- Vizualizări: 426
În perioada 3-5 noiembrie 2021, își ține lucrările Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, ediția a V-a. Evenimentul este organizat de Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Asociația de Inginerie Biomedicală în colaborare cu Academia de Științe din Moldova, Federația Internațională de Inginerie Medicală și Biologică (IFMBE) cu suportul Comisiei Europene în cadrul Grantului „NanoMedTwin”. Conferința este găzduit de Universitatea Tehnică din Moldova și se desfășoară în format mixt.
Evenimentul reunește savanți, oameni de știință și inginerii din Germania, Japonia, China, Australia, SUA și multe alte țări din vestul și estul Europei, care se ocupă de cercetarea fundamentală și aplicată în domeniile nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale pentru raportarea celor mai recente rezultate teoretice și aplicații practice. Și la ediția curentă participă savanți cu renume mondial în domeniu, precum prof. Hidenori Mimura, Universitatea din Shizuoka, Japonia, membri de onoare al AȘM, prof. Vladimir Fomin Institutul de Cercetări în domeniul corpului solid și științei materialelor din Leibniz, Dresda, Germania, membru de onoare al AȘM și alte zeci de nume sonore.
Deschiderea evenimentului a avut loc la 3 noiembrie 2021, evenimentul fiind prezidat de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, co-organizator al conferinței, rectorul UTM, dr.hab., prof. Viorel Bostan și prof. Victor Șontea, co-organizator, dar și sufletul evenimentului care marchează și aniversarea de 70 de ani de la naștere.
La inaugurarea celei de-a V-a ediții a ICNBME – 2021, au participat cu mesaje de salut Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhni, președintele ANACEC, dr. Andrei Chiciuc, reprezentanți ai comunității academice universitare, ai mai multor asociații din Republica Moldova, persoane interesate.
În cuvântul său inaugural, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a exprimat onoarea de a deschide cea de-a 5-a ediție a Conferinței Internaționale ,,Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, o conferință care are în spate 10 ani de experiență. „În anul 2011 a fost lansată prima ediție a Conferinței ,,Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”. Au fost timpuri foarte dinamice, în 2011 Republica Moldova reușind să se asocieze la cel de-al Şaptelea Program Cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică al Uniunii Europene. Acum, cu doar o săptămână în urmă, prim-ministrul Republicii Moldova a semnat Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Programul ,,Orizont Europa”, a subliniat președintele Ion Tighineanu și co-organizator al importantului for științific. Academicianul a precizat, totodată, că evenimentul include participarea mai multor cercetători, experți internaționali cu renume, inclusiv din părțile de est și de vest ale Europei, SUA, Japonia, China, Australia și multe alte țări ale lumii, care vor stabili noi punți de colaborare, vor face schimb de informație și experiență foarte utile, schimb de idei și opinii și, nu în ultimul rând, se va pune baza unor proiecte comune de cercetare. Președintele AȘM a salutat cercetătorii din toate colțurile lumii care au participat în cadrul edițiilor precedente, dar pe cei care participă pentru prima data online, exprimând speranța că pandemia va lua sfârșit, iar edițiile următoare ale conferinței se vor desfășura cu prezență fizică.
În contextul aniversării profesorului Victor Șontea, acad. Tighineanu a remarcat că în anul 2011, când a fost dat startul primei ediții a acestei conferințe, profesorul Victor Șontea sărbătorea cea de-a 60-a aniversare. Acum, la cea de-a 5-a ediție, este la cea de-a 70-a aniversare de la naștere. Făcând o mică retrospectivă, președintele a menționat că în 2011 au fost precondiții foarte bune pentru a iniția o conferință internațională multidisciplinară, la intersecția nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale. Au fost timpuri foarte bune pentru a începe cercetarea la intersecția acestor două discipline. Experiența a fost una de succes, s-au reușit multe, inclusiv publicarea lucrărilor științifice în reviste internaționale și câștigarea diverselor granturi. Toate acestea au fot posibile cu implicarea directă a prof. Victor Șontea. Pentru contribuțiile substanțiale ale profesorului Victor Șontea, dar și cu prilejul aniversar, Prezidiul AȘM l-a onorat pe omagiat cu Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”.
La rândul său, rectorul UTM, dr.hab. prof. Viorel Bostan a exprimat plăcerea de a fi gazda acestui eveniment important, o conferință care este considerată într-un fel cartea de vizită a domeniului de cercetare în electronică, nanotehnologii, informatică și biomedicină. „Conferința de astăzi este la cea de-a 5-a ediție dar, din păcate, din cauza pandemiei se desfășoară online, fără a ne putea bucura de prezența dumneavoastră aici la Universitatea Tehnică a Moldovei. Sper că fructuoasa colaborare care a început cu mulți ani în urmă va continua și în viitor”, a declarat rectorul UTM, exprimând certitudinea că acest eveniment va contribui considerabil la dezvoltarea domeniului de nanotehnologii, nanomateriale și inginerie biomedicală, deoarece acestea sunt extrem de importante pentru dezvoltarea omenirii. „Suntem foarte bucuroși că putem contribui pe cât de mult posibil la dezvoltarea acestui sector al cercetării umane”, a mai spus prof. Bostan fiind bucuros deopotrivă să vadă printre participanți reprezentanți ai diferitor departamente, institute de cercetare, mulți prieteni, Doctori Honoris Causa ai UTM, oameni cu care de ani buni colaborează instituția în acest domeniu important. Rectorul a dat asigurări că UTM va oferi și în continuare suportul necesar pentru cercetarea în acest domeniu.
Cu prilejul deschiderii conferinței, un mesaj de salut a transmis Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhni. Oficialul a specificat că în 2005, grație eforturilor semnificative ale UTM și Ministerului Sănătății, profesia de inginer al sistemelor biomedicale a fost introdus în Nomenclator și a fost înregistrat ca specialitate medicală în Republica Moldova. Din 2010 a început pregătirea specialiștilor prin intermediul programelor de masterat în domeniul Ingineriei Biomedicale, până acum fiind aproximativ 150 bioingineri instruiți la noi în țară, 54 dintre ei activând în sistemul medical al Republicii Moldova. Demnitarul a remarcat necesitatea acestei specialități care rămâne a fi una foarte importantă actualmente fiind nevoie de aproximativ 250 de specialiști pregăți și bine instruiți. Secretarul de stat a afirmat, totodată, că noul Guvern are un plan foarte ambițios de a moderniza sistemul medical, iar modernizarea acestuia nu este posibilă fără tehnologii moderne, motiv pentru care se contează foarte mult pe suportul UTM în pregătirea acestor specialiști. Oficialul a mulțumiri domnului professor Victor Șontea pentru contribuția personală la geneza ingineriei biomedicale în țara noastră, el fiind considerat tatăl tuturor inginerilor care lucrează în sistemul medical. Seretarul de stat a asigurat că Ministerul Sănătății va continua să ofere suportul deplin pentru realizarea noilor programe și proiecte, cooperării fructuoase dintre instituții medicale, sistemul sănătății și societatea internațională și parteneri.
Plăcerea de a participa la conferință a fost una dublă pentru președintele ANACEC, dr. Andrei Chiciuc, pentru că a venit la Alma Mater și este alături de persoanele care au contribuit la formarea sa, în special, prof. Șontea, pe care îl consideră un model în toate. Subliniind relevanța reuniunii, președintele ANACEC a remarcat că aceasta rămâne a fi una de reper pentru conferințele științifice internaționale cu subiecte moderne, de interes, iar subiectele selectate atrag atenția nu doar asupra domeniilor de cercetare moderne, ci trasează cumva viitorul bazat pe nanotehnologii și bioinginerie. Pentru aportul în domeniul științifico-didactic, contribuția în promovarea științei și calității educației, lansarea domeniului nou pentru RM - inginerie biomedicală, dar și cu ocazia aniversării a 70-a din ziua nașterii, ANACEC i-a conferit profesorului Victor Șontea „Diploma de gratitudine”.
Un mesaj de felicitare i-a adresat din Germania și profesorul Vladimir Fomin, membru de onoare al AȘM. „Este o mare plăcere pentru mine să-l felicit astăzi pe bunul și vechiul meu prieten, un om de știință, genial aș spune, al Republicii Moldova, cu ocazia aniversării a 70-a. Cred că activitatea fructuasă pe parcursul mai multor decenii l-a adus la acest apogeu și eu îi urez multă sănătate, să continuie această activitate științifică remarcabilă. Savantul i-a dorit să continuie activitatea sa managerială și organizatorică de excepție, care s-au conturat în desfășurarea acestor ediții de conferințe și care vor avea un ecou pentru dezvolatrea știință și, desigur, pentru dezvoltarea Republicii Moldova. „Ești pentru mine un simbol al devotamentului, capacității deosebite de a uni oamenii. În timpurile noastre extrem de dificile, această abilitate de a uni oamenii este o capacitate excepțională. Te rog, să continui să lucrez în direcțiile alese și să ai succes”, i-a dorit prietenul Vladimir Fomin.
Pentru contribuție semnificativă în domeniul cercetării, prezentată de rezultate fructuoase, pentru că sculptați caracterul și sufletul discipolilor, pentru perseverența, optimismul și dăruirea cu care altoiește noi generații de oameni statornici, pentru profesionalism, susținere necondiționată și încurajări, Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt” l-a decorat pe prof. Victor Șontea cu Ordinul „Insigna de Aur Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Mesaje de felicitare i-au adresat colegii și discipolii. Profesorul Victor Șontea a ținut să mulțumească colegilor de la facultate, catedră care au contribuit la organizarea acestei ediții a Conferinței, mulțumiri speciale adresând celor care i-au fost și îi sunt alături în momente mai grele din viață.
Evenimentul și-a continuat lucrările cu prezentarea rapoartelor în plen. Onoarea de a deschide sesiunea de comunicări științifice în plen i-a revenit prof. Hidenori Mimura, Universitatea din Shizuoka, care a susținut raportul „Fabricarea și aplicarea Nanotubului de carbon desenabil”.
În cadrul Conferinței au fost abordate o varietate multitudine de subiecte actuale din domeniile nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, inclusiv: Nanotehnologii și nanomateriale, Dispozitive medicale, Biomateriale pentru aplicații medicale, Instrumentație biomedicală, Prelucrarea semnalelor biomedicale, Imagistica medicală și procesarea imaginilor, Fizică medicală și biofizică, Inginerie moleculară, celulară și tisulară, Inginerie clinică, managementul și evaluarea tehnologiilor medicale, Bioinformatica, e-sănătate și telemedicină, Educație în inginerie biomedicală, Inovare, dezvoltare și cercetare interdisciplinară, Siguranța și securitatea nucleară și radiologică, Noi tehnologii pentru diagnostic, tratament și reabilitare ș.a.
Pe parcursul celor trei zile de lucru, rapoartele științifice vor fi prezentate în cadrul mai multor secțiuni. Acestea vor fi susținute de cercetători fizicieni, chimiști, electroniști, medici, specialiști în inginerie biomedicală, specialiști implicați în cercetări fundamentale și aplicative în domeniile de cercetare respective, care vor expune cele mai recente elaborări nanotehnologice. Agenda integrală a Conferinței poate fi accesată la http://www.icnbme.sibm.md/home.html.
ICNBME-2021 continuă seria de conferințe internaționale în domeniul nanotehnologiilor și
ingineriei biomedicale. Conferința își propune să aducă împreună oameni de știință și ingineri care se ocupă de cercetări fundamentale și aplicative pentru raportarea celor mai recente rezultate științifice și elaborări în domeniile indicate. De asemenea, forul științific internațional are drept scop impulsionarea schimbului de informații și inițierea de noi proiecte de cercetare la intersecția nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, participanții abordând subiecte de actualitate privind posibilitățile reale de utilizare a nanotehnologiilor și nanomaterialelor în biomedicină. Programul forului științific poate fi accesat la link-ul https://icnbme.sibm.md/page/program/program.html
Potrivit organizatorilor, lucrările vor fi publicate în IFMBE Proceedings Series (Springer).
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM