Experiență unică pentru un grup de elevi din Hîrtopul Mic, raionul Criuleni - prelegere științifică și activitate practică în laboratoarele de tehnologie alimentară

07.06.2025
Vizitatori unici: 96

Campania de promovare a științei în rândul tinerilor continuă. Acest proiect, inițiat de Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și Academia Tinerilor din Moldova, cu sprijinul UNESCO, aduce știința mai aproape de elevii din întreaga țară.

Printre activitățile recente ale proiectului, s-a numărat și prelegerea „Nutriție și siguranță alimentară: între știință și aplicabilitate”, susținută de către doamna doctor în științe inginerești Alina Boiștean, lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, în fața elevilor de la Gimnaziul din satul Hîrtopul Mic raionul Criuleni. Astfel, în timpul prelegerii, elevii s-au familiarizat cu noțiuni și aspecte importante despre siguranța alimentară. De asemenea au înțeles care sunt mecanismele necesare pentru monitorizarea și protejarea sănătății publice. Elevii au beneficiat de adevărate lecții despre cum să facă alegeri alimentare mai sănătoase.

Pentru o experiență completă, în cadrul campaniei de promovare a științei în rândul tinerilor, pe 4 iunie 2025, un grup de 18 elevi ai acestei instituții de învățământ, însoțiți de profesoara de chimie și biologie, Diana Balan, au vizitat laboratoarele Departamentului Alimentație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor de la UTM. Acești elevi au avut parte de o demonstrație practică, o activitate de tip masterclass, unde elevii, fiind îndrumați de către doamna dr. ing. Alina Boiștean, au putut elabora un produs alimentar inovativ – icra artificială de tip vegan, obținută prin tehnici de sferificare, utilizând sucuri naturale de legume și fructe. Produsul a fost realizat fără adaos de coloranți sau aditivi artificiali, astfel evidențiind principiile nutriției funcționale și sustenabilității alimentare. Această activitate științifică practică le-a oferit participanților posibilitatea de a înțelege etapele tehnologice implicate în crearea unui aliment alternativ și de a valorifica cunoștințele din domeniul biotehnologiei alimentare.

Pe lângă laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei, elevii au vizitat parcul universitar, admirând lucrările studențești și familiarizându-se cu activitățile și procesele de cercetare din cadrul UTM. 

Campania de promovare a științei în școli va continua pe parcursul anului 2025, urmând a fi organizat și un eveniment relevant: Școala de Vară „Calea spre descoperiri științifice”, care va avea loc în perioada  23–27 iunie 2025. Programul realizat la inițiativa a Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei Tinerilor din Moldova este susținut de UNESCO și își propune să familiarizeze tinerii din Moldova cu domeniile de cercetare și să le stimuleze interesul pentru tot ce este inovator.

Cristina BUMBU

 

Categorie: