Academicianul Valeriu Canțer: O viață dedicată descoperirii celor trei enigme eterne

06.02.2025
Vizitatori unici: 280

Zeci de oameni de știință, profesori universitari și tineri cercetători s-au reunit pe 5 februarie, în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei, dar și online, pentru a-l omagia pe academicianul Valeriu CANȚER, unul dintre cei mai de seamă fizicieni ai Republicii Moldova, care în acest an ar fi sărbătorit  a 70-a aniversare. Evenimentul, organizat de Secția de Științe Exacte și Inginerești a Academiei de Științe a Moldovei și Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „Dumitru Ghițu” al UTM, a fost dedicat contribuțiilor remarcabile ale savantului la dezvoltarea fizicii materialelor și nanostructurilor neconvenționale.

Masa rotundă, desfășurată sub genericul „Viață dedicată dezlegării celor trei enigme eterne ale civilizaţiei: Geneza Universului, Geneza Lumii şi Geneza Raţiunii”, a adus în prim-plan realizările academice și impactul științific al lui Valeriu Canțer. Participanții au rememorat contribuțiile sale în domeniul cercetării și managementului academic, inclusiv activitatea sa ca președinte al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare și coordonator al mai multor secții științifice din cadrul AȘM.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion TIGHINEANU, a deschis masa rotundă, subliniind impactul deosebit pe care academicianul Valeriu Canțer l-a avut asupra comunității științifice din Republica Moldova și dincolo de granițele ei. „Academicianul Canțer nu doar asculta, ci și auzea, aducând mereu propuneri constructive și pertinente. Era un om al faptelor, nu doar al ideilor. De-a lungul anilor, a susținut atât cercetarea teoretică, cât și pe cea aplicativă, reușind să creeze punți de colaborare esențiale pentru dezvoltarea științei”, a declarat Ion Tighineanu.

Președintele AȘM a evocat momente-cheie din cariera lui Valeriu Canțer, amintind că acesta a devenit membru corespondent al Academiei la doar 40 de ani și academician la 45, un parcurs excepțional pentru știința moldovenească. De asemenea, a menționat contribuțiile sale în anii ’90, când, împreună cu regretatul academician Ghițu, a sprijinit dezvoltarea cercetării prin colaborări internaționale și inițiative precum fondarea unei reviste de specialitate. „A ars prea repede, dar a lăsat în urmă o lumină care continuă să ghideze tinerii cercetători”, a concluzionat Ion Tighineanu, exprimând regretul profund pentru pierderea unui savant de excepție.

În cadrul evenimentului, academicianul Anatolie SIDORENKO a adus un omagiu savantului Valeriu Canțer, subliniind contribuțiile remarcabile ale acestuia în domeniul fizicii și ingineriei. El a evidențiat rolul de inovator și mentor, remarcând că ideile regretatului Valeriu Canțer ar fi fost suficiente pentru „trei sau patru vieți”, de asemenea a fost unul dintre inițiatorii înființării Institutului de Inginerie din Moldova. În memoria sa, colegii săi au organizat un muzeu în cadrul institutului, care păstrează moștenirea științifică și pedagogică a savantului Valeriu Canțer.

Fiind conectat online, reputatul fizician din Riga, Yuri DEKHTYAR, a împărtășit amintiri despre prietenia și colaborarea sa cu savantul moldovean. Yuri Dekhtyar a povestit cum s-a întâlnit cu Valeriu Canțer în 2005, la o conferință internațională în Africa de Sud, o întâlnire ce avea să marcheze începutul unei colaborări științifice de durată. „Valeriu avea un talent extraordinar de a stabili rapid conexiuni și de a-i ajuta pe alții să își creeze legături valoroase. Dacă nu ar fi fost el, multe dintre colaborările mele actuale nu ar fi existat”, a declarat academicianul. De asemenea, a evidențiat impactul pe care l-a avut Valeriu Canțer asupra formării unor tineri cercetători, unii dintre aceștia ajungând să studieze și să lucreze în centre de excelență din Europa.

În continuare, părintele Octavian MOȘIN a evocat discuțiile profunde pe care le-a avut cu regretatul savant despre viață, credință și lumină. „Pentru academician, lumina nu era doar un concept fizic, ci și unul spiritual. Visa să organizeze o conferință în care să exploreze lumina divină și lumina ca element esențial al existenței umane. Era preocupat de evoluția omenirii și deseori repeta cuvintele marelui teolog Dumitru Stăniloae: Ne naștem, dar știm că nu murim”, a declarat părintele. Octavian Moșin a încheiat cu un mesaj emoționant, îndemnând pe toți cei prezenți să aibă grijă unii de alții și să își ofere sprijin în momentele dificile.

Fizicianul, acad. Leonid CULIUC a rememorat începuturile activității științifice pe care a avut-o impreună cu regretatul acad. Valeriu Canțer, amintindu-și despre organizarea unor școli unionale de fizică în anii ’80. „În 1985, sub egida Asociației Tinerilor Savanți, am organizat prima școală unională la Vadul lui Vodă, unde au participat peste 100 de oameni din întreaga Uniune Sovietică. A fost un eveniment de amploare, realizat într-un mod inovator pentru acele vremuri. Această independență a noastră nu a fost însă primită cu mare bucurie de autorități”, a declarat Leonid Culiuc. El a subliniat că Valeriu Canțer s-a implicat activ în promovarea științei, fiind un spirit hotărât și perseverent, deși nu întotdeauna apreciat la justa sa valoare. „A fost o pierdere grea nu doar pentru fizică, ci și pentru întreaga comunitate științifică. E important ca oamenii să audă cuvinte frumoase în timpul vieții, nu doar după”, a mai adăugat acad. Leonid Culiuc.

Prorectorul Universității Tehnice a Moldovei, Vasile TRONCIU, a subliniat contribuția acestuia la dezvoltarea științei și educației tehnice. „Studenții noștri folosesc și astăzi îndrumarele create de academicianul Canțer. A fost un sprijin esențial în organizarea conferinței internaționale ICTEI, la care participau cercetători din întreaga lume”, a declarat Vasile Tronciu. El a reiterat propunerea ca o stradă să poarte numele academicianului, în semn de recunoaștere a impactului său asupra comunității științifice.

Academicianul Boris GĂINĂ a evocat atât calitățile științifice, cât și integritatea acestuia. „Valeriu Canțer nu a făcut niciodată compromisuri când venea vorba de corectitudinea academică. A fost un om de principii, un sprijin esențial în lupta pentru menținerea standardelor în cercetare”, a menționat Găină, amintind și de susținerea acestuia în recunoașterea unor lucrări științifice de impact internațional. El a subliniat, de asemenea, respectul de care se bucura Valeriu Canțer atât în comunitatea științifică, cât și în satul său natal, Zahorna: „Un om cu o stimă binemeritată, pe care îl vom păstra mereu în memorie.”

În timpul discuțiilor, profesorul universitar Tatiana CALLO a subliniat contribuția academicianului Valeriu Canțer la reformarea și modernizarea sistemului de atestare și evaluare a cercetării științifice din Republica Moldova. Printre realizările remarcabile ale lui Valeriu Canțer se numără și aprobarea nomenclatorului specialităților științifice prin Hotărâre de Guvern în 2013, precum și menținerea titlului de doctor habilitat în urma unei analize aprofundate a practicilor internaționale.

Cercetătorul științific și profesorul de fizică Sergiu CÂRLIG a evocat, impactul pe care Valeriu Canțer l-a avut asupra unei întregi generații de cercetători. „În 1997, ca student în anul trei, am avut onoarea să particip la cursul de supraconductibilitate susținut de domnul Canțer, un profesor tânăr, cu o energie debordantă și un stil de predare captivant”, a spus Sergiu Cârlig. Profesorul a subliniat, de asemenea, realizările academice remarcabile ale acad. Valeriu Canțer, inclusiv obținerea rapidă a doctoratului și ascensiunea sa fulminantă la statutul de membru corespondent și, mai târziu, academician.

Secretarul științific general al Academiei de Științe a Moldovei, Liliana CONDRATICOVA, a subliniat, în cadrul mesei rotunde impactul pe care Valeriu Canțer l-a avut asupra tinerelor generații de cercetători. Liliana Condraticova a menționat premiul care poartă numele academicianului și este acordat tinerilor cercetători, subliniind importanța păstrării vie a memoriei sale. „Tinerii laureați ai acestui premiu sunt discipolii pe care nu i-a cunoscut niciodată personal, dar care duc mai departe moștenirea sa științifică și educațională”, a spus Liliana Condraticova, exprimându-și regretul că Valeriu Canțer a plecat prematur, lăsând nefinalizate multe dintre proiectele sale științifice și de management. 

Academicianul Tudor LUPAȘCU a subliniat, impactul pe care Valeriu Canțer l-a avut asupra științei și comunității academice. Tudor Lupașcu a menționat semnăturile a 50 de cercetători din diverse domenii științifice care au contribuit la un necrolog dedicat lui Valeriu Canțer, subliniind astfel respectul și aprecierea pe care acesta le-a câștigat în rândul colegilor săi. Acad. Tudor Lupascu a împărtășit și amintiri personale despre colaborarea lor, evidențiind caracterul integru al lui Valeriu Canțer, care „mereu căuta să reflecte adevărul”.

Jurnalista Tatiana ROTARU a menționat în discursul său personalitatea remarcabilă a academicianului Valeriu Canțer, caracterizată prin generozitate, dedicare și pasiune pentru știință. Cunoscut pentru activitatea sa ca Președinte al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare și ca președinte al Societății de Fizică a Moldovei, a fost un susținător al tinerelor talente și al cercetătorilor. În ciuda programului său extenuant, el reușea să mențină o relație apropiată cu cei din jur, demonstrând respect și sprijin constant pentru studenți și colegi.

Tatiana Rotaru a rememorat și impactul profund al lucrărilor sale, despre cercetările științifice din domeniul luminii, care au transformat radical multiple domenii. De asemenea, a subliniat contribuțiile academicienilor moldoveni la studiul luminii și interacțiunii sale cu materia. În final, Tatiana Rotaru a vorbit despre dedicarea și sacrificiile personale ale lui Valeriu Canțer, care a lăsat un impact durabil asupra comunității științifice din Moldova, în ciuda unor momente dificile în cariera sa.

Membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Victor MORARU, a subliniat impactul pe care academicianul Valeriu Canțer l-a avut nu doar în domeniul științelor exacte, ci și în științele sociale. Victor Moraru a menționat că personalitatea lui Valeriu Canțer a depășit granițele fizicii, având o deschidere către filologie, sociologie și științele politice. De asemenea, el a adăugat că influența marelui său unchi, Cezar Canțer, care a fost un exemplu în familie.

Dumitru LEȘENCO, fost ministru al Industriei al Republicii Moldova, a declarat că nu l-a cunoscut personal pe Valeriu Canțer, dar a lucrat îndeaproape cu cercetători din domeniul semiconductorilor și a subliniat contribuțiile științifice ale acestora la nivel internațional. „Savanții noștri sunt recunoscuți peste tot, inclusiv în Statele Unite și Japonia, și Valeriu Canțer a fost parte din această ereditate științifică apreciată global,” a afirmat Dumitru Leșenco. El a povestit despre experiențele sale în domeniul semiconductoarelor, despre colaborările cu cercetători internaționali și despre recunoașterea științifică a realizărilor din Moldova.

Elena PRUS, doctor habilitat în filologie, a subliniat importanța lui Valeriu Canțer ca model în domeniul științei și educației. „A fost un savant care a sincronizat domeniul său cu evoluțiile naționale și internaționale, promovând o cultură a cunoașterii și a argumentului în cercetare. A fost un promotor al integrării științei în societate, conștient de legăturile esențiale cu piața muncii,” a afirmat Elena Prus. Ea a adăugat că, dacă ar fi continuat activitatea, Canțer ar fi avut șanse mari să ajungă la un premiu Nobel, fiind parte dintr-o tradiție științifică de excepție.

În continuare, Gheorghe AVORNIC, rector al USPEE, a adus un omagiu academicianului, subliniind contribuțiile sale remarcabile la dezvoltarea științei și educației. Gheorghe Avornic a menționat că, pe lângă realizările sale profesionale, academicianul Valeriu Canțer a fost un om de o corectitudine excepțională, întotdeauna dornic să găsească soluții optime în rezolvarea problemelor. De asemenea, Gheorghe Avornic a anunțat organizarea unui eveniment internațional în luna august, la care va participa și Academia de Științe a Moldovei, cu scopul de a celebra moștenirea lăsată de Valeriu Canțer și alți mari savanți.

La rândul său, Dr. Igor EFTODIEV, discipol al regretatului academician Valeriu Canțer, a subliniat impactul major pe care acesta l-a avut în domeniul fizicii și al educației. Eftodiev a menționat activitatea deosebită în domeniul olimpiadelor naționale și internaționale, motivând anual sute de elevi să participe și să obțină performanțe remarcabile. De asemenea, Eftodiev a propus introducerea unei medalii omagiale, dedicată lui Valeriu Canțer, pentru a celebra contribuțiile acestuia la știință și educație.

Academicianul Mircea BOLOGA, fiind conectat online, a adus un omagiu și a subliniat faptul că Valeriu Canțer a devenit membru al familiei academice sub semnătura sa, exprimându-și recunoștința față de contribuțiile semnificative ale acestuia în domeniul fizicii. El a adăugat că, la 65 de ani, a scris articole în revista Institutului și în „Academos” cu cele mai sincere și argumentate motive, apreciind activitatea lui Valeriu Canțer. În încheiere, Bologa a exprimat speranța că țara va continua să aibă fizicieni teoreticieni de valoare, asemenea lui Valeriu Canțer, și a reiterat dorința ca așteptările și speranțele acestuia să devină realitate.

Masa rotundă dedicată comemorării academicianului Valeriu Canțer a fost moderată cu multă dedicare de către Svetlana COJOCARU, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și coordonator al Secției Științe exacte și inginerești. Cu o experiență vastă în domeniul științei și cercetării, SvetlanaCojocaru a condus discuțiile cu profesionalism și empatie, asigurându-se că fiecare intervenție a fost ascultată și apreciată în mod corespunzător,  a reușit să păstreze echilibrul între omagiile aduse marelui savant și aprofundarea celor mai relevante aspecte ale moștenirii lăsate de Valeriu Canțer în domeniul științei. Sub conducerea sa, evenimentul a fost un omagiu emoționant și bine organizat, aducând împreună comunitatea științifică din Moldova pentru a celebra viața și realizările unui titan al cercetării.

Evenimentul s-a desfășurat într-un format hibrid, permițând atât prezența fizică, cât și participarea online prin platforma ZOOM, de asemenea a fost transmis live de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, înregistrarea video fiind disponibilă aici.

 

Cristina BUMBU
 

Categorie: