- Vizualizări: 178
Surprizele editoriale pe timp de pandemie continuă, dar cea despre care vom relata în continuare este o adevărată senzație, un dar mai mult decât prețios, care vine de peste Prut, de la Iași, chiar în preajma Sărbătorii Naționale Limba Noastră cea Română. Vorbim de o surpriză de proporții, o senzație uluitoare nu doar pentru iubitorii de carte, nu doar pentru admiratorii creației unuia din cei mai citiți și îndrăgiți poeți, Nicolae Dabija, dar despre o surpriză nemaipomenită pentru însuși scriitorul și publicistul Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres - ALESAL), cu sediul la Paris, Laureat al Premiului Național (2011).
Cea care a venit cu această „surpriză dumnezeiasca” este Editură Tipo Moldova de la Iași, care a editat preț de doar două (!) luni 27 de volume ce reunesc peste 5 000 de articole de educație națională, cum ar spune editorul Aurel Ștefanache, pe care Nicolae Dabija le-a scris timp de peste 30 de ani, acestea fiind editorialele din săptămânalul „Literatura și Arta”. „Chiar a fost o surpriză mare pentru că au apărut acum, în timpul pandemiei. Aurel Stefanachi mi-a trimis aceste cărţi cu un microbuz. Le-am deschis şi nu mi-a venit a crede. E un lucru extraordinar pentru care îi sunt recunoscător”, a spus publicistul.
„Dacă mă întrebați cum luptă un scriitor contra covid-ului? Răspund: Scriind. Cum luptă tipograful? - editând cărți. Și iată aici ajungem la această surpriză extraordinară, pe care mi-au făcut-o ieșenii. Uitați-vă, cum pot ieșenii să ne facă niște surprize atât de frumoase. Editura Tipo Moldova, în frunte cu Aurel Ștefanache, mi-a editat opera publicistică, în 27 de volume. Este o surpriză nemaipomenită pentru mine și pentru faptul că au făcut cele 27 de cărți timp de doar câteva luni. Cum știu ieșenii să ne facă niște surprize dumnezeiești. Ceea ce au făcut editorii de la această editură a întrecut toate așteptările mele, o surpriză de zile mari”, a spus cu emoții Nicolae Dabija, mulțumindu-i repetat editorului Aurel Ștefanache pentru acest gest de mare angajament.
Editorul Aurel Ștefanachi a notat că sunt peste 5 000 de articole de educaţie naţională, iar publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine din România şi din Republica Moldova „la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care scriitorul a fost nu doar martor ocular, ci şi participant activ”.
Cărțile au fost editate pentru bibliotecile din România și Republica Moldova. „Volumele sunt însoțite de fotografii, care ilustrează într-un fel articolele, eseurile, studiile, tabletele mele pe care le-am scris și cu prilejul diferitor evenimente care se întâmplau și se întâmplă cu noi. Din aceste articole putem stabili ce s-a întâmplat în această perioadă de desprindere de Uniunea Sovietică, care au fost idealurile acelei generații, pe care eu o numesc „generația independenței”, a spus publicistul, amintindu-ne de fapt că mișcarea de eliberare națională a fost făcută cu publicistică scriitoricească. Și datorită acestei publicistici scriitoricești, la sfârșitul anilor 80, începutul anilor 90, „Literatura și Arta” a avut un tiraj unic în Europa - 260 000 de cititori.
Volumele de publicistică au apărut în Colecția „Biblioteca Marii Uniri” și sunt prefațate de cunoscutul istoric român Ioan Scurtu. Nicolae Dabija a remarcat că volumele includ articole scrise în perioada anilor 1986-2019, acestea fiind considerate materie primă pentru istoricii de mâine, adică este, de fapt, istoria noastră mai recentă.
Întrebat unde vor merge prioritar cele 27 de volume, demne de Guinness, care vor fi școlile norocoase care vor beneficia de acest generos dar, scriitorul academician Nicolae Dabija a spus că vor fi distribuite, prioritar, Gimnaziului din Pânzăreni, primul care a pus numele scriitorului, Liceul din Codreni, Cimișlia, Liceul Heciu Vechi, Sângerei etc.
Nu ne rămâne decât să sperăm că istoria recentă va fi înțeleasă mult mai bine, datorită acestor 27 de volume, pentru că Nicolae Dabija a fost, după cum s-a menționat, nu doar martorul ocular al evenimentelor, nu doar un participant activ, dar și un cronicar de excepție. Cele 27 de cărți și-au ocupat deja locul de cinste în biblioteca scriitorului, iar noi abia așteptăm să le vedem, să le răsfoim și să retrăim anumite momente cruciale din istoria națională modernă.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM