Carte poștală în memoria membrului corespondent Nicolae Dabija

14.03.2022
Vizitatori unici: 933

La 12 martie 2022 s-a împlinit un an de la trecerea în eternitate a membrului corespondent al AȘM, Nicolae Dabija. În acest context, Poșta Moldovei a luat decizia de a pune în circulație, începând cu ziua de 12 martie 2022, Cartea poștală cu marcă fixă „Nicolae Dabija (1948-2021).

Potrivit surselor de la Poșta Moldovei, Cartea poștală conține spațiu pentru indicarea expeditorului și destinatarului. Este emisă într-un tiraj de o mie de exemplare și va putea fi procurată cu 10 lei.

Nicolae Dabija a fost membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere cu sediul la Paris, Laureat al Premiului Național, scriitor, istoric literar, redactor-șef al Revistei de cultură „Literatura și Arta”, unul din cei mai citiți și îndrăgiți poeți, tradus în peste 20 de limbi.

În 1975, a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută“, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă“, „Lacrima care vede” ș.a. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În ultimul deceniu, a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), semnatar al Declarației de Independență. A fost președintele Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă. 

În anii 90, Nicolae Dabija a avut un rol deosebit în lupta de renaștere națională din Republica Moldova. S-a aflat în prima linie de luptă pentru revenirea la grafia latină. Săptămânalul „Literatura și Arta”, condus de Nicolae Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicaţie care susţinea revenirea limbii române la grafia latină şi decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească. Și-a dedicat întreaga viață Cuvântului, Poeziei, Literaturii, Artei. A luptat cu arma scrisului, lăsându-ne multe poezii și editoriale, adunate în cărți de poezie și publicistică de excepție, iar discursurile memorabile ținute în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada avântului Mişcării de Eliberare şi Renaştere Naţională, au contribuit la trezirea sentimentului național, a conștiinței și demnității naționale.  

Pentru creația sa, Nicolae Dabija s-a învrednicit de numeroase premii și distincții naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a. 

Scriitorul Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia. A decedat la 12 martie 2021, fiind infectat cu virusul Covid-19. A fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

Eugenia Tofan,

AȘM

Categorie:

Înregistrări online