată, de către Larisa Mocan, doctor în științe chimice, cercetător științific superior în cadrul Laboratorului Chimie ecologică și tehnologii chimice moderne a Universității de Stat din Moldova.

Cercetătoarea le-a vorbit tinerilor despre metodele moderne de epurare a apelor reziduale și a venit cu exemple concrete privind impactul pe care neglijarea acestor procese îl poate avea asupra mediului. De asemenea, a reușit să sensibilizeze tinerii cu informații privind economia circulară, explicându-le despre necesitatea de a fi cât mai atenți la consumul propriu și a se documenta mai mult despre procesele de reciclare și reutilizare.

Ulterior, pe 26 martie, în Laboratorului Chimie ecologică și tehnologii chimice moderne de la USM, elevii au fost captivați de procesul demonstrativ al metodelor de epurare a apelor reziduale textile, coordonat de către doctorul în științe chimice Larisa Mocan. Astfel, în jur de 30 de elevi au avut posibilitatea de a cunoaște în mod practic cum are loc un proces de epurare a apei reziduale.

Elevii au rămas încântați de activitățile organizate, menționând în chestionarele de feedback că le-a fost extrem de interesant, le-a plăcut interacțiunea cu cercetătorii și această experiență îi va ajuta să se orienteze mai bine spre domeniul de activitate pe care și l-ar dori să-l îmbrățișeze după absolvirea liceului.

Amintim că primele instituții care au găzduit atare evenimente educative au fost Liceul Teoretic „Gaudeamus” și Liceul „Da Vinci” din Chișinău.  Ei au beneficiat de o vizită la Muzeul Tehnicii de Calcul, care se află în incinta Institutului de Matematică și Informatică, unde au participat și la Ziua Pi Bune, ediția a III-a, dedicată fascinantelor taine ale numărului π.

Campania de promovare a științei în rândul elevilor și studenților este susținută de UNESCO și se va desfășura pe parcursul întregului an 2025, incluzând prelegeri publice, vizite organizate în laboratoarele de cercetare și selecția celor mai buni elevi pentru participarea la Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice”, care va avea loc la ASM in perioada 23-27 iunie 2025.

 

Cristina BUMBU

Categorie: