- Vizualizări: 139
La 31 august, în cadrul sărbătorii Zilei Limbii Române și deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor, ediția a XIII-a, a avut loc înmânarea unor distincții academice participanților la acest eveniment de amploare.
Acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, secundat de dr. hab. Liliana Condraticova, secretarul general al AȘM, au înmânat aceste distincții academice de merit unor personalități, prin care a fost exprimată întreaga gratitudine celor care au adus și aduc contribuții valoroase la dezvoltarea istoriei, limbii române, culturii românești, precum și la promovarea științei și culturii în plan național și internațional.
Medalia „Meritul Științific” clasa a II-a a Academiei de Științe a Moldovei i-a fost înmânată dlui Ion Hadârcă, membru corespondent, vicepreședinte al AȘM, membru de onoare al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, remarcabil om de cultură, în semn de înaltă recunoștință pentru participare activă la Mişcarea de Eliberare Naţională, proclamarea suveranității şi independenței Republicii Moldova, pentru rezultate relevante în activitatea de creație și cercetare, contribuții semnificative la promovarea adevărului istoric, valorilor științifice și culturale pe plan național și internațional, precum și cu prilejul aniversării a 75-a din ziua nașterii.
Medalia „Dimitrie Cantemir” i-a fost înmânată dlui Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, pentru contribuții remarcabile la promovarea științei și culturii juridice, colaborarea fructuoasă cu mediul academic din Republica Moldova.
Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” i-a fost înmânată doamnei Maria Grapini, deputat în Parlamentul European, membru al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE – Republica Moldova, vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului din Parlamentul European, pentru susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și activității Academiei de Științe a Moldovei, participarea la edițiile Congresului Mondial al Eminescologilor, precum și pentru promovarea valorilor culturale românești în plan european și universal.
Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” i-a fost conferită, de asemenea, dlui Adrian Dinu Rachieru, doctor în sociologie, profesor universitar, critic și istoric literar, eseist, prozator, pentru studiile consacrate literaturii române, în contextul căreia creația scriitorilor din Basarabia, pe care i-a antologat, este văzută ca o parte integrantă a ei, participarea activă la manifestările academice, precum și cu prilejul împlinirii a 75 de ani din ziua nașterii.
Doctorul în filologie Pompiliu Crăciunescu, conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, a fost distins, de asemenea, cu Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” pentru studiile cu aspect comparat, interpretarea originală a operei eminesciene și ciclul de eseuri consacrate unor autori contemporani basarabeni.
Totodată, Academia de Științe a Moldovei a conferit Diploma „Meritul Academic” dlui Nicolae Georgescu, doctor în filologie, pentru studiile eminescologice substanțiale, participarea activă la manifestările consacrate operei și personalității lui Eminescu, organizate la Chișinău.
A fost distins cu Diploma de Recunoștință a Academiei de Științe a Moldovei dl Gheorghe Vatamanu, director al Centrului Cultural „Acad. Eugen Simion” din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, pentru stabilirea și consolidarea relațiilor de colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, precum și cu prilejul Sărbătorii Naționale „Ziua Limbii Române”.
Tatiana ROTARU