Adunarea Generală a AȘM: A fost consolidată componența Academiei de Științe a Moldovei prin alegerea a trei membri de onoare

13.03.2024
Vizitatori unici: 1477

La sesiunea a VI-a a Adunării generale a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei din 12 martie 2024 a fost discutată chestiunea ce ține de alegerea noilor membri de onoare ai AȘM. Acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, a menționat la deschiderea ședinței că membrii de onoare sunt aleși de Adunarea generală a membrilor titulari şi membrilor corespondenți, la propunerea Secțiilor de Științe ale AȘM.  

Astfel, Secția Științe Exacte și Inginerești a înaintat candidatura dr. inginer, prof. univ., acad. Ioan Dumitrache la titlul de membru de onoare al AȘM. Savantul este în funcție de secretar general al Academiei Române, are multiple interese științifice. Ele vizează algoritmi și strategii avansate de conducere; bioinginerie și bioinformatică; conducerea inteligentă a roboților mobili; proiectarea asistată de calculator a sistemelor automate; sisteme integrate complexe etc. A fost ales membru corespondent în 2003 și membru titular în 2018 al Academiei Române, precum și membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România. A publicat peste 250 de lucrări în reviste tehnice și volume ale unor conferințe importante, inclusiv 20 de cărți în calitate de autor și coautor.

La 6 aprilie 2023, acad. I. Dumitrache a susținut online la Academia de Științe a Moldovei prelegerea publică „Impactul științei și tehnologiei asupra societății viitorului”. La 13 iunie 2023, în cadrul Școlii de vară „Calea către descoperiri științifice”, a prezentat raportul „Automatică – Inteligență – Autonomie”.

Secția Științe ale Vieții l-a desemnat în calitate de membru de onoare al AȘM pe acad. Dumitru Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, membru al Comisiei Monumentelor Naturii de la Academie, președinte al Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme, prim-vicepreședinte al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii. Absolvent al Facultății de Biologie-Geografie a Universității „Al. Ioan Cuza” din Iaşi, secţia de biologie-zoologie (1966), Dumitru Murariu și-a înscris întreaga activitate ştiinţifică pe direcţiile moderne și prioritare ale zoologiei (ecologia animalelor, etologie, morfologie, sistematică, filogenie moleculară). S-a impus ca un cercetător de valoare internațională, exercitând importante funcții de conducere: director adjunct al Institutului de Speleologie „Emil Racoviţă”, director al Institutului de Biologie al Academiei Române, în prezent – vicepreședinte al Academiei Române.

Acad. Dumitru Murariu promovează vizibilitatea internațională a AȘM prin colaborarea cu comunitatea academică și universitară din Republica Moldova, în special, cu Institutul de Zoologie. Participă la evenimentele științifice inițiate de AȘM și Institutul de Zoologie, fiind recenzent al unui număr semnificativ de monografii editate la Chișinău.

De asemenea, Secția Științe ale Vieții, profilul medicină, a promovat-o  pentru alegerea în calitate de membru de onoare al AȘM pe dr., prof. univ. Norina Consuela Forna,  de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași. Sub conducerea Domniei sale au fost elaborate și susținute 31 de teze de doctorat. Este coordonator al Programului de studii complementare în implantologia orală din Iași. Rezultatele științifice au fost valorificate în 26 de monografii, 2 tratate, 19 manuale, 23 de capitole în monografii, 284 de rezumate la congrese, conferințe și manifestări științifice. La fel, au intrat în palmaresul cercetătoarei 206 de publicații ISI. Indicele Hirsch constituie 32.

De-a lungul activității prodigioase a prof. Norina Consuela Forna au fost remarcate colaborările sale cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, participând cu rapoarte științifice și în calitate de moderator la peste 30 de conferințe. A fost membru al Consiliului științific specializat de susținere a 8 teze de doctorat și consultant științific la 2 teze de doctorat la specialitatea Stomatologie. În Cadrul Programului operațional comun România-Republica Moldova (2014–2020), a participat ca executor la 4 teme de colaborare științifică.

Referințele acestor trei personalități științifice din România prezentate de la tribuna Adunării Generale a AȘM de m. c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM, dr. hab. Laurenția Ungureanu, director al Institutului de Zoologie și acad. Eva Gudumac, conducător al Secției Științe ale Vieții, au fost puse la votul Adunării Generale a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai AȘM. Astfel, au fost aleși în calitate de membri de onoare ai Academiei de Științe a Moldovei cu vot unanim acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române; acad. Dumitru Murariu, vicepreședinte al Academiei Române și dr., prof. univ. Norina Consuela Forna de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.

 

Tatiana ROTARU

Categorie: