Acad. Eugen DOGA: „Mă bucur că m-au apreciat și pe mine care nu am alte interese, decât interesele poporului, să creez pentru popor, să bucur oamenii cu muzica mea”

31.03.2022
Vizitatori unici: 1806

Eugen DOGA: „Nu întotdeauna hotărăsc tancurile și armata. Hotărăște, totuși, spiritul.

Muzica este cea mai profundă dovadă a prezenței de spirit. Mesajul ei ajunge fără traducere, fără intermediari, pentru a uni, a face lumea mai bună”.

 

Compozitorul academician Eugen Doga a fost distins cu „Premiul de excelență” al Ministerului Culturii pentru anul 2021. Premiul i-a fost conferit artistului pentru întreaga sa activitate artistică și de creație.

 

Festivitatea de înmânare a premiilor a avut loc la 28 martie 2022, la Muzeul Național de Artă a Moldovei. La eveniment au fost premiate 20 de nume sonore ale vieții culturale din Republica Moldova din domeniul muzicii, teatrului, artelor plastice, dar și nume noi de talente care au contribuit, pe parcursul anului precedent, la dezvoltarea culturii naționale și promovarea creațiilor artistice autohtone pe plan internațional.

 

Ceremonia de premiere a fost onorată de prezența prim-ministrului Natalia Gavrilița, ministrului Culturii, Sergiu Prodan, care au adresat mesaje de felicitare laureaților celei de-a IX ediții.

Premierul Natalia Gavrilița a apreciat dedicația oamenilor de cultură care s-au făcut remarcați în anul de referință, în pofida timpurilor dificile, marcate de crize și restricții, iar decernarea premiilor Ministerului Culturii nu face decât să confirme efortul acestor oameni care își dedică viața căutării frumosului, care ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a merge peste alții pentru a avea mai mult, de a pune interesul personal în fața comunităților, de a aplica violența acolo unde nu este înțelegere. „Vom face tot posibilul ca și în aceste vremuri să găsim loc pentru programe noi în cultură”, a decratat oficialul.

 

Și Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu promisiunea de a face tot posibilul pentru a susține arta și cultura, pentru a-i da un dinamism și a o promova pe toate căile posibile, reiterând în context afirmațiile expuse și cu alte ocazii. Cultura, a specificat demnitarul, nu înseamnă doar cântece și dansuri sau operă și balet. „Arta este manifestarea culturii, este starea de spirit a națiunii. Doar un popor care are stare de spirit poate să dea naștere valorilor culturale. Și ne convingem pe seama exemplului vecinilor noștri (ucraineni, n.n.) că starea de spirit înseamnă de fapt reziliență, înseamnă, de fapt, reușită, inclusiv atunci când ești atacat. Starea de spirit a vecinilor noștri face inclusiv ca acest război să aibă șanse de izbândă. Investind în cultură,  de fapt investim în reziliența țării. Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să reziste, să construiască, poate să creeze, inclusiv bunuri materiale. Fără cultură crește incultura, care-i agresivă. Astăzi pe plan global are loc un război între cultură și incultură. Trebuie să ne consolidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe”, a fost sublinierea ministrului Sergiu Prodan, care a exprimat, de asemenea, respect pios tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii.  

 

Proaspătul laureat al „Premiul de excelență”, Eugen Doga, a declarat pentru Serviciul de Presă al AȘM că acest premiu este foarte important pentru el și binevenit, cu atât mai mult că atenția Guvernului este îndreptată spre artă, spre artiști care, de fapt, sunt spiritul poporului, iar în contextul vremurilor grele pe care le trăim acum, spiritul e cel care ne poate alina și salva oarecum. Poate este cu patos spus, zice maestrul Doga, dar fără el astăzi e greu de trăit. „Trebuie să existe acest patos, pentru că fără el nu poți merge drept, nu poți fi vertical. E bine ca să fim mai siguri. E bine că este Guvernul, cel care ne înțelege, atunci noi vom fi și mai verticali”, a spus compozitorul, care a ținut să specifice că acest premiu este nu doar unul moral și de apreciere, dar și de susținere materială a oamenilor de cultură, cărora în această perioadă le este foarte greu.

 

În contextul vremurilor dificile pe care le traversăm cu toții, în contextul războiului din țara vecină, Ucraina, maestrului Doga a venit și cu mesaj al păcii, cu un îndemn la bunătate, un îndemn care unește și care, în pofida oricărei dezbinări, ne înalță sufletele deasupra amărăciunilor și ne face mai buni. „Sunt sigur că atenția Guvernului față de artiști e un semn bun. Nu întotdeauna hotărăsc tancurile și armata. Hotărăște, totuși, spiritul. Muzica este cea mai profundă dovadă a prezenței de spirit. Mesajul ei ajunge fără traducere, fără intermediari, pentru a uni, a face lumea mai bună”, a spus celebrul artist.

 

Candidatura maestrului Eugen Doga a fost înaintată și propusă în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Culturii de Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, președinte UCMM,  Paul Gamurari.

 

Cu prilejul decernării Premiului de Excelență, Prezidiul AȘM, în numele comunității academice, a exprimat sincere felicitări compozitorului academician Eugen Doga.

 

Menționăm și faptul că la sfârșitul săptămânii curente, compozitorul Eugen Doga se va afla la Iași, la invitația Primarului Mihai Chirica, unde va fi distins cu „Diploma de Excelență”, cu prilejul aniversării a 85-a din ziua nașterii. De asemenea, artistul va fi invitatul de onoare la aniversarea a 30-a a Postului Tele Moldova Iași, post care emite și în Republica Moldova. De notat că Tele Moldova Iași a fost chiar de la început o voce și pentru cetățenii din RM, rămânând a fi și prima Televiziune din România care a realizat primul duplex cu Televiziunea Națională de la Chișinău.

Totodată, în contextul aflării compozitorului Doga la Iași, va fi anunțat și programul de spectacole, care vor fi organizate în mai multe orașe din România, drept omagiu adus compozitorului iubit și apreciat în România, dar care va fi și un act de susținere și promovare a activității și creației marelui artist.

 

Foto: Iurie Foca

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

 

Categorie: