- Vizualizări: 230
Dragi colegi,
Vă scriu într-o perioadă în care lumea noastră este cuprinsă de o criză de proporții aproape de neimaginat. Realitatea accentuată a ceea ce s-ar fi putut simți ca o situație suprarealistă, a lovit cu adevărat casele, ceea ce a stopat activitatea socială și economică normală și stilurile de viață, deoarece liderii noștri au luat măsuri pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19 și pentru a minimaliza victimele care sunt o realitate tragică.
Dacă vreodată a și fost vital să ascultăm oamenii de știință, atunci anume acum este momentul. Organizația Mondială a Sănătății conduce pe bună dreptate lupta, în timp ce un număr tot mai mare de oameni de știință și organizații științifice lucrează insistent pentru a dezvolta un vaccin. În același timp, epidemiologii și alți specialiști, o componentă centrală a echipelor de sarcini reunite de guverne, oferă consultanță cu privire la măsurile concrete, adesea neatacabile, pe care factorii de decizie trebuie să le implementeze.
Nivelul maximal al cooperării este esențial pentru a obține un rezultat de succes. Dincolo de activitățile comune, ar trebui să fie clar că succesul nostru depinde în mod crucial de capacitatea experților dintr-o gamă largă de discipline de a se implica în abordări cu adevărat transdisciplinare pentru combaterea amenințării virusului SARS-CoV-2: străbătând granițele geografice, sectoarele publice și private; și planificarea, cercetarea, implementarea strategiilor care se bazează nu numai pe științele biomedicale, dar și pe o gamă largă de cunoștințe și expertize în științele naturii, științele sociale și inginerești. Impactul asupra comportamentului social și al responsabilităților generează noi și fundamentale întrebări care necesită a fi abordate.
Consiliul de conducere al ISC s-a întrunit în urmă cu câteva săptămâni pentru a răspunde la întrebarea: ce ar trebui să facă ISC, ca organizație științifică globală, în legătură cu această criză economică și socială? În ce mod ISC poate adăuga cea mai mare valoare activității celor din prima linie? Răspunzând la această întrebare, ne-am întors la viziunea noastră despre știință ca un bun public global – unde cunoștințele științifice, datele și expertiza sunt universal accesibile și beneficiile sunt împărtășite în mod universal. În primul rând, în acest context, afirmăm sprijinul nostru puternic pentru Organizația Mondială a Sănătății și disponibilitatea noastră de a răspunde oricăreidin necesitățile sale pe care am putea să le abordăm. ISC solicitărecunoașterea rolului OMC ca lider la nivel global.
Un alt răspuns al ISC a fost crearea unui portal online COVID-19 – Portalul Științei Globale (www.council.science/covid19) găzduit de site-ul web al ISC. Portalul diseminează comentarii și analize științifice și oferă acces la informații cu privire la diverse inițiative, evidențiind amploarea și sfera de reacție și încurajând membrii ISC și partenerii săisă colaboreze și să împărtășească cele mai bune practici pe timpul acestei urgențe globale. Portalul transmite un mesaj puternic privind importanța colaborării între organizații, discipline și granițe geografice și culturale. Rugăm membrii ISC să continue completarea acestui portal cu inițiativele, gândurile și dezbaterile sale folosind formularul online (online form.)
Ca o comunitate globală, suntem pe bună dreptate absorbiți de abordarea provocărilor imediate înaintate de pandemie. Dar ISC este în măsură să meargă și mai departe. Noi nu avem idee în ce felde lume vom reveni, după ce această amenințare va fi depășită. Multe se vor schimba, unele chiar ireversibil. Vom învăța foarte multe despre felul cum să abordăm mai bine provocările majore, cum să lucrăm împreună. ISC este bine pregătit pentru a contribui la soluționarea setului de provocări care ar urmaîn viitorulapropiat. În acest sens, echipa ISC COVID se angajează să colaboreze activ și în parteneriat cu alții.
Ne vom asigura că membrii și partenerii noștri sunt ținuți la curent cu aceste inițiative.
De asemenea, apelăm la membrii noștri cu îndemnul de a colabora cu ISC în (re) conturarea agendei științifice.
Nu am nicio îndoială că prin eforturile noastre comune, precum și prin numeroasele exprimări și acțiuni de solidaritate, sprijin reciproc și de îngrijire, în cadrul comunității științifice și dincolo de aceasta, vom devenimai capabili să abordăm numeroasele provocări globale care vor continua să modeleze lumea și munca noastră ca oameni de știință.
Vă doresc toate cele bune în aceste momente dificile.
Daya Reddy,
Președinte, Consiliul Științific Internațional