- Vizualizări: 204
Noaptea Cercetătorilor este tot mai aproape, iar pentru o informare mai amplă a publicului larg privind mersul lucrărilor de pregătire către acest proiect de anvergură europeană, organizatorii au susținut, la 25 noiembrie 2020, o conferință de presă intitulată sugestiv „Noaptea Cercetătorilor Europeni - descoperim împreună universul științei și inovației”. Conferința a fost susținută de liderii celor trei instituții câștigătoare a grandiosului proiect - rectorul Universității Tehnice a Moldovei, dr.hab., prof. Viorel Bostan, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu și directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, dr. Igor Cojocaru.
Conferință este dedicată unui eveniment extraordinar – Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment cu tradiții, organizat în Uniunea Europeană, în peste 400 de orașe, centre universitare, centre de cercetare și suntem foarte bucuroși că și Republica Moldova s-a alineat la acest eveniment, la aceasta mișcare importantă”, a spus în debutul evenimentului, rectorul UTM, prof. Viorel Bostan. Rectorul a subliniat că în acest an UTM, împreună cu AȘM și IDSI și-au unit forțele pentru o idee comună promițătoare, exprimând convingerea că ce se va întâmpla vineri seara, când va fi dat startul celei de-a VII-a ediție a ambițiosului proiect va fi un moment definitoriu pentru RM, în sensul în care se va reuși motivarea a cât mai multor tineri să urmeze calea cercetării și tehnologiilor. „Vom reuși să dăm un mic raport pe anumite domenii, pentru că nu avem cum să acoperim toate domeniile de cercetare din RM, vrem să vadă societatea și întreaga populație cu ce se ocupă cercetătorii, inginerii și inovatorii în RM”, a declarat prof. Viorel Bostan, specificând în context, că pentru acest eveniment de anvergură europeană este pregătită o agendă foarte încărcată, diversă și deopotrivă interesantă, iar viața acestui mega proiect se datorează finanțării primite cadrul Proiectului Orizont 2020.
Și pentru că, din cauza pandemiei, evenimentul va fi transmis prin intermediul conexiunilor online, rectorul Bostan a îndemnat toată lumea să se conecteze în ziua de vineri, ora 16:00, pentru a nu rata nici un moment de pe agenda evenimentului. „Ne vom deplasa și în diverse locații, acolo unde se face cercetare, acolo unde suntem în pas cu inovațiile, să arătăm că în Republica Moldova se fac cercetări de frontieră, se fac lucruri interesante și extraordinare și poate în așa fel să atragem cât mai mulți copii în acest domeniu al științei, tehnologiei, ingineriilor, matematicii, în general, al științelor fundamentale și aplicative, fiindcă doar într-o societate în care cercetarea și inovația sunt apreciate și finanțate corespunzător, putem face un pas înainte, să ne dezvoltăm, să avem o societate a cunoașterii și inovării, doar astfel vom avea viitor”, a punctat rectorul Viorel Bostan, exprimând mulțumiri tuturor celor care au participat, s-au implicat activ, partenerilor care sunt alături și au făcut ca Noaptea Cercetătorilor să fie vizibilă nu doar pe plan local, dar și internațional.
Intervenția președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu s-a constituit din două părți. În prima parte, președintele Tighineanu a prezentat rezultatele unui studiu sociologic, realizat de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, studiu ce vizează Noaptea Cercetătorilor. Potrivit rezultatelor studiului, doar 18% dintre reprezentanții comunității științifice consideră că situația actuală în domeniul cercetării și inovării este satisfăcătoare, adică fiecare a 5-a persoană. În opinia multor cercetători, cca 47%, în ultimii 5-7 ani, în știința autohtonă se atestă mai multe tendințe negative. Totodată, aproximativ, 2/3 sau 65% sunt de părere că sistemul autohton de cercetare și inovare nu este pe deplin pregătit pentru a face față provocărilor din societatea noastră. Mai mult, comunitatea științifică apreciază destul de jos și nivelul de implementare în practică a rezultatelor cercetărilor. Cca 76% estimează nivelul de implementare a rezultatelor cercetărilor științifice și inovațiilor ca fiind puțin satisfăcătoare sau chiar nesatisfăcătoare. Explicația: finanțarea, infrastructura foarte modestă. Pentru a fi convingător, președintele AȘM a făcut referință la imposibilitatea elaborării unui vaccin în Republica Moldova. „Noi avem specialiști buni, dar noi nu avem laboratoare de virusologie echipate corespunzător, nu avem infrastructură modernă, fiindcă coronavirusul de tip nou, este de fapt, o particulă cu dimensiuni de nanometri. Ea nu se vede, nu se aude, nu miroase, iar pentru a studia această nanoparticulă, acest virus, sunt necesare echipamente de sute de milioane de dolari sau euro, pe care noi desigur nu le avem”, a specificat acad. Tighineanu.
Comunitatea științifică este slab antrenată și în luarea deciziilor de către autoritățile centrale la elaborarea actelor normative, documentelor de politici, strategiilor de dezvoltare etc., a ținut să precizeze președintele AȘM, cu trimitere la sursa studiului sociologic. Doar 15% din cercetători susțin că oamenii de știință sunt implicați, în mare măsură, în luarea diferitor decizii la nivel central, în timp ce 76% consideră că oamenii de știință sunt foarte puțin antrenați în atare activități. „Noi avem minți lucide, luminate, avem oameni de știință, avem cercetători foarte puternici și aceasta este opinia savanților de peste hotare. Pentru că cercetătorii noștri publică în cele mai prestigioase reviste, reviste de rezonanță, sunt invitați la conferințe internaționale de prestigiu, dar cu regret, atitudinea a fost și este puțin apreciată. Știința la noi în țară nu este o prioritate. Și eu cred că politicienii ar avea de câștigat, în cazul în care ar conlucra cu oamenii de știință și poate prin această conlucrare s-ar găsi modalități de depășire a crizelor. În sec XXI nicio țară nu poate să devină prosperă fără o cercetare științifică bine pusă la punct”, a subliniat președintele Ion Tighineanu.
Cu referire la Noaptea Cercetătorilor Europeni, președintele AȘM a ținut să readucă în memoria publicului perioada când s-au făcut primii pași spre asocierea la programele europene, care a fost realizat în decembrie 2006, mai exact, 14 ani în urmă, când reprezentantul Comisiei Europene aflat în vizită la Chișinău a spus o frază care a devenit memorabilă deja: Oficialul european spunea atunci: „Spre Chișinău vine un tren accelerat al cercetării științifice europene și dacă o să reușiți să vă urcați în acest tren, veți ajunge departe”. Am reușit, a spus acad. Ion Tighineanu, iar drept rezultat, la 1 ianuarie 2012, ne-am asociat la PC7, Republica Moldova fiind prima țară din CSI care a reușit să se asocieze la programele comunitare, ulterior RM asociindu-se la Programul Orizont 2020. „Utilizez această ocazie să aduc mulțumiri academicienilor, reprezentanților ministerelor, pentru volumul de muncă și efortul depus în procesul de asociere, Academia de Științe, având rolul de locomotivă în acest proces anevoios”, a declarat președintele AȘM, relevând că grație asocierii, comunitatea științifică din RM s-a menținut la un nivel cât de cât satisfăcător. Au fost câștigate multe granturi, dar principalul, sute și poate chiar mii de tineri cercetători au avut posibilitatea să treacă prin training-uri de calitate. „Avem cercetători de forță. De aceea chem societatea ca vineri, începând cu ora 16:00, să vină să se convingă. Am pregătit video înregistrări, dar vor fi și vizite în laboratoare, în centre de cercetare și veți vedea chiar și în atare condiții pe care le avem, multe echipe au reușit să dezvolte o platformă, o bază științifică și să se mențină pe val”, a îndemnat președintele Tighineanu, reiterând că actualmente este foarte greu să dezvolți cercetarea științifică, deoarece interesul față de cercetare scade. Tinerii nu doresc să-și construiască o carieră în știință. „Datoria noastră e ca noi să creăm condiții ca ei să vină acasă, să construiască țara noastră - Republica Moldova.
Guvernarea trebuie să recunoască că în secolul XXI știința trebuie să fie o prioritate a țării și în secolul XXI trebuie să susținem cercetarea științifică în modul corespunzător”, a conchis președintele AȘM.
„Mă bucur că ne apropiem tot mai mult de acel moment când vom fi în regim real. Am constat în procesul de lucru în acest proiect că nimic nu dispare, de fapt, totul se transformă”, a spus la rândul său, cel de-al treilea protagonist al evenimentului, dr. Igor Cojocaru, directorul IDSI, precizând că Noaptea Cercetătorilor Europeni vine să confirme o dată în plus foarte multe realizări frumoase ale cercetătorilor din RM, indiferent unde activează, fie în instituții de cercetare, universități, organizații private, totul demonstrează că investiția în cercetare merită riscul și efortul. Nu în zadar, peste 100 de tineri au depus propuneri de proiecte la concursul realizat în cadrul NCE. „Au fost realizate patru concursuri, iar lucrările pot fi urmărite la rubrica Concursuri. Toată informația este disponibilă online, ceea ce demonstrează că tehnologia informației implementată, utilizată de către cercetător poate aduce și mai aproape cetățeanul de cercetare, or acesta este unul din obiectivele de bază - să aducem cât mai mulți tineri în cercetare, să facem acel transfer de cunoștință de la cei cu experiență mai mare și sunt deschiși să o împărtășească”, a reliefat directorul IDSI.
Dr. Cojocaru a specificat și faptul că problemă pandemiei oferă posibilitatea de a o utiliza ca o platformă de a consolida comunitatea științifică, atât din instituțiile publice, cât și din cele private, pentru a crea o masă critică și de ce nu a avea un Proiect de Țară investit în cercetare, în acel potențial uman care mai există în RM. „Iar ceea ce va fi prezentat vineri, începând cu ora 16:00, va fi mai mult decât o simplă publicație, vor fi prezentate rezultatele reale ale cercetătorilor. Puteți urmări mai multe înregistrări video la rubrica specială știința pentru societate”, a precizat dl Cojocaru. Directorul a remarcat că deja sunt zeci de mii de vizualizări, ceea ce demonstrează că interesul pentru aceste realizări științifice este sporit. O investiție optimă în cercetare ar aduce doar beneficii societății, consideră experul. „Vreau să vă îndemn să ne urmăriți atât pe pagina proiectului www.noapteacercetatorilor.md care va fi transmis și pe pagina de FB a proiectului, precum și pe privesc.eu, idsi/tv. Aveți posibilitatea să vizualizați ce se va petrece pe parcursul întregului eveniment. La sigur, vor fi mai multe surprize, vor fi premiați acei câștigători care au participat la concursuri etc.”, a afirmat directorul Igor Cojocaru.
La finele conferinței a fost prezentat un centru, mai exact un studio special amenajat și dotat cu echipament corespunzător din proiect, de unde va fi transmis evenimentul, începând cu ora 16:00 și până la finele acestuia, inclusiv, toate conexiunile online, video înregistrările, deplasările în laboratoare, concursurile și câștigătorii acestora, iar publicul va putea urmări pas cu pas derularea integrală a celui mai mare eveniment științific al anului, Noaptea Cercetătorilor Europeni. De acolo, din inima evenimentului, vom fi invitați să trăim împreună emoțiile evenimentului și viitorul cercetării.
Sunteți îndemnați să vă conectați la această platformă, vineri, la ora 16:00, pentru o seară memorabilă cu și despre știință. Organizatorii sunt siguri că în seara de vineri veți afla lucruri noi și vă va motiva să alegeți domeniul cercetării pentru că este intrigant, interesant, fantastic.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM