Cel mai tânăr membru al Academiei de Științe a Moldovei, mem.cor. Alexandru STRATAN, este noul rector al ASEM

13.04.2022
Vizitatori unici: 1080

Membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Alexandru Stratan, doctor habilitat în economie, profesor universitar, a fost ales, la 12 aprilie 2022, rector al Academiei de Studii Economice (ASEM), una din instituiile de învățământ superior de mare pestigiu din Republica Moldova. Potrivit actualului rector al ASEM, academician Grigore Belostecinic, pentru candidatura dlui Alexandru Stratan și-au dat votul cca 70% dintre membrii comunităţii academice de la ASEM, dintr-un total de 325 de membri ai comunității academice cu drept de vot.

Pentru funcția de rector al ASEM a mai candidat dna Larisa Dodu-Gucea, decan al  Facultății Relații Economice Internaționale de la ASEM.

Rezultatele votării urmează să fie aprobate la 13 aprilie, de către Consiliul pentru Dezvoltarea Strategică Instituțională al ASEM. Ulterior, decizia urmează să fie  confirmată de Ministerul Educației și Cercetării, în decurs de, cel mult, trei luni.

Rectorul în funcție al ASEM, acad. Grigore Belostecinic, care a dedicat ASEM-ului mulți ani din viața sa, inclusiv ultimii 20 în funcția de rector, a declarat pentru Serviciul de Presă al AȘM că a fost onorat să conducă, preț de două decenii, una din cele mai importante și prestigioase instituții de învățământ superior din RM, timp în care s-a bucurat și de o susținere corespunzătoare din partea corpului profesoral-didactic, dar și a comunității academice în general: „Am fost onorat, și m-am bucurat de un sprijin total din partea colectivului instituției noastre, să conduc ASEM-ul, începând cu anul 2001 încoace. Dar...timpul se scurge foarte repede. Am încercat să-mi fac cu onestitate meseria, în condițiile în care învățământul superior din Republica Moldova a fost în această perioadă în continuă schimbare, supus unor reforme profunde și a trebuit să mergem în pas cu timpul”, a menționat rectorul Belostecinic, exprimând certitudinea că ASEM a fost dintotdeauna o sursă importantă de noi experiențe și bune practici.

Când a intrat în funcție era mult mai tânăr, a afirmat acad. Belostecinic, și că a trecut printr-un concurs destul de dur, ceea ce nu și-a dorit să se întâmple și cu succesorul său, însă, mult mai anevoios a fost să mențin ulterior nivelul și credibilitatea oamenilor. „Nu mi-am dorit să-mi creez o zonă de confort și mi-am asumat întotdeauna responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat sau trebuia să se întâmple în instituția noastră. Dacă m-am descurcat sau nu, rămâne la judecata celor care mi-au încredințat această funcție. Am dedicat ASEM-ului mulți ani din viața mea, inclusiv ultimii 20 în funcția de rector. ASEM-ului îi revin o parte mare din succesele, dar, posibil, și insuccesele mele personale”, a relevat rectorul Grigore Belostecinic, exprimând totodată bucuria pentru această oportunitate, dar și pentru experiența pe care a trăit-o. „Fiecare dintre noi trebuie să facă CE și CÂND poate face mai bine. Este motivul pentru care am considerat că este timpul să mă retrag, pentru a accepta o schimbare însoțită de noi provocări pentru instituția noastră. Îmi doresc să fie o schimbare spre mai bine. Și sunt convins că așa va fi, în situația în care noul rector, deja trecut prin procedura de alegeri, profesorul universitar și membrul corespondent al AȘM, Alexandru Stratan, vine din învățământul superior și cercetare. Are o bună experiență de conducere, este o persoană cunoscută în mediul academic și va asigura menținerea și pe viitor a bunelor practici dezvoltate de-a lungul timpului în instituția noastră și, totodată, va face tot posibilul pentru ca ASEM să-și mențină statutul de instituție-lider în învățământul superior economic, domeniile adiacente de pregătire a cadrelor de cea mai înaltă calificare, dar și în cercetarea științifică”, a declarat acad. Belostecnic, folosind acest prilej pentru a-i dori noului rector succese nu doar Dumnealui personal, dar și întregii echipe noi de conducere a ASEM.  

Alexandru Stratan s-a născut s. Nișcani, r-n Călărași. Este membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei din anul 2017, are 45 de ani și este cel mai tânăr membru al Academiei de Științe a Moldovei. Și-a făcut studiile în perioada anilor 1993-1998, la Facultatea de Economie a Universității Agrare de Stat din Moldova și, în paralel, la Facultatea de Finanțe a Academiei de Studii Economice din Moldova.

În perioada anilor 2002-2004, Stratan a studiat la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, în cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale.

M.c. Alexandru Stratan a deținut, până la ora actuală, funcția de director al Institutului Național de Cercetări Economice, președinte al Consiliului directorilor institutelor de cercetare. De asemenea, a deținut funcții în cadrul fostei Camere de Licențiere și Agenţiei Naţionale pentru Atragerea Investiţiilor.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

  

Categorie: