Acad. Tudor Lupașcu a susținut, la Academia de Științe a Moldovei, online, Lecția publică „Sinteza și aplicarea noilor nanomateriale pentru protecția mediului ambiant și a sănătății”

03.07.2020
Vizitatori unici: 873

Academia de Științe a Moldovei a organizat, la 3 iulie 2020, Lecția publică, online, cu genericul „Sinteza și aplicarea noilor nanomateriale pentru protecția mediului ambiant și a sănătății”, susţinută de acad. Tudor Lupașcu, director al Centrului de Chimie Ecologică și Protecția Mediului Ambiant, Institutul de Chimie.

Ținând cont de situația sanitară existentă, generată de pandemie și restricțiile impuse, în Sala Azurie, la eveniment a participat un număr restrâns de persoane, conducerea AȘM, conducerea Institutului de Chimie, acad. Gheorghe Duca, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Tudor Braniște, membru al Secției științe ale vieții a AȘM.

Distinsa audiența a fost salutată de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu care a subliniat importanța lecției publice nu doar pentru chimiști, dar și pentru întreaga societate, dat fiind spectrul larg de probleme abordat în cadrul prelegerii. Președintele AȘM a remarcat atât complexitatea personalității acad. Tudor Lupașcu, subliniind contribuțiile esențiale la dezvoltarea Institutului de Chimie, cât și abordările multidisciplinare în cariera sa de savant, făcând referire la domeniile ecologie, medicină, agricultură până la materiale de construcție și chiar nanotehnologii. „Ați reușit sub acest aspect foarte multe lucruri și de aceea, probabil, au venit și succesele, fiindcă cele mai importante realizări astăzi vin din proiecte multidisciplinare. În fiecare domeniu aparte s-a săpat foarte adânc, dar la intersecții de domenii mai este încă spațiu pentru elaborări, descoperiri etc.”, a relevat acad. Tighineanu.

Un alt aspect pe care l-a accentuat președintele Tighineanu ține de faptul că acad. Lupașcu, fiind preocupat de probleme importante care nu vizează neapărat doar țara noastră, dar sunt importante pentru oamenii de pe întreaga planetă, găsește soluții aici, acasă. Esențial e că elaborările sale se bazează pe utilizarea materiei prime locale, ceea ce se consideră a fi un lucru foarte bun, iar sintagma „gândește global, acționează local”, este indiscutabil despre academicianul Lupașcu. „Gândește global” duce la soluționarea unor probleme importante în general pentru om, iar „acționează local”, asta înseamnă să găsești soluții pentru a rezolva  problemele respective aici, în Republica Moldova, utilizând materie primă locală și posibilități de a le implementa în beneficiul cetățenilor țării.

În cadrul prelegerii sale intitulată „Sinteza și aplicarea noilor nanomateriale pentru protecția mediului ambiant și a sănătății”, acad. Tudor Lupașcu a abordat o multitudine de subiecte ce vizează probleme de mediu, tehnologii inovaționale, printre care starea mediului ambiant în prezent, sursele de aprovizionare cu apă potabilă în Republica Moldova, tehnologii inovaționale de obținere a adsorbanților și catalizatorilor carbonici nanoporoși, tehnologii inovaționale de potabilizare a apelor subterane; enterosorbenți nanoporoși pentru detoxificarea organismului uman, noi nanomateriale biologic active pentru tratarea maladiilor provocate de fungi și bacterii etc.

Acad. Tudor Lupașcu a ținut să specifice faptul că cercetările științifice ce țin de sinteza și aplicarea noilor nanomateriale pentru protecția mediului ambiant și a sănătății omului au fost în permanență obiective prioritare în cadrul Laboratorului de Chimie Ecologică al Institutului de Chimie. În cadrul lecției publice au fost expuse principalele rezultatele științifice obținute pe parcursul a circa 30 de ani de către cercetătorii științifici din Laboratorul respectiv, pe care a avut și are onoarea sa-l coordoneze, precum și rezultatele obținute în comun cu specialiștii din cadrul USMF „N. Testimițanu”.

Savantul s-a referit la aspectul termodinamic al încălzirii globale, sursele de aprovizionare și calitatea apelor pentru scopuri de aprovizionare cu apă potabilă în Republica Moldova, lecția publică prezentată având în obiectiv și informații despre rezultatele cercetătorilor ce țin de elaborarea și brevetarea tehnologiilor performante de sinteză a nanoadsorbanților carbonici, utilizând ca materie primă surse regenerabile din Republica Moldova (coji de nuci, sâmburi de piersici, caise, prune, semințe de struguri etc.).

Protagonistul prelegerii publice a menționat faptul că apele subterane din Republica Moldova, din păcate, în majoritatea cazurilor nu corespund normelor sanitare de calitate. Pentru soluționarea acestor probleme sunt prezentate rezultatele cercetărilor ce țin de elaborarea tehnologiilor de potabilizare a apelor subterane, utilizând în aceste scopuri nanoadsorbanți și nanocatalizatori pe bază de cărbuni activi.

Un alt aspect elucidat în cadrul lecției publice a vizat cercetările științifice realizate, în comun cu specialiștii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, în domeniul utilizării nanosorbanților carbonici pentru detoxificarea organismului uman.

Lecția publică a finalizat cu prezentarea rezultatelor cercetărilor științifice ce țin de sinteza substanțelor biologic active din materii prime autohtone și utilizarea acestora pentru obținerea nanopreparatelor pentru tratarea omului de maladii provocate de fungi și bacterii, inclusiv în patru clinici republicane din Republica Moldova.

Acad. Lupașcu a ținut să mulțumească, pentru buna colaborare pe care a avut-o de-a lungul anilor, mai multor cercetători, personalități notorii ale științei  - regretatul acad. Pavel Vlad, regretatul  dr. Valeriu Ropot, acad. Gheorghe Duca, acad. Valeriu Rudic, dr.hab. Mihai Ciobanu, prof. Galina Lupașcu, dr.hab. Vasile Rusu, m.c. Victor Ghicavâi, prof. Veaceslav Gonciar (USMF), dr. Raisa Nastas, dr. Nina Țimbaliuc, dr. Lucian Lupașcu, dr. Oleg Petuhov, dr. Victor Boțan, dna Tatiana Mitina, specialiștilor din agricultură de la Institutul „Selecția” din Bălți și INVVP-Chișinău. 

Pe marginea lecției publice prezentate s-au pronunțat acad. Gheorghe Duca, acad. Boris Găina, vicepreședinte al AȘM, doctor habilitat în medicină, prof. univ. Tudor Braniște, membru al Secției științe ale vieții. Vorbitorii l-au felicitat pe acad. Tudor Lupașcu pentru susținerea unei lecții cu o tematică actuală, în care a abordat o gamă largă de probleme, apreciind realizările și succese obținute împreună cu echipa pe care o ghidează, toate venind să confirme că științific sunt verificabile. Mai mult, academicianul Lupașcu a fost întrebat, dacă pentru realizările sale științifice fundamentale nu l-a vizitat cumva ispita de a se alege și cu Premiul Nobel într-un viitor nu prea îndepărtat.

Președintele AȘM, acad. Tighineanu, i-a mulțumit acad. Tudor Lupașcu pentru lecția publică prezentată, pentru prestația Domniei Sale, apreciind rezultatele obținute prin munca sa pe parcursul mai multor decenii, dar și pentru reușitele de ultimă oră. I-a dorit sănătate, de importanța căreia ne-am convins mai ales acum, în contextul pandemiei și, desigur, noi realizări, să continue să conlucreze cu tineri, să crească noi tineri și să ducă faima țării noastre în continuare departe de hotarele ei.

Acad. Lupașcu, la rțndul său, a exprimat gratitudine pentru oportunitatea de a susține o lecție publică în fața colegilor, corpului academic, comunității științifice, mulțumind tuturor pentru prezență, pentru aprecierile care i-au fost transmise, adresându-se pe final cu mesajul: „Să avem grijă de mediul ambiant!”

Evenimentul a fost transmis online și poate fi accesat la link-ul https://idsi.md/tv

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie:

Înregistrări online