Conducerea Academiei de Științe a depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu, omul deplin al culturii române

15.01.2021
Vizitatori unici: 801

La 15 ianuarie, declarată Ziua Națională a Culturii, care e și ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, conducerea Academiei de Științe a Moldovei a depus flori la bustul Poetului.

Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului nepereche, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM, m.c. Victor Moraru și dr.hab. prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, au făcut declarații de presă, au recitat versuri, aducând un pios omagiu de ziua nașterii marelui și inegalabilului nostru înaintaș, Mihai Eminescu, omul deplin al culturii române și ziditor al limbii române.

„Marele poet Mihai Eminescu a cântat limba română în versuri, fiecare vers scris de Mihai Eminescu fiind un adevărat șirag de mărgăritare”, a declarat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, subliniind că  cine a citit versurile poetului nepereche Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de limba română pentru totdeauna. „Mihai Eminescu, creația lui Mihai Eminescu ne luminează calea și astăzi, în aceste timpuri foarte complicate fiind afectate și de pandemie și vor fi un Luceafăr adevărat și în viitor pentru multe, multe generații”, a afirmat academicianul.

Vicepreședintele AȘM, m.c. Victor Moraru a spus că în aceste momente, îi vin în gând versurile lui Eminescu „În mine bate inima lumii și tot ce simte ea și eu simțesc”. Acest slogan ar trebui, consideră vicepreședintele Moraru, să fie prioritar pentru maeștri de cultură, dar nu numai, și pentru întreaga societate pentru a se alinia la viziunea eminesciană asupra trecutului, prezentului și viitorului.

La rândul său, dr.hab. prof. Aurelian Dănilă, adjunct al conducătorului Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, a remarcat că este foarte simbolică ziua nașterii marelui Eminescu care coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Națională a Culturii. Prof. Aurelian Dănilă crede că aceste două lucruri sunt indispensabile, pentru că nu poți să te gândești la ceea ce reprezintă cultura noastră națională fără să nu-ți amintești de Eminescu și viceversa, când vorbești de Eminescu, vorbești despre o cultură care ne caracterizează.

Iar prin versul simbol, pe care la recitat „La steaua care-a răsărit, E-o cale-atât de lungă, Că mii de ani i-au trebuit, Luminii să ne-ajungă”, omul de cultură Aurelian Dănilă speră că acea lumină ne-a ajuns și pe noi astăzi.

Menționăm și faptul că, începând cu ora 12:00, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, va participa și la manifestările omagiale, organizate cu ocazia aniversării Luceafărului poeziei noastre și Zilei Naționale a Culturii, la Centrul Academic Internațional Eminescu, manifestarea fiind prezentată de acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, Elena Dabija, directorul Centrului, alte personalități ale vieții culturale.

 

Eugenia Tofan,

Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: