- Vizualizări: 32
Pe 3 aprilie 2025, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Adunarea Generală a AȘM. Evenimentul, în cadrul căruia au fost prezentate rapoartele privind activitatea secțiilor de științe pentru anul 2024 a reunit, fizic și online, majoritatea membrilor Academiei. Evenimentul a debutat cu un minut de reculegere în memoria membrilor AȘM care, în ultimul an, au trecut la cele veșnice. Tradițional, înainte de începerea lucrărilor Adunării Generale a AȘM, au fost onorate imnul de stat și imnul Academiei.
În discursul de deschidere a sesiunii a XVI-a a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a trecut în revistă activitățile realizate și a menționat care sunt planurile pentru următoarea perioadă, referindu-se la numeroase evenimente ce vor avea loc în contextul declarării anului în curs drept Anul Eminescu, dar și a acordurilor de colaborare existente.
În continuare, acad. Ion Tighineanu a înmânat Medalia „Meritul Științific”, clasa a II-a, domnului academician Grigore Belostecinic, doctor habilitat în științe economice, profesor universitar, pentru rezultate remarcabile în activitatea științifică în domeniul marketingului și logisticii, formarea cadrelor științifice de înaltă calificare, managementul științei, promovarea științei pe plan național și internațional.
În cadrul sesiunii a XVI-a a Adunării Generale a AȘM au fost audiate rapoartele conducătorilor secțiilor de științe ale AȘM, vicepreședinți ai Academiei de Științe a Moldovei, privind activitatea secțiilor de științe în anul 2024.
Acad. Eva Gudumac, conducător al Secției Științe ale Vieții, a trecut în revistă activitățile desfășurate pe parcursul anului 2024 în domeniul sănătății, iar adjunctul Secției, acad. Ion Toderaș, a prezentat raportul de activitate ce vizează domeniul științelor biologice, agricultură, mediu, și alte direcții de cercetare, aflate în gestiunea Secției Științe ale Vieții. Activitatea în cadrul Secției Științe exacte și inginerești a fost prezentată de către m.c. Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al Academiei de Științe, care a trecut în revistă evenimentele marcante ale anului 2024, la care membrii Secției au luat parte. Sesiunea a continuat cu audierea raportului privind activitatea Secției științe sociale, economice, umanistice și arte, prezentat de către m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM.
Proiectul hotărârii cu referire la aprobarea rapoartele privind activitatea secțiilor de științe ale Academiei de Științe a Moldovei în anul 2024 fost aprobat cu vot unanim.
Aceste rapoarte vor sta la baza elaborării raportului general privind starea științei în Republica Moldova, pe care Academia de Științe a Moldovei îl prezintă public în fiecare an până la data de 15 mai.
Pentru anul 2025, AȘM își propune o serie de acțiuni strategice, printre care: examinarea impactului reformei în domeniul cercetării, propunerea modificărilor la Codul științei și inovării, audierea publică a rapoartelor științifice finanțate din bugetul de stat, organizarea alegerilor pentru noi membri ai Academiei, precum și oferirea de expertiză științifică autorităților publice.
Un accent deosebit se va pune pe colaborarea între instituțiile de cercetare, universități și ministere de profil pentru creșterea calității și vizibilității cercetărilor științifice. De asemenea, vor fi organizate manifestări științifice în format hibrid sau online, în domenii precum științele medicale, agricole, biologice, exacte, inginerești, sociale, economice și umaniste.
În contextul aniversării a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și declarării anului 2025 drept „Anul Mihai Eminescu”, Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Academia Română, va desfășura un amplu program cultural și științific. Printre activitățile planificate se numără o sesiune comună a celor două academii, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor, o școală de vară pentru tineri cercetători, editarea unui volum dedicat vieții și operei eminesciene, precum și organizarea sărbătorii „Limba noastră cea română”.
Totodată, AȘM va continua promovarea tinerilor cercetători și va organiza concursul Premiilor Academiei pentru rezultatele științifice remarcabile obținute în perioada 2023–2024. Vor fi decernate și premii pentru tineri cercetători, precum și pentru promovarea științei în mass-media.
Cristina BUMBU