Academicianului Gheorghe Palade i s-a inaugurat un bust în curtea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău care îi poartă numele

24.12.2021
Vizitatori unici: 1055

Academicianul Eva Gudumac, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM, profesor consultant la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a participat, la 22 decembrie 2021, la dezvelirea bustului academicianului Gheorghe Palade, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, fost șef al Catedrei de obstetrică și ginecologie, medic obstetrician, Om Emerit, Cavaler al Ordinului Republicii. Bustul renumitului savant Gheorghe Palade, este instalat în curtea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, care îi poartă numele, inugurarea fiind dedicată împlinirii a 60 de ani de la fondarea instituției medicale.

La ceremonia de dezvelire a bustului au particpat rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesor Emil Ceban, prim-prorectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesor universitar Olga Cernețchi,  discipol al academicanului Gheorghe Palade, șefa Departamentului Obstetrică și Ginecologie, Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, directorul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Palade”, Iurie Crasiuc, discipoli, personal medical din cadrul spitalului.

Academicianul Eva Gudumac a evocat personalitatea ilustrului savant Gheorghe Palade, subliniind că academicianul și-a dedicat întreaga viață activității în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1, consacrându-se sistemului național de sănătate și domeniului ocrotirii mamei și copilului. Acad. Eva Gudumac a remarcat evoluția instituției medicale, succesele căruia se datorează implicării nemijlocite a acad. Gheorghe Palade, iar bustul inaugurat redutabilului savant, care este un nume de patrimoniu al medicinii din țară, nu este altceva decât gratitudinea întregii comunități medicale din Republica Moldova. Reprezentantul Academiei de Științe i-a dorit  eminentului profesor mulți ani înainte, sănătate bună și bucuria împlinirilor alături de colegi, discipoli și cei apropiați.

Autorul sculpturii este Veaceslav Jiglițchi, cunoscutul sculptor care a realizat și placa onorifică, „Acad. Gheorghe Palade”, instalată pe frontispiciul blocului central al Spitalul Clinic Municipal și care a fost inaugurată la 11 mai 2021 într-un cadru festiv.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

Categorie: