AȘM, în parteneriat cu USMF, au organizat un eveniment într-un nou format, dedicat problemelor grave generate de pandemia de coronavirus

24.09.2021
Vizitatori unici: 1410

Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat, la 23 septembrie 2021, un eveniment dedicat problemelor grave generate de pandemia de Covid-19. Acesta nu este primul eveniment, organizat în acest parteneriat de când s-a declanșat pandemia, calificată drept cea mai mare provocare a secolului,  în care a fost abordat subiectul pandemiei de coronavirus. Evenimentul respectiv a fost inițiat, în premieră, într-un nou format întrebări-răspunsuri, iar invitatul-specialist care a înfruntat avalanșa de întrebări la cel mai arzător subiect, deja de mai bine de un an și jumătate, a fost doctorul habilitat în medicină, profesor universitar Victor Cojocaru, șef al Catedrei de Anesteziologie și Reanimatologie nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu”, sef al Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, instituție în care sunt tratați cei mai gravi pacienți infectați cu COVID-19.

Evenimentul cu genericul „Pandemia COVID-19 – o provocare umană de durată” a avut o abordare științifică și a fost un răspuns la adresarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică către comunitatea academică. Persoanele interesate au participat la eveniment și în cadrul platformei ZOOM.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu i-a mulțumit prof. Victor Cojocaru pentru că a acceptat această provocare și a dat startul unui nou format de evenimente la Academia de Științe, care reia, de fapt, în discuție problema globală, care ne afectează atât colectiv, cât și pe fiecare în parte, dar și pentru curajul de a sta față în față cu întrebarea și a ține piept unei runde de întrebări deloc simple, întrebări ce s-au adunat între timp și pe fundalul celui de-al patrulea val de pandemie, cauzat de noua tulpină Delta, motiv pentru care s-a declarat stare de urgență în sănătate publică în țară. „Pandemia de coronavirus provoacă traume în masă ca pe timp de război, inamicul fiind invizibil și fără miros. Chiar din primele luni ale anului 2020 savanții lumii s-au încadrat într-o luptă crâncenă cu noul tip de coronavirus, SARS-CoV-2, au fost realizate zeci de mii de studii, deja au fost elaborate și sunt în implementare mai multe vaccinuri, dar situația rămâne în continuare complicată și asta parțial se datorează modificărilor ce se petrec în coronavirus cu timpul, am în vedere apariția noilor mutații și tulpini, adesea tot mai contagioase și virulente”, a remarcat președintele AȘM, precizând că Academia de Științe a Moldovei a organizat prima masă rotunda pe problema coronavirusului încă la 6 februarie 2020, în cadrul căreia societatea a fost avertizată cu referire la primejdia ce lua amploare. Au urmat lecții publice, inclusiv de mari personalități de la noi din țară și de peste hotare, conferințe, dezbateri la emisiuni radio și TV (două emisiuni TV cu participarea dlui prof. Randy Schekman din SUA, Laureat al Premiului Nobel în Medicină).

De asemenea, președintele Tighineanu a amintit că la 28 aprilie 2020, a fost creată Comisia AȘM pe problema coronavirusului și a pandemiei, în fruntea cărea a fost numită acad. Eva Gudumac, adjunct coordinator al Secției Științe ale Vieții. Sub auspiciile Comisiei au fost organizate mai multe evenimente, a spus acad. Tighineanu, evidențiind organizarea Conferinței cu genericul „Malformațiile congenitale la copii – prognosticul impactului evolutiv al infecției COVID-19, efectele și siguranța imunoprofilaxiei”, care își va desfășura lucrările în format online la 30 septembrie curent, iar astăzi Academia de Științe organizează, în premieră, o rundă de întrebări-răspunsuri cu participarea reprezentantului Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, prof. Victor Cojocaru.

Pe post de moderator al evenimentului a fost academician Eva Gudumac, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, adjunct-coordonator al Secției Științe ale Vieții a AȘM, președinte al Comisiei de experți pe problema coronavirusului SARS-CoV-2 și a pandemiei COVID-19, creată în cadrul Academiei de Științe.  Acad. Eva Gudumac a trecut în revistă unele aspecte ale activității profesionale a prof. Victor Cojocaru, apreciind înaltul profesionalism, empatia și dorința de a salva zilnic vieți omenești. „Domnule profesor, suntem onorați de prezența dumneavoastră azi, deoarece sunteți nu numai un cadru didactic al USMF, nu numai un savant cu renume, nu numai un clinician iscusit și devotat. Această întrunire este importantă prin faptul că dumneavoastră lucrați în focar, lângă pacient, prin urmare, elevii dvs văd care este atitudinea personală față de om, față de acel suferind, față de viitorul acestei țări”, a subliniat acad. Eva Gudumac. Motivând invitația prof. Cojocaru de a răspunde la întrebările arzătoare, dar și provocatoare, de ce nu, ale societății, acad. Gudumac a spus că îl cunoaște de mai bine de 50 de ani, timp în care prof. Cojocaru a dat dovadă de înalt profesionalism la nivel de biologie moleculară, genetică, medicină personalizată. „Cunoașteți foarte bine toate mecanismele patofiziologice care stau la baza multiplelor patologii și anomalii din domeniul nostru, al medicinii, al sănătății și, totodată, în pandemie v-ați specializat în acest domeniu, iar acel protocol național care viza diagnosticul, tratamentul, profilaxia complicațiilor, a sechelelor grave a fost elaborat sub președinția dumneavoastră. Vă apreciez foarte mult, mai ales pentru faptul că sunteți un clinician de excepție cu care se poate vorbi, cu care se poate discuta și cu care se pot consulta pacienții. Eu niciodată n-am să uit acei pacienți care de comun au fost salvați de dumneavoastră, atunci când medicina lăsa mâinile jos”, a spus acad. Gudumac.

Întrebările la care a răspuns prof. Cojocaru au vizat o gamă largă de probleme cu care se confruntă actualmente oamenii care au trecut prin nemilosul Covid, care se află acum în stare gravă prin spitale, starea acestora post-Covid, impactul noului val numit Delta, care sunt comorbiditățile și dacă sunt decese printre pacienții fără comorbidități și numărul lor? Specialistul a fost întrebat care forme ale Covid-19 au predominat: cu afectare pulmonară, de tract digestiv, cu encefalopatie? Cum a diagnosticat, prevenit și tratat fibroza pulmonară? Cum a susținut funcția hepatica? Care au fost erorile de tratament prespitalicesc? Profesorul a fost întrebat dacă au fost spitalizări repetate și reinfecție cu Covid-19, care a fost procentul de îmbolnăvire a pacienților imunizați și cum s-a manifestat clinic? Una din întrebările care frământă comunitatea la ora actuală a vizat imunizarea, inclusiv a copiilor. Profesorul a venit cu recomandarea ca populația să conștientizeze necesitatea administrării vaccinului, or, situația în care ne aflăm la ora actuală se va agrava și mai mult, provocare va avea o lungă durată și ieșirea din pandemie se va amâna. Totodată, specialistul a fost întrebat dacă Protocolul clinic utilizat în clinica unde activează diferă de schemele de tratament utilizate în alte clinici și dacă numărul de decese diferă de alte clinici?

Având în veder faptul că la eveniment s-au conectat nu doar persoane cu pregătire medicală, dar și din alte domenii, prof. Victor Cojocaru s-a străduit să ofere răspunsuri accesibile ca și conținut, făcând uz de același profesionalism și responsabilitate. „Pandemia este o problemă nu doar medicală. E o problemă socială, politică, economică. E de dorit ca savanții, Academia de Științe să promoveze regulile de profilaxie, să responsabilizeze fiecare cetățean față de această problemă socială. Omenirea demult nu ar mai fi existat, dacă nu existau măsurile de profilaxie”, a remarcat prof. Victor Cojocaru. Mai mult, specialistul a menționat că infecția este o componentă a vieții, care nu va dispărea niciodată. „Dacă va dispărea infecția, vom dispărea și noi. Nu este logic să luptăm contra infecției ca să o nimicim. E logic să luptăm pentru a mări forțele noastre proprii de apărare contra infecției, prin măsurile propuse de știință și medicină”, a spus expertul.

Totodată, prof. Cojocaru a relevat că, Covid-ul este un flagel, este o năpastă peste societate, care a dus la suprasolicitarea sistemului medical, la probleme în societate, de divers gen. „O pandemie aduce noi mari probleme. La momentul de față, regulile de joc în contracararea pandemiei sunt altele decât cele cărora se supune medicina planică. Pentru a contracara această pandemie, trebuie să manevrăm cu toate resursele implicate: medici, asistente. Cu mijloacele pe care le avem: spitalele, utilaj medical, medicamentele”, punctat prof. Victor Cojocaru.     
 

La finele rundei de întrebări-răspunsuri, președintele Tighineanu a spus că evenimentul a fost o reușită, iar la îmbunătățirea acestui format se va mai lucra suplimentar. Important este că acțiunea respectivă a abordat mai multe aspecte esențiale ale subiectului pus în discuție și este foarte bine că prof. Cojocaru a avut o abordare științifică. „Multe nuanțe au fost scoase în evidență. Situația rămâne în continuare complicată, în ceea ce ține lupta cu coronavirusul și noi suntem, practic, în război cu acest coronavirus, iar dvs sunteți chiar în prima linie a frontului”, a spus președintele AȘM, exprimând mulțumiri invitatului pentru contribuția sa, dar și pentru faptul că l-a readus la viața pe acad. Boris Gaina, care s-a aflat într-o situație foarte complicată. Drept recompensă, a primit flori, Revista Akademos și albumul enciclopedic al AȘM, editat recent, care să-i amintească de această provocare și experiență.

La rându-i, prof. Victor Cojocaru a spus că, deși credea că o să aibă mari emoții, s-a simțit bine la Academie. „M-am simțit ca acasă. După cum ați văzut, nu am avut emoții, deși am venit cu o frică mare aici, la Academie, însă aura de aici, academică, m-a făcut să mă simt bine. Vă mulțumesc din suflet. Am răspuns cum am gândit, rău sau bine, dar am vorbit sincer”, a menționat profesorul.

Evenimentul s-a desfășurat online și a fost transmis din Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei în format Live Stream de către IDSI: https://youtu.be/lahdTeEiSbQ și Privesc.eu: https://www.privesc.eu/Arhiva/96396/Runda-de-intrebari-raspunsuri-cu-participarea-prof--univ--Victor-Cojocaru--Spitalul-Clinic-Republican--Timofei-Mosneaga---cu-genericul--Pandemia-COVID.

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: