Academicianul Ion Tighineanu: Tehnologia 5G în lumina abordării științifice

08.02.2021
Vizitatori unici: 1447

Tehnologia 5G: O necunoscută pentru mulți dintre noi și o frică care s-a conturat, s-a accentuat și s-a adăugat la cea generată de invazia coronavirusului. Și dacă celelalte tehnologii, 4G, 3G, 2G etc., au trecut cumva pe neobservate, iată că succesoarea tehnologiei 4G a provocat o serie de controverse, deși despre implementarea generației a cincea de tehnologie, se vorbește încă din anul 2019. Ce este, de fapt, 5G? Ce spun oamenii de știință? Care e diferența dintre aceste tehnologii? Care sunt avantajele și dezavantajele acesteia? Va reuși 5G să întrepătrundă lumea reală de cea virtuală, așa cum asigură specialiștii domeniului? Ne va schimba viața 5G și dacă da, cum? Ne afectează sau nu sănătatea? Adevărat sau fals că se poate muri din cauza 5G? Spunem sau nu adio tehnologiilor 4G, 3G, 2G… care țin de timpul trecut și astăzi vorbim despre o tehnologie a viitorului, chiar dacă a creat o mulțime de controverse? Despre toate acestea discutăm cu acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, în cadrul unui interviu realizat în exclusivitate, care va detalia informații privind tehnologia 5G în lumina abordării științifice.

O consemnare de

 Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

 

1. Domnule academician, ceea ce știm noi până acum este că 5G este numele generației a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G, exista și 3G, 2G ș.a. Ca să înțeleagă toata lumea, ce informație tehnologică ascund aceste cifre? Prin ce se deosebesc?

2G, 3G, 4G și actualmente în implementare 5G reflectă nivelurile tehnologice ale rețelelor de telecomunicații. Ele se deosebesc, în primul rând, prin frecvențele undelor electromagnetice utilizate. Cu timpul trecem la frecvențe tot mai mari, deoarece acestea ne permit să atingem viteze mai mari, adică să transmitem un volum mult mai mare de informații într-o unitate de timp. Tehnologia 4G acoperă un spectru de frecvențe de până la câțiva GHz, pe când tehnologia 5G este concepută să lucreze la frecvențe de zeci și chiar sute de GHz. Trecerea la frecvențe mai înalte, adică la lungimi de undă mai scurte, ce oferă viteză de transmisie și lățime a benzii de frecvență mai mari, va permite, totodată, rețelelor 5G să presteze servicii pentru un număr mult mai mare de utilizatori și dispozitive, asigurând livrarea datelor extrem de rapid.

 

2. Termenul 5G se referă la a cincea generație de tehnologie mobilă, care promite îmbunătățiri semnificative cu privire la navigare, viteza de descărcare etc. Până aici tehnologia 5G ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru societatea actuală,  aceasta fiind din ce în ce mai axată pe tehnologie, daca n-ar exista atâtea temeri…

Tehnologia 5G va asigura o viteză de transmisie a datelor prin rețea de zeci și sute de ori mai mare în comparație cu tehnologia 4G. Un simplu exemplu: la vitezele maxime asigurate de tehnologia 5G va fi posibil să descărcăm din Internet un film cu durata de două ore în mai puțin de 10 secunde. Însă, odată cu testarea tehnologiei 5G, au început și discuții în societate: este ea dăunătoare sau nu? Temerile despre care ați menționat, sunt generate, în primul rând, de faptul că s-a suprapus timpul implementării tehnologiei 5G cu apariția coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2. Sunt convins că se caută pricina apariției coronavirusului nu acolo unde ar trebui să fie căutată. În opinia mea, apariția coronavirusului de tip nou este cauzată de faptul, că am distrus practic totul ce a fost posibil de distrus pe mica noastră planetă: am poluat apele în mări și oceane, am tăiat pădurile, am maltratat pământul prin mii și mii de teste nucleare și planeta a venit cu o reacție. Cred că apariția acestui coronavirus este rezultatul atitudinii iresponsabile a omului fată de natură. În context, menționez că în luna noiembrie curent, la Glasgow, va avea loc o întrunire a liderilor lumii, în cadrul căreia și vor fi discutate măsurile necesare ce se impun în scopul salvării Pământului.    

 

3. Sa începem cu depășirea nivelului admisibil de radiații si până la riscul că datele să ajungă pe mâini străine… Presupun asemenea pericole?

Zvonurile cu privire la depășirea nivelului admisibil de radiații nu au nicio bază reală. În comparație cu rețelele 4G, rețele 5G vor utiliza antene mai mici cu puteri de emisie a undelor electromagnetice mai scăzute și, ca urmare, vor asigura un grad mai redus de expunere a populației la câmpuri electromagnetice. O creștere neînsemnată a nivelului de radiație poate avea loc doar în perioada de tranziție de la tehnologia 4G la 5G, adică în timpul implementării tehnologiei 5G, când rețelele 4G sunt încă în aplicare. Menționăm, însă, că și în acest caz nivelul expunerii la câmpurile electromagnetice din intervalul de frecvențe utilizat va fi cu mult sub limitele de siguranță, care sunt de 50 de ori mai mici decât pragul de expunere la radiații la care sunt posibile efecte negative asupra sănătății. 

Dat fiind faptul că tehnologia 5G va folosi mai multe componente decât generațiile anterioare de rețele comunicaționale fără fir, în particular, densitatea antenelor în zonele urbane va crește, dezvoltarea infrastructurii 5G poate oferi actorilor rău intenționați mai mulți vectori de atac. Soluționarea problemelor de securitate va depinde în mare parte de implementarea și configurarea adecvată a rețelelor 5G.

 

4. Sunt oameni de știință și medici care au solicitat conducerii Uniunii Europene să oprească lansarea tehnologiei 5G. Dumneavoastră ce părere împărtășiți în acest sens?

Da, au fost multe discuții la acest subiect.Aceste semnale au ajuns, desigur, și la Comisia Europeană. Dacă e să ne bazăm pe o abordare pur științifică, nu sunt lucrări publicate în reviste apreciate la scară internațională care ar demonstra că tehnologia 5G prezintă pericol. Comisia Europeană are un plan de implementare a acestei tehnologii, care actualmente este în curs de realizare („5G for Europe Action Plan”, a se vedea https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/5g-europe-action-plan). Cu toate că din cauza pandemiei de Covid-19 se atestă o oarecare întârziere în realizarea acestui plan, Comisia Europeană este decisă să urgenteze implementarea tehnologiei 5G în beneficiul statelor membre și al cetățenilor lor. Mai multe chestiuni ce țin de ajustarea agendei de implementare și, mai pe larg, de pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a asigura atingerea obiectivelor tehnologiei 5G în UE, vor fi discutate în cadrul Conferinței Europene 5G care își va desfășura lucrările, în format online, în perioada 23-25 februarie curent (https://5gconference.eu/).

 

5. Se știe că razele ultraviolete (UV) se încadrează în categoria de radiații dăunătoare cu potențial ridicat de a produce cancer. Și imagistica medicală include expunerea la radiații X și gamma, cu risc de efecte dăunătoare la nivelul  organismului uman. Tehnologia 5G poate fi încadrată în șirul acestor radiații, cu care trebuie sa fim prudenți?

Undele electromagnetice utilizate în tehnologia 5G nu pot fi încadrate în șirul acestor radiații care, într-adevăr, prezintă pericol pentru sănătatea omului. Radiațiile X și gamma, posedând lungimi de undă foarte mici și energii ale fotonilor foarte mari, pot provoca distrugerea celulelor vii și ca urmare sunt periculoase. Se știe că expunerea intensă la razele UV, de asemenea, dăunează corpului uman. Razele UV acoperă spectrul lungimilor de undă din intervalul 10-400 nm, iar lungimile de undă ale radiațiilor X și gamma sunt și mai mici. Pentru comparație: radiația cu frecvența de 30 GHz are o lungime de undă de 1cm (echivalent cu 10 milioane de nanometri), ce diferă cu multe ordine de mărime de lungimile de undă inerente radiațiilor UV, X și gamma. În rezultat, la nivelul puterilor de emisie ale antenelor utilizate în tehnologia 5G, câmpul electromagnetic nu prezintă pericol pentru sănătatea omului.

 

6. Domnule academician, ați vorbit foarte convingător despre avantajele tehnologiei 5G, dar să revenim, totuși, un pic la temerile oamenilor, pentru că anume aceasta a și condiționat acest dialog. Daca există temeri, dar și efecte negative, unele nefiind studiate până la capăt, n-ar fi mai bine să se abțină de la implementarea acestor tehnologii? De ce această grabă cu omul pe post de cobai sau, cel puțin, așa consideră foarte mulți oameni? Sunt întemeiate temerile lor?

Temerile nu sunt întemeiate, ele sunt generate, și reiterez aceasta afirmație, de pandemia de Covid-19 și de unele stereotipuri, precum că la viteze mari se pot întâmpla nenorociri. Implicarea radiației electromagnetice, cu atât mai mult la frecvențe crescânde, face implementarea 5G și mai alarmantă pentru nespecialiști.

Atragem atenția asupra faptului că efecte negative generate de tehnologia 5G nu sunt atestate, ele sunt doar la nivel de presupuneri, fără argumente bazate pe cercetări științifice temeinice. Voi menționa, în context, că Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat limitele permise de expunere la câmpul electromagnetic inerent 5G la al treilea nivel pe o scară de risc cu cinci niveluri, ceea ce le plasează în grup cu alte elemente cu „posibil efect cancerigen”, cum ar fi legumele murate. Pentru comparație: conform clasificării menționate, munca în schimbul de noapte sau consumul de cafea fierbinte se află la al doilea nivel de risc și sunt evaluate ca „probabil cancerigene”, iar primul nivel de risc este atribuit băuturilor alcoolice și poluării aerului, ultima reprezentând o problemă majoră pentru multe urbe ale lumii, inclusiv pentru orașul Chișinău.

Desigur că spațiu pentru cercetări științifice aprofundate există, inclusiv pentru cercetări ce țin de protejarea sănătății cetățenilor. Actualmente, ne confruntăm cu noi provocări în domeniul sănătății și ca urmare a interferenței dintre Covid-19 și maladiile deja cunoscute. Izolarea socială a oamenilor, lucrul la distanță, educația online se intensifică și progresul tehnologic, inclusiv implementarea la scară largă a tehnologiei 5G, va facilita în continuare amplificarea lor. Este important ca ființa umană să-și mențină echilibrul psihologic în această lume tot mai tehnologizată și plină de stres și anxietate, pentru ca homo sapiens să se bucure în continuare de viață pe Terra noastră, trăind în armonie cu mediul ambiant, păstrându-și identitatea și demnitatea de Om.

În concluzie voi menționa că tehnologia 5G este implementată în beneficiul fiecărui individ și al societății în ansamblu. Bunăoară, contrar stereotipurilor, viteza de transmisie a datelor și conectivitatea fără precedent, caracteristice rețelelor 5G, ne vor îmbunătăți siguranța rutieră. Cu mașinile conectate, capabile să facă schimb de informații în timp real, șoferii vor „vedea” drumul care urmează a fi parcurs și în rezultat vor putea evita posibile incidente. Mai mult, în opinia experților, tehnologia 5G reprezintă un temei solid pentru implementarea transportului conectat și automatizat al autoturismelor și trenurilor. Există o gamă largă de aplicații 5G în domeniul medicinei, care include chirurgia asistată de roboți, monitorizarea la distanță a sănătății, îngrijirea la domiciliu a pacienților, prestarea de servicii pentru pacienții din zonele îndepărtate etc. Civilizația merge cu pași rapizi spre implementarea la scară largă a inteligenței artificiale, dar aceasta reprezintă deja un subiect aparte de discuții.

7. Și o ultimă întrebare. Pandemia covid-19 a contribuit cumva la răspândirea în toată lumea, de ce să ascundem, a unor teorii a conspirației în toată lumea. Una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației din perioada pandemiei COVID-19 este  implantarea cipurilor în corpurile oamenilor prin intermediul vaccinurilor. Chiar dacă nu suntem printre statele favorizate, mai devreme sau mai târziu, vaccinurile vor ajunge și în Republica Moldova. Pentru că sunteți fizician, vă rugăm să  explicați pe înțelesul tuturor ce se întâmplă, de fapt. Cât adevăr și cât fals conțin aceste afirmații ale oamenilor? Și cum putem demonta acest zvon despre teoriile conspiraționiste cu privire la tehnologia 5G, implicit  despre implantarea unor microcipuri în corpul uman în timpul procesului de vaccinare și despre cum ar putea un microcip implantat în corpul nostru să ne controleze?

S-a vehiculat pe rețelele sociale că odată cu vaccinul în corpul uman se vor introduce nano-cipuri care, chipurile, vor asigura controlul, de la distanță, asupra omului. Suntem în era tehnologiilor digitale, unde cercetările în dezvoltarea inteligenței artificiale și a roboticii ne fascinează cu posibilitățile de răspuns la anumite acțiuni ale noastre; astfel, având un telefon mobil conectat la internet noi permitem sistemelor digitale să acumuleze date privind modul nostru de viață, regimul zilnic (numărul de pași, locațiile vizitate), domeniile de interes în baza căutărilor în internet, durata discuțiilor, etc. Toate aceste date pot fi prelucrate și utilizate în diverse scopuri, inclusiv pentru a exercita controlul psiho-emoțional asupra noastră. Personal, activez de mai mulți ani într-un domeniu aflat la intersecția nanotehnologiilor cu biomedicina. Împreună cu colegi de la Universitatea de Medicină din Hannover (Germania), Centrul Comun de Cercetare din Ispra (Italia), Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea Tehnică a Moldovei am studiat interacțiunea celulelor vii cu nanoparticule artificiale ce posedă proprietăți piezoelectrice și magnetice. Bazându-mă pe propria experiență, precum și pe rezultatele cercetărilor prezentate la anumite foruri mondiale și publicate în cele mai prestigioase reviste internaționale, pot afirma cu certitudine că actualmente nu este posibilă injectarea prin vaccinare a micro- și nano-cipurilor care ulterior ar putea fi folosite cu scopul de a efectua un control asupra persoanei de la distanță.  

 

Mulțumim.

Categorie:
Cuvinte-cheie: