Academia de Științe a Moldovei crește în sondaje

25.08.2020
Vizitatori unici: 921

Conform ultimului studiu sociologic Vox Populi - august 2020 „Stratificare socială în Republica Moldova după trei decenii de independență”, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Academia de Ştiinţe a Moldovei se poziționează pe locul 5 la capitolul încredere în instituțiile statului, aceasta însemnând că  34,5% din populație, dă o apreciere pozitivă activităţii Academiei de Ştiinţe. Astfel, nivelul încrederii în Academie a urcat cu o poziție (din cele 17 propuse pentru sondaj), față de rezultatele sondajului anterior, realizat la începutul acestui an, ianuarie 2020.

Potrivit studiului, de cea mai mare încredere a populaţiei se bucură, constant, Biserica cu 63%, urmată de Președintele țării - 51%, Primărie – 46% și Mass-media- 35%. Academia este urmată în clasament de Armată și Poliție, iar pe ultimul loc în sondaje se află Partidele politice, cu doar 14%.

La Capitolul Reforme Implementate, 61% din populație consideră că reformele din țara noastră nu sunt suficiente și doar 36% le apreciază pozitiv. De reforma științei s-au arătat mulțumiți 26% din respondenți, inclusiv, foarte mulțumiți - 4,1% , deloc mulțumiți 26,9%, iar 11,3% nu și-au format un punct de vedere propriu la acest subiect.  Pentru comparație, cele mai pozitive schimbări au fost atestate în domeniul culturii – 46%, în activitatea autorităților locale -  42%, educației – 38%.

Sondajul Vox Populi – august 2020 „Stratificare socială în Republica Moldova după trei decenii de independență” a fost realizat în perioada 5-20 august 2020 pe un eșantion de 1191 respondenți din 83 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, excluziv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +3,0%.

Studiul sociologicVox Populi – ianuarie 2020„Stratificare socială în Republica Moldova după trei decenii de independență”, reprezintă o parte componentă a Proiectului „Republica Moldova la 30 de ani de independență (2020-2021)”,  inițiat și desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova și este dedicat cercetării interdependenței proceselor economice, politice și sociale în țară, precum și a factorilor sociali cu impact asupra comportamentului electoral al cetățenilor.

În cadrul sondajului respondenții au fost rugați să nominalizeze aspectele pozitive, dar și cele negative care i-au marcat pe parcursul anilor de independență a Republicii Moldova.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM

Rezultatele studiului sociologic Vox Populi - August 2020

Categorie: