Societatea noastră mizează pe inițiativa, curiozitatea și talentul celor tineri

02.07.2025
Vizitatori unici: 231

În perioada 23-27 iunie 2025 și-a desfășurat lucrările Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice”, ajunsă la cea de-a treia ediție, fiind organizată  în anul curent de Academia de Științe a Moldovei și Academia Tinerilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Academia Europeană de Științe și Arte, Academia Română, Academia de Științe Juridice din România, cu sprijinul financiar al UNESCO.

Pe parcursul anilor am acumulat o experiență semnificativă în organizarea școlilor de vară și toamnă pentru tineri. Vom face referință la prima Școală de toamnă moldo-japoneză în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale, convocată între 20 și 24 septembrie 2015 de AȘM și UTM pentru tinerii din Republica Moldova și Japonia, pasionați de știință și tehnologie. Dacă ne referim la seria Școlilor de vară cu genericul „Calea spre descoperiri științifice”, ea și-a luat startul între 13 și 15 iunie 2023 în cadrul proiectului „Noaptea cercetătorilor europeni”, finanțat de Comisia Europeană. A 2-a Ediție a Școlii de vară a avut loc anul trecut, între 27 și 31 august 2024, fiind organizată în comun de către Academia de Științe a Moldovei, Academia Română și Academia Tinerilor din Moldova. Tradițional, în cadrul Școlilor de vară conferențiază experți notorii din diverse țări ale lumii, inclusiv Laureați ai Premiului Nobel din diverse domenii, președinți și vicepreședinți de academii europene și naționale etc.

Am dori să scoatem în evidență un detaliu important. Dacă anul trecut Școala de vară a demarat pe 27 august 2024, de Ziua Independenței Republicii Moldova, apoi în acest an începutul manifestării a coincis cu marcarea a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova la 23 iunie 1990. Și atunci, și acum acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, a felicitat călduros audiența, elucidând semnificația istorică a acestor sărbători naționale pentru poporul țării noastre ce au deschis largi oportunități pentru dezvoltare și prosperare.

          Ediția a 3-a a Școlii de vară (23-27 iunie 2025), la fel ca și edițiile precedente, poartă un caracter pur multidisciplinar. Ea a fost deschisă de prof. James Rothman de la Universitatea Yale din SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, cu prelegerea „De ce este importantă știința fundamentală?” Autorul a abordat importanța cercetării științifice fundamentale în domeniile STEM, în special, în biologie și medicină. Raportorul a dezvăluit cum cercetarea fundamentală a contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății publice în ultimul secol, folosind exemple din cercetarea biomedicală, inclusiv creșterea speranței de viață grație progreselor în înțelegerea și tratarea bolilor, precum descoperirea microorganismelor și a vaccinurilor care au condus omenirea la o reducere semnificativă a bolilor infecțioase.

Discursul profesorului Rothman, de asemenea, pune accentul pe progresele în înțelegerea bolilor cardiovasculare, în special, rolul colesterolului și al tensiunii arteriale ridicate, care au dus la tratamente eficiente precum statinele.

Speakerul a reflectat, de asemenea, asupra viitorului, discutând despre cercetările în curs de desfășurare privind tratamentul cancerului și potențialul medicinei genetice, în baza biologiei moleculare și celulare. Există o nevoie urgentă de investiții continue în știința de bază pentru a face față provocărilor viitoare, cum ar fi bolile neurodegenerative. Profesorul argumentează că progresul vine adesea din descoperiri neașteptate și pledează pentru sprijinirea tinerilor cercetători motivați de curiozitate. La final el încurajează studenții să ia în considerare carierele în știință, prezentând-o ca o chemare de înaltă onoare, cu un potențial semnificativ de impact social.

          A urmat prelegerea „De la inovații spre aplicații: provocările inteligenței artificiale în știință, medicină și asistența medicală”, susținută de prof. Klaus Mainzer, Președintele Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg. Academicianul a atras atenția la faptul că multe inovații au fost inspirate de natură. În ultimii ani, savantul a publicat patru monografii despre inteligența artificială în care a dezvăluit mai multe aspecte, în particular faptul că informatica clasică și inteligența artificială digitală se confruntă cu probleme grave din cauza consumului excesiv de energie. Problemele ar putea fi depășite prin dezvoltarea informaticii și inteligenței artificiale alternative, orientate spre creier, adică bazate pe calculul neuromorfic conectat la calculul cuantic. Utilizarea calculului neuromorfic pentru realizarea inteligenței artificiale are loc prin imitarea mecanismelor neuronilor și sinapselor din creierul uman. Prof. Mainzer a elucidat mai multe aspecte ce țin de dezvoltarea vertiginoasă și penetrarea Inteligenței Artificiale în toate sferele de activitate ale omului și a comentat trecerea de la Chat GPT la Inteligența Generală Artificială.

O temă de actualitate a prezentat acad. Aurelian Gulea, chimist de formație, dar care deja de mulți ani lucrează în cercetare la intersecția a două domenii: chimia și medicina. Tema formulată pentru școala de vară „Perspectivele de tratament al cancerului. Inhibitori non-platinici de proliferare a celulelor de cancer”. Savantul a explicat mai simplu pentru ascultători că chimiștii creează molecule care trebuie să stăvilească dezvoltarea celulelor bolnave de cancer. În acest sens se realizează diverse studii pentru a ajuta oamenii bolnavi de cancer, sunt create proiecte naționale și internaționale, unde cercetătorii își conjugă eforturile în studierea celulelor afectate. În speță, acad. Aurelian Gulea de mai mulți ani muncește alături de cercetătorii din Canada în cadrul unor proiecte, obținând rezultate promițătoare, unele din ele fiind decorate cu distincții ale altor state, precum și medalii de aur și argint la Expozițiile Internaționale de Inventică și Produse Noi.

          La școala de vară au fost reflectate și alte aspecte ale științelor medicale prezentate de acad. Eva Gudumac, vicepreședinte al AȘM; prof. Irina-Iuliana Costache-Enache din Iași; dr. Iuliana Popescu din SUA; m.c. Liliana Groppa; prof. Nicolae Chele și prof. Viorel Nacu de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. M.c. Liliana Cepoi de la UTM în prelegerea sa a familiarizat pe cei prezenți cu domeniul biotehnologiilor, la fel, de mare perspectivă.

          În cadrul Școlii de vară au fost experți pe măsură să prezinte la un nivel înalt științele reale: fizica, chimia și ingineria în prelegerile susținute de acad. Juras Banys, președinte al Academiei de Științe din Lituania; acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române; m.c. Viorel Bostan, rector al UTM; prof. Xiao-Yu Yang din China; prof. Andrei Rotaru din România; prof. Kornelius Nielsch din Germania ș.a.

În domeniul științelor juridice au conferențiat prof. Liviu-Bogdan Ciucă, președinte al Academiei de Științe Juridice din România, dr. Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, dr. Stephanie Boyce FKC din Marea Britanie și Robert Williams din România, partenerul nostru media.

          Acad. Alexandru Stratan, rectorul ASEM, în prelegerea sa a descris cum economia modelează cariera și viitorul tinerilor, iar prof. Violeta Dinescu de la Academia Europeana de Științe și Arte (AESA) a dezvăluit cum se scrie o operă pentru copii. Un alt reprezentant al AESA, prof. Ioannis Liritzis, a expus interacționarea domeniilor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) cu artele. Domeniul agriculturii a fost reprezentat de bunul nostru prieten prof. Ratrtan Lal din SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și al Premiului Mondial pentru Alimentație, și de m.c. Boris Boincean.

Școala de vară, ediția anului 2025, se impune ca un eveniment multidisciplinar inedit, cu o participare largă a experților din Republica Moldova și de peste hotarele ei: România, Germania, SUA, Lituania, Austria, China. Majoritatea participanților la Școala de vară sunt elevi de licee bune din Chișinău, precum este Liceul Teoretic Republican Aristotel, Liceul Spiru Haret”, de asemenea, Liceul Mihai Eminescu din Drochia, Liceul „Miron Costin” din Florești, Liceul Nicolae Donici din Dubăsarii Vechi ș.a. Au fost prezenți și câțiva elevi de la Gimnaziul de la Limbenii Noi, Glodeni, acolo unde au fost tinerii noștri cercetători și au interacționat cu aceștia în cadrul programului de promovare a științei în școli. Am avut și câțiva studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și de la Universitatea de Stat din Moldova, care studiază chimia sau biologia și genetica plantelor. Majoritatea participanților online sunt din România: de la Dumbrăveni, Iași, București și Cluj. Prezent în sală a fost un student moldovean, care își face studiile în Germania, la Leipzig, dar care participă la toate edițiile Școlii de vară, fiind în vacanță la Chișinău. 

În concluzie am evidenția că interesul sporește pentru Școala de vară elevii și studenții pasionați de știință și tehnologie se înscriu la aceste prelegeri. Iar alegerile bune încep prin cultivarea curiozității, a căutării, a expunerii la noi experiențe. Succes și mult noroc noilor absolvenți ai școlii de vară!

 

Acad. Ion Tighineanu,

Președintele Academiei de Științe a Moldovei

Dr. Tudor Braniște,

Președinte al Academiei Tinerilor din Republica Moldova

Sursa: Săptămâna, nr. 23 (157) din 27 iunie 2025 

Categorie: