Actualitatea unei cariere în cercetare abordate la emisiunea „Obiectiv comun”

01.03.2024
Vizitatori unici: 889

Emisiunea „Obiectiv comun” din 26 februarie 2024 de la TVR MOLDOVA, moderată de Elena Guțu, a readus în vizorul societății aspecte ce se referă la femeile în cercetare, rolul și locul femeilor în domeniile științei, inovării și tehnologiei. La emisiune au participat dr. hab., prof. univ. Ina Palii, Institutul Mamei și a Copilului, membru al Secției științe ale Vieții, domeniul medicină; dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM; Iulia Rodoman, doctorand Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, iar prin platforma de comunicare online a intervenit dr. hab., profesor Nicoleta Vornicu, director al Centrului Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași, România).

Subiecte importante în cadrul dialogului constructiv au fost provocarea și speranța în știința din Republica Moldova; importanța susținerii din partea unui mentor în mediul academic; realizarea egalității de gen în știință și problemele cu care se confruntă femeile care au ales să facă știință; tinerii în cercetare și atractivitatea alegerei unei cariere în domeniul științific; oportunități mai ales pentru tinerele din cercetare și acțiuni de popularizare a științei printre tineri.

Un subiect de o actualitate aparte a fost consemnarea celor doi ani de la războiul Rusiei în Ucraina și transformările ce au survenit în domeniul științei, contribuția cercetătorului la reflectarea adevărului, a faptelor istorice.

Anual în luna februarie, pentru celebrarea femeilor în domeniul științei, Academia de Științe a Moldovei împreună cu partenerii săi organizează conferința științifică internațională în contextul Zilei internaționale a femeilor în cercetare. Cea de-a patra ediție din anul 2024 a adunat peste 270 de participanți și a avut genericul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective”.

Emisiunea „Obiectiv comun” din 26 februarie 2024 de la TVR MOLDOVA este disponibilă la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=HxtmLkRcYoM.

 

Categorie:

Înregistrări online