Academicianului-compozitor Gheorghe Mustea i-a fost acordat titlul onorific „Om emerit”

28.07.2020
Vizitatori unici: 293

Acad. Gheorghe Mustea: „Pentru mine, acordarea acestui titlu este, în primul rând, o mare responsabilitate  și pentru ceea ce fac, ce am făcut și pentru ce voi face în continuare. Îmi dau bine seama că totul trebuie făcut la cel mai înalt nivel, profesionist”.

Academicianul-compozitor Gheorghe Mustea director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a IPNA Teleradio-Moldova, Artist al Poporului, a fost distins cu titlul onorific „Om emerit”. Prestigiosul titlu i-a fost oferit în cadrul unei ceremonii oficiale, de către Președintele Republicii Moldova, pentru cei 50 de ani de activitate artistică, pentru cei 30 de ani aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Teleradio-Moldova, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.

„Pentru mine, acordarea acestui titlu este, în primul rând, o mare responsabilitate  și pentru ceea ce fac, ce am făcut și pentru ce voi face în continuare. Îmi dau bine seama că totul trebuie făcut la cel mai înalt nivel, profesionist. Aceasta ne este menirea și, de aceea, consider că e o mare responsabilitate și onoare. Dar eu cred că este și o recunoștință din partea societății pentru activitatea pe care am făcut-o până acum în cele patru direcții pe care m-am axat în activitatea mea: compoziția, dirijatul, interpretarea la mai multe instrumente și activitatea didactică, care, pentru mine este foarte importantă”, a spus acad. Gheorghe Mustea, exprimând bucuria de a fi mereu în acea interacțiune cu tineretul, cu cei care au dorit să-și lege destinul cu acest domeniu, cu această frumoasă specialitate cum este compoziția, cum este dirijatul, interpretarea, orchestrația și alte discipline pe care le predă la Academia de Muzică, Teatru și Artă Plastică. „De aceea, eu cred că au fost mai multe evenimente legate de acest titlu, ca să nu mai spun că Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova a fost decorată cu cea mai înaltă distincție „Ordinul Republicii”, lucru ce mă onorează enorm”, a declarat maestrul Mustea.

Întrebat ce e face omul de creație acum, în pandemie, compozitorul a spus că Orchestra acum este în concediu, iar pe la mijlocul lunii august revine la serviciu și vor decide  ce vor face mai departe. Iar dacă tot s-au permis concertele în aer liber, artistul a spus că deja pregătesc câteva concerte în cadrul emisiunilor televizate la Moldova 1, emisiunii „Prin muzică în Europa”, dar și în cadrul abonamentului „Prietenii muzicii” de la Radio Moldova. „Aceasta e cu referire la Orchestră. Cât privește compoziția, sigur că pentru mine a fost o perioadă foarte importantă, pentru că eu am putut să lucrez în această direcție. Am terminat Opera „Ștefan cel Mare” și acum, având acest timp, care mereu lipsea, mă ocup de corectarea știmilor, corectarea partiturilor și această activitate este benefică pentru mine”.

Amintim că la 15 ianuarie 2020, în cadrului celei de-a VII-a ediție a Premiilor Naționale ale MECC, academicianul Gheorghe Mustea a fost distins cu Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: